Kochane moje!
Dostałam ok. 2 kg aronii z przeznaczeniem na nalewkę. I jest jedno “ale”… jak ją się robi? Macie jakieś przepisy? I w jakim naczyniu ją robić?
Dzięki!
PS. Mam nadzieję, że choć przez chwilę temat nie trafi do książki kucharskiej, bo moja aronia więdnąc zaraz zacznie
5 odpowiedzi na pytanie: Nalewka help!
ja robiłam z wiśni…. brałam wiśnie bez psetek napychałam do butelek jak po kubusiach, zasypywałam cukrem i miodem (najpysznijesza jak sam miód niam)… zalewałam czystym spirytusem, zakręcałam… pyyyyyyycha…
co do wiśni i pestek i bez pestek, to najlepsze z pestkami, bo fajnie jak czuć te pestki w wiśniówce
PS. Mam nadzieję, że choć przez chwilę temat nie trafi do książki kucharskiej, bo moja aronia więdnąc zaraz zacznie
Właśnie dzisiaj robiłam…..
Do gara wrzucam około 1-1,5 kg aronii (może być mniej), zasypuję 2 szklankami
cukru i dodaję 2 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu,
a teraz najważniejsze – do całości należy dodać 150-200 liści wiśni i kwasek
cytrynowy.
Taki wywar gotuję pod przykryciem kilka godzin,
następnie zostawiam do ostygnięcia na parę kolejnych godzin (najlepiej na noc), a potem przecedzam i dodaję spirytus lub wódkę.
Odstawiam na min. 3 tygodnie.
Rewelacja.
Dziękuję za odpowiedzi!! Jak zawsze można na Was liczyć:)
PS. Zważyliśmy wczoraj tą siatę z aronią.. wyszło blisko 5kg:D
Spirytus już kupiony… Do roboty!
Jest przepis na necie
3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy (20 g)
Aronię, liscie i wodę gotowac przez pół godziny. Odstawic na noc. Odcedzic, dodac kwasku, cukru i zagotowac. Przecedzić.
Po wystygnięciu dodac spirytusu i w butelki
CUDO!
Tez się zabieram za robotę
Znasz odpowiedź na pytanie: Nalewka help!