Niekonwencjonalne (sposoby na) warzywa

Tak mnie natchnęło.
U nas w domu jada się w sumie stałą paletę warzyw 😀
Robione również w tradycyjny (chyba) sposób.

Podzielcie się swoimi pomysłami na nietradycyjne przygotowywanie/jadanie warzyw. W jakich postaciach? Jakie warzywa jadacie?
Jeśli chodzi o moje podniebienie to:

RZEPA
[LIST]
[*]frytki
[*]pure[/LIST]Np. w Norwegii, bardzo popularnym warzywem jest rzepa. I szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowała. Np. frytki z rzepy. Pycha. Bardzo dobre jest pure z rzepy zmieszane z ziemniakami, albo same z rzepy. Z masełkiem. Pycha.
Dzięki MM poznałam oczywiście frytki z kalarepy, selera. 😉

BURACZKI

[LIST]
[*]U mnie przeważnie jako gotowane, starte, przyprawione na słodko-kwasno i zasmażane z zasmażką.
[*]U męża w domu gotowane starte, ale z cebulką i czosnkiem.
[*]U koleżanki, jadłam pyszne: gotowane, starte, ale dodaje do nich usmazoną cebulkę, dodaje musztardy, śmietany i sol, cukier, do smaku. Naprawdę pycha.[/LIST]FASOLKA SZPARAGOWA
[LIST]
[*]u tejże samej koleżanki jadłam fasolkę ale w sosie pomidorowym. Takim gęstym, z dodatkiem smażonej cebulki.
[*]u mnie tradycyjnie: gotowana i zasmażana z masełkiem i bułką tartą.[/LIST]
Ponadto z warzyw u nas królują:
[LIST]
[*]brokuły
[*]kalafior (z bułką tartą i posypany cukrem, marchewkę też tak lubimy)
[*]pomidory
[*]ogórki
[*]cebulka
[*]wszelkiego rodzaju kapusty[/LIST]Nie przepadamy za bakłażanem i cukiniami. Choć te ostatnie bardziej.

A jak to jest u Was?
Jakie jadacie i jak typowe i nietypowe warzywa?
Może to co u mnie tradycyjne i typowe u Was jest nietypowe i nietradycyjne 😀
Chętnie poznam Wasze upodobania warzywne 😀

27 odpowiedzi na pytanie: Niekonwencjonalne (sposoby na) warzywa

  1. nie wiem czy typowe czy nie,ale zajadamy czasem:
    kalafiora smazonego w jajku(najpierw obgotowany)
    szpinak z czosnkiem,szynka i serem zoltym
    pieczone pomidory z bazylia(na polowki i posypane ziolem i zapiekane)
    puree z bialej fasoli zamiast ziemniakow
    lecho z cukini
    cukinie w zalewie
    ale uwielbiam patisona tez w zalewie
    chyba nic wyjatkowego;-)

    • U nas to glownie salata w roli salatki z dodatkami innych traw, np rukola, czasem papryka, kukurydza, zielony groszek (z puszki) plus jakas szynka lub tunczyk z puszki. Czasem same liscie salaty tylko z sola i oliwa z oliwek (super).

      Poza tym pomidory w wersji zupy pomidorowej.

      Warzywa mrozone typu groszek, fasolka szparagowa, kukurydza, marchew, brokuly, kalafior w wersji podduszonej na patelni.

      Buraki w wersji zupy buraczanej (bo barszczem tego, co mi wychodzi nie mozna nazwac, ale dzieci lubia 🙂

      Szpinak mrozony z dodatkiem czosnku na patelni.

      Ziemniaki w roznych postaciach od frytek poprzez zwykle puree z maslem po tortille hiszpanska – to ostatnie najczesciej.

      Marchewke chrupiemy na surowo, choc ostatnio w jakiejs tv wysluchalam, ze gotowana (najlepiej na parze) jest zdrowsza, bo sie lepiej jej dobroczynne skladniki przyswajaja. Ale my lubimy chrupac 🙂

      Poza tym lubie pieczona cukinie, ale rzadko robie, bo w ogole prawie piekarnika nie uzywam. Zwykle ten specjal w restauracji zamawiam 🙂

      • marchew z jabłkiem i śmietaną i koniecznie z solą (pyszności)
        marchew gotowana ( tylko baby jedzą)
        frytki ziemniaczane ze śmietaną
        pomidory na surowo lub jako zupa albo sos
        cebula na surowo (kanapki) lub skropiona octem
        rzeżucha w ilościach wiadro na surowo
        kapusta raczej w formie nadzienia w kapuściakach lub krokietach
        pekińska na surowo w surówce
        ogórki najlepiej kiszone
        buraczki jako barszcz lub gotowane, starte z olejem solą pieprzem i cebulką oraz octem ryżowym lub kwaskiem cytrynowym
        rzepa starta na kanapkę
        kalarepa w plastrach do chrupania
        szczypior + rzodkiewka + biały ser i na kanapkę
        cukinia lub patison do leczo
        papryka na surowo lub razem z cukinią, marchewką, kukurydzą z puszki i crebulą duszone z ryżem i jakimś mięchem

        … w sumie to najczęściej jadamy na surowo…

        ….i koniecznie muszę z rzepy zrobić frytki 🙂 ciekawe jak smakują….. a to ma być czarna rzepa czy ta duża biała????

