niedoczynność tarczycy w ciąży – potrzebuję pomocy

Witam
Mam zdiagnozowaną lekką niedoczynność tarczycy, ok 4, od 2009 r biorę hormony euthyrox, najpierw 25, potem 50, obecnie pięć dni 50, dwa dni 75.
Przeciwciała przed ciążą w normie (anty tg, anty TPO)
wyniki od dawna miałam w normie, w grudniu FT4 1,00, a teraz po prawie 3 latach udało się i zaszłam w ciążę.

Zrobiłam w 6 tyg ciązy wyniki TSH I FT4
TSH 2,10 (0,27-4,2)
ft4 1,22 (0,93 – 1,7)

Jestem świeżo po wizycie u endokrynologa i zastanawiam się, czy dobrze chce mnie prowadzić.
Lekarka powiedziała, że wyniki mam w normie i leku mam nie zwiększać.
Na portalach medycznych piszą, że w pierwszych tygodniach ciąży zapotrzebowanie na hormony tarczycy wzrasta i zwiększa się o 30-50% podawany lek….
Powiedziała mi, że mam wyniki FT4 tylko robić, bo TSH jest niemiarodajne i zaleciła wyniki w 12 tyg. ciąży. Jeśli ft4 spadnie poniżej 1, to wtedy zwiększy mi lek w ten sposób, że jednego dnia będzie 50 a następnie 75 itd.
Kolejne badanie ok 22 tyg i przed porodem, czyli w całej ciąży tylko 4 razy badane FT4 – wydaje mi się, że to za mało.

Po drugie nic nie powiedziała mi o jodzie, dopiero teraz doczytałam, że zalecany jest Jodid 100.

Dziewczyny z niedoczynnością, – co o tym podejściu sądzicie?
Jak byłyście prowadzone w ciąży?

21 odpowiedzi na pytanie: niedoczynność tarczycy w ciąży – potrzebuję pomocy

koralowa Dodane ponad rok temu,

Przed ciążą euthyroh 75 mb, obecnie w 32t 150mg, ale u mnie wyglądało to tak, że w ok 7 tygodnia wylądowałam na IP ze skurczami rąk, nóg tak bolesnymi że nie mogłam spać, jeść, leżeć, nic…lekarz na IP kazał mi zrobić badania tarczycy- wizytę miałam mieć u endokrynologa za dwa tygodnie dopiero, okazało się że hormony bardzo mi poszalały, więc już na drugi dzień byłam u endokrynologa, który zwiększył mi euthyrox na 100 mg, kazał zjawić się za 4 tygodnie czyli w 12 tygodniu ciąży, hormony dalej szalały więc dostałam dawkę 125 mg, za kolejne 4 tygodnie kolejna wizyta- hormony dalej nie stabilne więc dawka 150mg i kolejna wizyta za 9 tygodni dopiero była, na której okazało się że tarczyca działa sprawnie do samego porodu mam być na 150mg euthyroxu, 3 dni po porodzie zejść już do 75 mg, miesiąc po porodzie zrobić badania krwi, co do jodu, przy samej niedoczynności nie ma potrzeby brania go w większej dawce- ja mam jod w witaminach dla ciężarnych, wiem że jod jest dawany kobitkom z Hoshimoto, a Ty chyba Hoshimoto nie masz?;)
Wiesz, co ja uważam że należy zaufać lekarzowi, jeśli wyniki ci nie wariują,dobrze się czujesz, to nie ma co szaleć 🙂
Dla własnego spokoju zawsze możesz sama kontrolować poziom ft4 i ft3 🙂 i z tym tsh lekarka ma rację 😉

