czy jadlyscie go kiedys..? czy jest dobra.? czy nie ;-)? i moze macie jakis fajny przepis z nim zwiazany.
…..bo niedlugo mamy chrzciny i chcialabym zrobic cos fajnego i nietypowego,a ten czarny ryz wyglada fajnie hi hi.
… A jak nie to bede musiala wymyslic cos innego….moze zupe z avokado hi hi
a moze macie wogule jakies dziwne przepisy na cos fajnego..?
NATAla i KAPEREK (5 i 3/4 miesiaca !)
8 odpowiedzi na pytanie: nie na temat —dziki ryz
Re: nie na temat —dziki ryz
Ja nie lubię dzikiego ryżu. Czasami mogę zjeść gdy jest zmieszany pół na pół z białym.
Re: nie na temat —dziki ryz
Ja polecam sałatkę grecką…… A do niej rybkę samożoną i frytki….mnia, mniam
Julka kulka i Karolek, który właśnie zaczął 11 miesiąc!!!!!!!!!!
Re: nie na temat —dziki ryz
co to w ogole jest??
kleeo+Milosz+Natalia
Re: nie na temat —dziki ryz
Jadłam mieszany -biały z dzikim. Do tego był gulasz i sałatka z kapusty pekińskiej zmieszanej z rzodkiewką. Było to tak pyszne że już kupiłam paczuszkę żeby zrobić w domu.
Monika
Re: nie na temat —dziki ryz
wow-dzieki 😉
NATAla i KAPEREK (5 i 3/4 miesiaca !)
Re: nie na temat —dziki ryz
jest to dziki ryz amerykanski- z tamtad pochodzi,a nie z chin,jest w kolorze czarnym,jest cienszy niz zwykly ryz i wyglada jak cienka,sucha,pocieta trawa ;-)))))dlatego bylam ciekawa ;-))
NATAla i KAPEREK (5 i 3/4 miesiaca !)
dziki ryz
RYŻ DZIKI:
Najdroższy gatunek ryżu, żmudnie zbierany w rzekach. Jest prawie czarny i ma pikantny, orzechowy aromat. Doskonale nadaje się do ryb i skorupiaków.
W handlu najczęściej spotykamy ryż łuszczony. W celu uzyskania ziaren o białym kolorze pozbawiono go srebrnej łupinki, skórki wewnętrznej, zawierającej wszelkie witaminy i związki mineralne. Wprawdzie biały ryż ma prawie nieograniczoną przydatność do spożycia, ma jednak mało własnego charakterystycznego smaku i prawie żadnych substancji odżywczych.
przepis pewnej forumowiczki:
Losos w bialym winie
Składniki:
– filet z łososia (mogą być dzwonki),
– białe wytrawne lub półwytrawne wino,
– marchewka słodka tzw. karotka,
– pietruszka,
– seler,
– woda,
– bazylia,
– zioła prowansalskie,
– cytryna.
Jak przyrządzić?
Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubych oczkach. Do garnka wkładamy starte składniki i zalewamy woda tak, żeby to przykryć i troszkę wina, sól i pieprz do smaku, chwilę gotujemy i kładziemy na to łososia (można posypać bazylią troszkę) i przykrywamy i tak ok. 12-15 minut.
Mówie wam pycha!
Potrzebne przybory:
Tarka, garnek.
Jak podawać?
Pisałam wyżej, naprawde robi wrażenie na talerzu i jeszcze smakuje wyśmienicie.
Uwagi:
Ja do tego podaje tzw, dziki ryż, ale kupuje wymieszany dziki z białym bo jest tańszy a specyficzny aromat.
Jako sałatkę mozarellę z pomidorami i wszytko posypuje na talerzu usypuje po brzegu ryz ugotowany w środek kładę marzchew i inne warzywa i na to łososia, można go skropić cytryna jak kto lubi.
Jak mam to przystrajam świeżą bazylią.
Trzeba uważać, żeby warzywa nie przylgneły do garnka i łosoś się nie rozpadł, ani nie wyszedł za twardy.
Anna i Maximilianek ur.12 stycznia 2003
Re: dziki ryz
ojejjjjjjjjj juz mi slinka leci 😉 z tego przepisu napewno skozystam ;-))) dzieki :-))
NATAla i KAPEREK (5 i 3/4 miesiaca !)
Znasz odpowiedź na pytanie: nie na temat —dziki ryz