Napoleonki – proste i tanie

Witam.
Podam Wam poniżej przepis na napoleonki – tani i szybki, a przy tym bardzo smaczny!

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 1 margaryna.
Krem: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy

Ciasto: mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, skłądać i znowu wałkować, przed złożeniem posypywać mąką – powałkować tak kilka razy). Ciasto dobrze schłodzić, a następnie upiec dwa jednakowe placki (temp. 180 stopni C).
Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę, przetrzeć przez sitko. Wlać do gotujacego się mleka i ugotować tak jak budyń.
Ciepły krem nałożyć na ciasta i przykryć drugim, docisnąć, wierzch posypać cukrem pudrem.
To wszystko – smacznego!

10 odpowiedzi na pytanie: Napoleonki – proste i tanie

shiva77 Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

Hej!
Mam pytanie, czy do kremu dodajesz mąkę ziemniaczaną?
Zachęciłaś mnie tym przepisem i może jeszcze dzis bym sobie to upiekła.:)
pozdrawiam

Dominika i Martynka(29.12.2002)

agamonia Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

Sorki, ze dopiero teraz, ale byłam dzis niestety w pracy.
Nie, nie dodaje sie mąki ziemniaczanej – daje się zwykłą makę pszenną.
Życzę smacznego. Daj znać jak smakowało.
Pozdrawiam Agnieszka i Kamila (12.01.2005)

dna Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

uwielbiam napoleonki na krakersach, na ciescie jeszcze nie jadlam:)
dodaje do swoich przepisow

Dana&Gabi 23.09.03

vieta Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

powiedz mi jak się robi to francuskie ciasto – nie wiem o oc chodzi z tym wałkowaniem, składaniem..

Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

ale masz piekna corke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nelly i rajdowiec Hubi

gacka Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

Znamy ten przepis i polecamy. Napoleonka tak zrobiona jest super smaczna.
Mam jednak małe pytanie do Ciebie – piszesz:

W odpowiedzi na:


mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, skłądać i znowu wałkować, przed złożeniem posypywać mąką – powałkować tak kilka razy). Ciasto dobrze schłodzić


Jak udaje się Tobie wałkować to ciasto przed schłodzeniem?
Ja wałkuję je w taki sposób, ale dopiero po schłodzeniu, bo przed schładzaniem to ono jest dość klejące i raczej ciężko by się je wałkowało.

Jeszcze coś doczytałam w Twoim przepisie – ja do tego gotowanego mleka z cukrem i cukrem waniliowym dodaję jeszcze 2 łyżki tłuszczu (np. masło lub margarynę) – tak mi mówi przepis, który trafił do mnie

Gacka i Julka 01.03.2004

Edited by gacka on 2006/08/30 22:44.

agamonia Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

Witaj.
To wałkowanie i składanie wygląda mnie więcej tak, że ciasto wałkujesz w jedną stronę tzn nie ruchami od siebie i do siebie tylko przesuwasz wałkiem w jednym kierunku cały czas np. od siebie w przód i znowu od siebie w przód. Gdy już ciasto jest rozwałkowane to przesypujesz maką, składasz na pół, znowu przesypujesz i znowu na pół. Jak już będzie znowu mała kupka z tego ciasta to znowu wałkujesz w ten sam sposób i tak kilka razy (do przesypywania wystarczy odrobina mąki – ręka zamoczona w mące i przetarta powierzchnia ciasta).
Mam nadzieję, ze coś wiadomo z tego mojego wałkwoania i składania.

Pozdrawiam
Agnieszka

P.S. A Twoja córka to naprawdę slicznotka!

agamonia Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

Ja robię dokładnie tak jak napisałam – taki przepis mam od teściowej i ciasto właściwie nie jest klejące. Ale spróbuję przy najbliższej okazji Twojego sposobu – może faktycznie jest lepszy?
W naszym przepisie nie ma mowy o tłuszczu, więc robię bez 😉

Pozdrawiam
Agnieszka

gacka Dodane ponad rok temu,

Re: Napoleonki – proste i tanie

Oki – to ja przy najbliższej okazji krem zrobię tak jak Ty – bez tłuszczu i przynajmniej mniej kalorii będzie, bo tak na dobrą sprawę nie wiem po jakiego groma ten tłuszcz w ten budyń każą wkładać

Gacka i Julka 01.03.2004

moni2003 Dodane ponad rok temu,

napoleonka z tego przepisu obłędna…

ale mam 2 pytania
– ciasto wyszło mi wybitnie kruche… za długo w piekarniku??
– za dużo mi tego ciasta na moje formy wyszło… zamroziłam, można potem wykorzystać?? np do babeczek??

Znasz odpowiedź na pytanie: Napoleonki – proste i tanie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Karmienie
piersi po karmieniu
witam jakwyglądają wasze piersi po karmieniu, bo ja jestem załamana (malutkie)- czy to sie jeszce zmieni? Asia
Czytaj dalej
Jedno- i dwulatki
Zagadka: co dziecko ma na myśli?
Mój synek bardzo mało mówi w zasadzie to tylko mama i ba si ma, ale ma też kilka swoich określeń różnych przedmiotów. Jak myślicie co to znaczy lylyly albo khhhh.
Czytaj dalej