koralowa Dodane ponad rok temu,

No i na spokojnie, :Kciuki: za spokojną ciąże 🙂

angelina-6 Dodane ponad rok temu,

Lakarka ma rację.
Też przed ciążą unormowane miałam wyniki, przeciwciała tez ok. Brałam Euthyrox N50 1×1 dziennie.
Co 6 tyg zlecone badanie tsh i ft4 chociaż najważniejsze jest ft4. Tsh lubi sie wahać, a poza tym powoli zmienia swoje wartości. Należy utrzymywac dobry poziom hormonów. Badaj sobie co 6 tyg, bo częściej nie ma sensu. Gdy ft4 zacznie spadać lekarka podwyższy dawkę.
U mnie tak było, że dopiero koło 12 tc ft4 zbliżyło się do dolnej granicy normy i zwiększoną mam dawkę do 75 dziennie. Juz tak biorę kilka tyg i w sumie nie robiłam jeszcze badania. Zrobie za jakies 3 tyg.
Jeśli chodzi o jod to nie brałam ani w pierwszej ani w drugiej ciąży dodatkowo. Tylko ten co jest już w witaminach dla ciężarnych Feminatal (obecnie nazwa Femibion). Jest go tam 150-200 ?g jodu/tabl. Witaminy przyjmuje od 12tc.
Głowa do góry! Mi endokrynolog powiedział że żeby uszkodzenie w mózu dziecka nastąpiło musiałoby Ci całkiem zabraknąć tego hormonu.

k-j Dodane ponad rok temu,

witam ja równiez z niedoczynnością,leki biore od grudnia 2009,w lutym 2010 zaszłam w ciąże,poczatkowo brałam euthyrox 25,i kolejno dawki musialam zwiekszać (u nas inne oznaczenia norma ft4 jest od 11,00-22,00)ja na samym poczatku miałam 12,7,przez całą ciąże miałam mnóstwo wizyt u endokrynologa , srednio co 6tyg własnie,przy czym praktycznie przy kazdej wizycie miałam zwiekszana dawkę,lub właśnie mieszana tak jak ty,np 2 razy w tyg brałam 50mg a przez reszte np 75mg,oj naćwiczyłam sie z moją endokrynolog niesamowicie:Fiu fiu:,do porodu doszłam do dawki 125mg,i tak przez pierwszy tydzien po porodzie miałam jeszcze brać 125mg,po tygodniu przez 2 tyg brac 100mg,i po tych kolejnych 2tyg przez miesiąc brać 75mg , juz po porodzie 4miesiące,wizyta u endokrynologa super,hormony w porządku doszłyśmy do 19,5:Hura!:i tak ma zostac więc dalej biore 75mg euthyroxu,ja jodu tez nie przyjmowałam wiecej jak jest go w tabletkach dla ciężarnych,i tak jak dziewczyny radzą rób sobie tylko badanie ft4 co 6tyg to wystarczy,tsh w ciąży sie wacha i to jest całkiem normalne,moze dla świetego spokoju skonsultuj sie z jeszcze jednym lekarzem,ostrożności nigdy za wiele,a hormony tarczycy są mega ważne na początku dla maleństwa,do 12tc dziecko czerpie hormony tylko z twojej tarczycy,

as1112 Dodane ponad rok temu,

Witam,

Leczę się od kilku lat na niedoczynność tarczycy i hashimoto. Pierwsza ciąża zakończyła się poronieniem zatrzymanym ze względu na nieuregulowane hormony ( jeszcze wtedy nie wiedziałam o swoich schorzeniach ) Na szczeście druga była prowadzona przez endokrynologa i mam obecnie zdrową, 2 letnią córeczkę 🙂 Przed ciążą miałam dawkę 75 euthyroxu, na koniec dawka 175. Witaminy bez jodu ze względu na hashimoto. Badałam FT3 i FT4 co 6 tygodni i ważne jest aby wyniki były blisko górnej granicy norm.

Obecnie jestem w drugiej ciąży i wczoraj byłam na wizycie u endokrynologa. Pani mnie zdziwiła gdyż okazało się, ze przez te dwa lata nastąpiło wiele zmian. Obecnie w ciąży należy badać także TSH, które nie moze być wyższe niż 1 a TF4 i FT3 nadal w górnej granicy, do tego zmiana na witaminy ciążowe z jodem ( do 130 ). jestem lekko zdumiona ale ufam jej – jest znanym i dobrym endokrynologiem.

