korzystając z sezonu truskawkowego postanowiłam upiec najzwyklejsze ciasto z truskawkami.
traf padł na przepis który robiłam kiedyś w wersji z jabłkami ( też przepyszne) i jest banalnie prosty w wykonaniu.
z tej racji,że nie mam chwilowo miksera wybieram przepisy łatwe 🙂
Do miski wrzucam bez zbędnych ceregieli :
3 jaja roztrzepane
1 szklanka cukru ( ja daje 3/4 szkl i jest ok)
2,5 szklanki mąki
1-1,5 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
wszystko mieszam na jednolita masę i wylewam na blaszkę ok 30 x 40 cm.
na to truskawki układam lekko wciskając.
na góre posypka :
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
Do pieca 180 st na 30-35 min -nie dłużej
przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
rano zrobiłam i…. już nie ma połowy blachy, znika samo
polecam :):)
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)
Polecam ciasto na spodzie z nutelli, każdy kto jadł zachwycony 🙂 bo w sumie czy połączenie czekolady, smietany i truskawek może byc niedobre?
Składniki (cała porcja):
220 g sucharków
400 g masła czekoladowego ( nutella)
400 g 30% lub 36% śmietanki (tzw. kremówki)
500 g serka mascarpone
80 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny
400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
przepis na tortownice 🙂
Wstawiamy wodę na galaretki, połowę wody z przepisu na opakowaniu, czyli 0,5 l na 2 opakowania. Po zagotowaniu wody rozpuszczamy galaretki i czekamy aż ostygnie i zacznie gęstnieć.
Wstawiamy małą ilość wody do rozpuszczenia żelatyny.
Kruszymy sucharki w blenderze, tak by miały konsystencję bułki tartej. Przesypujemy do miski i dodajemy masło czekoladowe ( podgrzane uprzednio w ciepłej kąpieli w słoiku). Mieszamy i czekamy chwilę aż się ładnie połączy dobrze. Wykładamy spód formy czekoladową masą, uklepując dłońmi. Wstawiam do lodówy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy dalej, krótką chwilę, do połączenia się składników. Dodajemy tężejącą żelatynę i miksujemy ponownie.
Nakładamy na warstwę sucharkowo-czekoladową. Wygładzamy i wstawiamy ponownie do lodówki.
Obieramy i myjemy truskawki (mogą być również mrożone, jedna paczka np. biedronkowych) Wrzucamy do blendera i zalewamy ostygniętą lecz wcześniej przygotowaną galaretką, która już lekko gęstnieje. Miksujemy i wylewamy na warstwę kremówkowo-mascarponową. Wstawiamy do lodówki, czekamy aż truskawkowa masa stwardnieje i vóila 🙂 smacznego
Ciasto przechowujemy w lodówce,żeby było scalone 😉
Monia, zrobiłam z borówkami, pycha 🙂
super:)
Mój truskawkowy hit to ciasto kruche z truskawkami i kruszonką na samej górze. Niby takie proste i niepozorne ale w smaku jest genialne – nigdy bym się tego nie spodziewała.
Znasz odpowiedź na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)