Pozwodzenia!!!

k-j Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez as1112:Witam,

Leczę się od kilku lat na niedoczynność tarczycy i hashimoto. Pierwsza ciąża zakończyła się poronieniem zatrzymanym ze względu na nieuregulowane hormony ( jeszcze wtedy nie wiedziałam o swoich schorzeniach ) Na szczeście druga była prowadzona przez endokrynologa i mam obecnie zdrową, 2 letnią córeczkę 🙂 Przed ciążą miałam dawkę 75 euthyroxu, na koniec dawka 175. Witaminy bez jodu ze względu na hashimoto. Badałam FT3 i FT4 co 6 tygodni i ważne jest aby wyniki były blisko górnej granicy norm.

Obecnie jestem w drugiej ciąży i wczoraj byłam na wizycie u endokrynologa. Pani mnie zdziwiła gdyż okazało się, ze przez te dwa lata nastąpiło wiele zmian. Obecnie w ciąży należy badać także TSH, które nie moze być wyższe niż 1 a TF4 i FT3 nadal w górnej granicy, do tego zmiana na witaminy ciążowe z jodem ( do 130 ). jestem lekko zdumiona ale ufam jej – jest znanym i dobrym endokrynologiem.

Pozwodzenia!!!

ja jestem pod stała opieka,wizyty mam non stop,i nigdy nie słyszałam zeby robic w ciazy tsh…a tez ne chodze do jakiegos konowała,lekarz jak kazdy inny podchodzi indywidualnie,i niby ta sama specjalizacja a jak rozne opinie….ja rowniez swojej ufam bo gdyby nie ona Kubusia by nie było…wazne to zaufac,i bedzie dobrze

as1112 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez k.j:ja jestem pod stała opieka,wizyty mam non stop,i nigdy nie słyszałam zeby robic w ciazy tsh…a tez ne chodze do jakiegos konowała,lekarz jak kazdy inny podchodzi indywidualnie,i niby ta sama specjalizacja a jak rozne opinie….ja rowniez swojej ufam bo gdyby nie ona Kubusia by nie było…wazne to zaufac,i bedzie dobrze

Pewnie, ze tak – najważniejsze zaufanie!!!

Mnie tez zdziwiło, ze od tego roku bada się TSH ( nawet wczoraj poszłam z wynikami bez TSH 🙂 ) Na kolejną wizytę mam oznaczyć także TSH. Zmiany te dopiero weszły w życie, podobno na podstawie licznych badań Międzynarodowego Związku Endokrynologów.

k-j Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez as1112:Pewnie, ze tak – najważniejsze zaufanie!!!

Mnie tez zdziwiło, ze od tego roku bada się TSH ( nawet wczoraj poszłam z wynikami bez TSH 🙂 ) Na kolejną wizytę mam oznaczyć także TSH. Zmiany te dopiero weszły w życie, podobno na podstawie licznych badań Międzynarodowego Związku Endokrynologów.

hmmmm bardzo ciekawe co piszesz bo byłam na wizycie dokładnie 2 marca wiec raptem 2 tyg temu i nic mi nie mówiono na ten temat:Hmmm…:

su Dodane ponad rok temu,

jejku, ja biore Letrox 100 bez ciaży to do jakiej dawki ja dojdę w ciąży!!!!!Aż się boję:(Moje tSH doszło do 8 i zaczęłam brac leki….

A serca Wam przy takich wysokich dawkach nie wariowały?

ja tez mam Hasmioto i moja lekarka nie pozwala mi przyjmowac jodu w żadnej postaci przy Hashi jest ona zakazany…aczkolwiek ostatnio z nią o tym nie rozmawiałam……

k-j Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Su:jejku, ja biore Letrox 100 bez ciaży to do jakiej dawki ja dojdę w ciąży!!!!!Aż się boję:(Moje tSH doszło do 8 i zaczęłam brac leki….

A serca Wam przy takich wysokich dawkach nie wariowały?

ja tez mam Hasmioto i moja lekarka nie pozwala mi przyjmowac jodu w żadnej postaci przy Hashi jest ona zakazany…aczkolwiek ostatnio z nią o tym nie rozmawiałam……

nie znam tego leku:Hmmm…:oznaczen prawidłowych od tsh juz nie pamietam,bo ostatnie robiłam na poczatku ciazy lub przed nią wiec jakies 1,5roku temu,mi serce wariowało bez leków,mialam dusznosci,kołatania,ogólnie wielki stres,i kłębek nerwów,z lekami o niebo lepiej,nic mi juz nie dolega,serce mam jak dzwon:Wow!:ja nie mam hashi ale jodu tez nie miałam brać

koralowa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Su:jejku, ja biore Letrox 100 bez ciaży to do jakiej dawki ja dojdę w ciąży!!!!!Aż się boję:(Moje tSH doszło do 8 i zaczęłam brac leki….

A serca Wam przy takich wysokich dawkach nie wariowały?

ja tez mam Hasmioto i moja lekarka nie pozwala mi przyjmowac jodu w żadnej postaci przy Hashi jest ona zakazany…aczkolwiek ostatnio z nią o tym nie rozmawiałam……

Normalnie przy Hoshimoto jod jest zakazany, ale w ciąży musi być podawany- poczytaj na forum tutaj, parę dziewczyn właśnie z Hoshimoto w ciąży bierze właśnie jod 🙂

Co do TSH, mój lekarz sam mówi że nie jest aż tak ważne, ale robić mi każe…więc robię zawsze cały zestaw TSH, Ft3 i 4

su Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez koralowa:Normalnie przy Hoshimoto jod jest zakazany, ale w ciąży musi być podawany- poczytaj na forum tutaj, parę dziewczyn właśnie z Hoshimoto w ciąży bierze właśnie jod 🙂

Co do TSH, mój lekarz sam mówi że nie jest aż tak ważne, ale robić mi każe…więc robię zawsze cały zestaw TSH, Ft3 i 4

no własnie- ja w ciaży nie jestem:), a się tu udzielam:)

A łatwo Wam było zjaść w ciażę przy niedoczynności?

Ja w pierwszą zaszłam szybko, ale wtedy nie miałam stwierdzonej niedoczynnosci. W ciaży TSH miałam 2, 2- cały czas. Po ciązy włąśnie pół roku zaczęło wariować i doszło do 8….więc druga ciaża (jak kiedys w niej będę) będzie dla mnie nowością pod tym względem:)

Pomału zaczynam myślec o drugiej i stąd moje wizyty na oczekujących.

koralowa Dodane ponad rok temu,

U mnie tarczyca to był najmniejszy problem- ja zaczynałam od nadczynności Gravesa Besedowa, wyleczyli mi ją radioterapią jodową w 2009 r i od maja 2009 mam niedoczynność, starać się zaczęliśmy w styczniu 2010- wtedy niestety w kwietniu poroniłam 🙁 Mógł to być efekt tego że nie poczekaliśmy równego roku od jodoterapii, ale oprócz tarczycy mam jeszcze PCO, więc od kwietnia 2009 po poronieniu unormowałam wyniki tarczycy tak że były książkowe, plus ginekolog znalazł u mnie problem z krzepliwością krwi, więc nałożyły się 3 czynniki przy staraniach,PCO- bardzo niski progesteron, tarczyca i krzepliwość krwi, ale jak widać sie udało i to już w 2 cyklu po odstawieniu tabletek 🙂 Już w 7 tygodniu ciąży zaczęły się problemy z tarczycą ale endokrynolog unormował mi poziom hormonów i jest już ok 🙂
Trzymam kciuki by się udało :Kciuki:

margotta Dodane ponad rok temu,

ja nie mam hashimoto, tylko niedobór hormonów, małą tarczycę

przyznam się, że nigdy mi lekarka nie zlecała badań FT3. Zawsze FT4. Sama robiłam oprócz [Zobacz stronę] dodatkowo TSH, ale ft3 tylko na początku leczenia zrobiłam, lekarka powiedział, żeby nie robić…. Zmianę dawki leków miałam zawsze na podstawie ft4.

O TSH poniżej 1 w ciąży pierwsze słyszę.

margotta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Su:no własnie- ja w ciaży nie jestem:), a się tu udzielam:)

A łatwo Wam było zjaść w ciażę przy niedoczynności?

mi zajęło sporo czasu ok 2,5 roku
jednak hormony tarczycy uregulowałam szybko, pewnie były inne przyczyny
w każdym razie udało się – 100% naturalsik z zaskoczenia:)

as1112 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez koralowa:U mnie tarczyca to był najmniejszy problem- ja zaczynałam od nadczynności Gravesa Besedowa, wyleczyli mi ją radioterapią jodową w 2009 r i od maja 2009 mam niedoczynność, starać się zaczęliśmy w styczniu 2010- wtedy niestety w kwietniu poroniłam 🙁 Mógł to być efekt tego że nie poczekaliśmy równego roku od jodoterapii, ale oprócz tarczycy mam jeszcze PCO, więc od kwietnia 2009 po poronieniu unormowałam wyniki tarczycy tak że były książkowe, plus ginekolog znalazł u mnie problem z krzepliwością krwi, więc nałożyły się 3 czynniki przy staraniach,PCO- bardzo niski progesteron, tarczyca i krzepliwość krwi, ale jak widać sie udało i to już w 2 cyklu po odstawieniu tabletek 🙂 Już w 7 tygodniu ciąży zaczęły się problemy z tarczycą ale endokrynolog unormował mi poziom hormonów i jest już ok 🙂
Trzymam kciuki by się udało :Kciuki:

Mam wszystkie te trzy schorzenia – witaj w klubie :Wow!:

su Dodane ponad rok temu,

ja tez przed pierwsza ciążą miałam podejrzenie PCO,ale w jak mialam pierwsze ciażowe usg to lekarz powiedział, że to niemozliwe…..

a jakie to problemy z krzepliwością krwi?Ja w ciązy mialam bardzo wysokie d- dimery…hmmmmm….

Dzięki Koralowa- narazie sie jeszcze nie staram, ale chciałabym jak już zacznę, żeby szybko poszło- mam upatrzony miesiąc w którym najbardziej bym chciała zajść w ciążę:)hehehhehe….

dziu Dodane ponad rok temu,

U mnie już wcześniej wykryto niedoczynność tarczycy przy okazji robienia badań hormonalnych gdzie wyszło PCOS , TSH- 4, 888 reszta wyników w normie jeśli chodzi o tarczycę. Po odstawieniu hormonów (3 miesiące kazała odczekać) w ciążę zaszłam do strzału i moja gin też była lekko zaskoczona;) Do endokrynologa w ciąży mam wizyty co miesiąc, faktycznie dawka jest zwiększona dużo, bo jak tłumaczył takie jest zapotrzebowanie w ciąży. Przed ciążą brałam euthyrox 50, a później powoli zwiększał dawki i w tej chwili biorę euthyrox 125

magnesik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Margotta:Witam
Mam zdiagnozowaną lekką niedoczynność tarczycy, ok 4, od 2009 r biorę hormony euthyrox, najpierw 25, potem 50, obecnie pięć dni 50, dwa dni 75.
Przeciwciała przed ciążą w normie (anty tg, anty TPO)
wyniki od dawna miałam w normie, w grudniu FT4 1,00, a teraz po prawie 3 latach udało się i zaszłam w ciążę.

Zrobiłam w 6 tyg ciązy wyniki TSH I FT4
TSH 2,10 (0,27-4,2)
ft4 1,22 (0,93 – 1,7)

Jestem świeżo po wizycie u endokrynologa i zastanawiam się, czy dobrze chce mnie prowadzić.
Lekarka powiedziała, że wyniki mam w normie i leku mam nie zwiększać.
Na portalach medycznych piszą, że w pierwszych tygodniach ciąży zapotrzebowanie na hormony tarczycy wzrasta i zwiększa się o 30-50% podawany lek.
Powiedziała mi, że mam wyniki FT4 tylko robić, bo TSH jest niemiarodajne i zaleciła wyniki w 12 tyg. ciąży. Jeśli ft4 spadnie poniżej 1, to wtedy zwiększy mi lek w ten sposób, że jednego dnia będzie 50 a następnie 75 itd.
Kolejne badanie ok 22 tyg i przed porodem, czyli w całej ciąży tylko 4 razy badane FT4 – wydaje mi się, że to za mało.

Po drugie nic nie powiedziała mi o jodzie, dopiero teraz doczytałam, że zalecany jest Jodid 100.

Dziewczyny z niedoczynnością, – co o tym podejściu sądzicie?
Jak byłyście prowadzone w ciąży?

cześć!

to, co pogrubiłam, to prawda, tak twierdzi większość endokrynologów i tak wychodzi w praktyce – chodzi o zwiększenie leku w ciąży

badanie TSH/ III generacji robi się standardowo – 4-5tc i co 4 tygodnie w ciąży, tarczyca to hormon, a wiadomo, że te w ciąży nie są stabilne, więc lekarz, który po badaniach na początku ciąży każe czekać do 12 tyg c jest dla mnie delikatnie mówiąc mało wiarygodny,
od tego hormonu również zależy prawidłowy rozwój mózgu dziecka – więc HELLO, jest o co dbać !!!!

przy niedoczyności fajnie mieć wynik TSH poniżej 2, do zachodzenia w ciąże dobrze mieć max do 2,5
w ciąży – TSH nie może przkroczyć 2,5, bo grozi to zaburzeniami dla dziecka

ja mam Hashimoto, niedoczyność tarczycy, do tego szereg innych chorób autoimmunologicznych, włącznie z obniżoną odpornością

w I ciąży – TSH bez leków super, strata – dodatnie p/ciała antykardiolipidowe
w II ciąży – TSH na początku bez leków, do 4 mc ok, potem czyste szaleństwo, skoczyło do góry, pzytyłam przez miesiąc 5kg ot, tak,
do końca ciąży skończyło się na 50/75/50, miałam tachykardię i bardzo niskie ciśnienie – masakra, ale dało się przeżyć :Hyhy:

po ciąży do 4 miesięcy barałam 25 EUTR, potem nic, kontrola w 9 miesięcy po porodzie, weszłam na dawkę 25 znów, mam zaje….. endokrynologa, który reaguje, jak zaczynają się wahania TSH, on nie czeka na wyniki z pogranicza normy, ale przekroczenia, wtedy dużo trudniej ustabilizować hormony, dłużej to trwa

do starań dostałam Jodid 100, można też bez recepty z tą samą dawką jodu kupić w aptece Feminatal do 12tc i przy staraniach

w III ciąży ( teraz ) przed ciążą TSH 1,9 dawka 25 EUTR
tydzień po zapłodnieniu akurat miałam kontrolę TSH 2,1
zrobiłam pod koniec 6tc TSH 2,4 – leki został Jodid 100, EUT zwiększył mi do 37,5, czyli o 50%, kontrola za równiuteńkie 4tygodnie

co do zachodzenia w ciąże, ja pomimo porąbanej autoimmunologii
I ciąża – 1 cykl
II ciąża – 1 cykl
III ciąża – 3 cykl ( no, chyba skończone 35lat robi swoje :Fiu fiu:)

nie zawsze tarczyca przeszkadza w zachodzeniu, ale wyniki TSH i p/ciał moga mieć wpływ, więc trzeba mieć je bardzo dobrze kontrolowane

janeczka29 Dodane ponad rok temu,

ja jestem po operacji (usunięciu) tarczycy i też brałam Euthyrox przed ciążą – dawka 125. w ciąży wyniki mi zaczęły totalnie skakać i lekarka zwiększyła dawkę do 150 codziennie i wtedy się unormowały. łykałam też normalnie Femibion Natal 1 i 2 całą ciąże, bo lekarka nie miała co do tego żadnych uwag. Powiedziała mi jeszcze, że tarczyca u dziecka wykształca się po 14 tygodniu ciąży i wtedy tworzy własne hormony – wcześniej czerpie je od mamy.

Znasz odpowiedź na pytanie: niedoczynność tarczycy w ciąży – potrzebuję pomocy

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
mąż przyjaciółki
Mam problem i nie wiem od czego zacząć ... Mamy taką zaprzyjaźnioną rodzinę, tzn ich dzieci bardzo się lubią z naszymi dziećmi, a ja z nią bardzo się przyjaźnimi. Mój mąż
Czytaj dalej
Leczenie niepłodności
PCOS i insulinoodporność
Witam! Mam stwierdzone PCOS. Wczoraj lekarz powiedział mi ze podejrzewa insulinoodpornośc? czy ktoś ma te dwie choroby? Czym sie to objawia?
Czytaj dalej