        Pozdrówki 🙂

        • ja jestem czlowiek na warzywach pedzony
          uwielbiam i moje dzieciory tez
          z tych prostszych: kalafior ibroku, gotowane na parze, ale na pol twardo i serwowae z dipami
          fasolka szparagow w sosie z octu balsamicznego (kiedys chyba podawalam przepis na forum), normalnie naturalne cukierki, mniam:)
          w ten sam sposob, z drobnymi modyfikacjami robie szparagi (ale te zielone, biale mi nie smakuja)
          oprocz tego uwielbiam bulwy zanyzu zapiekane z parmezanem i maslem
          imoje najnowsze odkrycie, czyli ochra w sosie pomidorowym albo w postaci zapiklowanych w calosci kolb, mmmmmmm…
          oo, jeszcze spore wziecie ma u nas marchewka glazurowana (duszona w malej ilosci wody z maslem, cukrem sola i cynamonem)
          albobaklazan w postaci prostej grilowanej salatki (melanzanosolata) lub ostatnie moje odkrycie czyli kyopulu (mus z grilowanego baklazana z czosnkiem i grilowana papryka)
          i jeszcze swiezy por w salatkach
          i w ogole wszystkie warzywa zawsze i wszedzie:)

          • Zamieszczone przez Jane

            Poza tym lubie pieczona cukinie, ale rzadko robie, bo w ogole prawie piekarnika nie uzywam. Zwykle ten specjal w restauracji zamawiam 🙂

            kochanienka polecam tikvichki w postaci bialej salatki, normalnie niesamowicie dobre sa:)
            probowalas kyopulu? MUSISZ! kupuje albo na wage w delikatesach, albo w sloikach firmy deroni, wyprobowalam wszystkie,m deroni jest najlepsze!
            i jeszcze imam baildi (tez zaczelam kupowac w sloikach)
            odzegnuje sie za to od salaty sniezanki (jakos mi nie weszla), ale szopska i owczarska zawsze!

            mowie ci, jestesmy w warzywnym RAJU!

            ps. kiedy bedziesz w sofii? w czwartek o 17 jest spotkanie przedszkola na bitolya 6, wpadniecie? adachu pojdzie pierwszy raz, bo chory byl

            • Madzia, bardzo tu na Ciebie liczyłam

              Ale w jakim Ty języku tu rozmawiasz???
              [LIST]
              [*]kyopulu
              [*]salaty sniezanki (jakos mi nie weszla), ale szopska i owczarska zawsze!
              [*]tikvichki w postaci bialej salatki
              [*]ochra [/LIST]:D

              • Zamieszczone przez kantalupa
                kochanienka polecam tikvichki w postaci bialej salatki, normalnie niesamowicie dobre sa:)
                probowalas kyopulu? MUSISZ! kupuje albo na wage w delikatesach, albo w sloikach firmy deroni, wyprobowalam wszystkie,m deroni jest najlepsze!
                i jeszcze imam baildi (tez zaczelam kupowac w sloikach)
                odzegnuje sie za to od salaty sniezanki (jakos mi nie weszla), ale szopska i owczarska zawsze!

                mowie ci, jestesmy w warzywnym RAJU!

                ps. kiedy bedziesz w sofii? w czwartek o 17 jest spotkanie przedszkola na bitolya 6, wpadniecie? adachu pojdzie pierwszy raz, bo chory byl

                ho ho, ale specjalki – blagodarja 🙂 Spisalam i bede probowac. Mnie akurat snezanka podeszla, ale zbyt czesto nie moge tego jesc, bo mam po tym klopoty z zoladkiem (pewnie to polaczenie jogurtu z ogorkiem).

                Co do czwartku to S. akurat jedzie, ale ja niestety nie moge, bo do gina umowiona jestem… A przedszkole juz dziala pelna para? Jak to wyglada?

                • Zamieszczone przez JoannaR
                  Madzia, bardzo tu na Ciebie liczyłam

                  Ale w jakim Ty języku tu rozmawiasz???

                  Bulgarskim, Asia 🙂

                  My z Magda od dwoch miesiecy (ja od jednego) uprawiamy emigracje w Bulgarii i dzielimy sie wrazeniami 🙂

                  • Zamieszczone przez JoannaR
                    BURACZKI
                    [LIST]
                    [*]U mnie przeważnie jako gotowane, starte, przyprawione na słodko-kwasno i zasmażane z zasmażką.
                    [*]U męża w domu gotowane starte, ale z cebulką i czosnkiem.
                    [*]U koleżanki, jadłam pyszne: gotowane, starte, ale dodaje do nich usmazoną cebulkę, dodaje musztardy, śmietany i sol, cukier, do smaku. Naprawdę pycha.[/LIST]

                    Dodam przepis mojej teściowej na buraczki – my się zajadamy tylko takimi :). Gotowane i starte buraki, mieszamy mniej więcej z taką samą ilością tartego jabłka, dodajemy jogurtu bałkańskiego, mieszamy doprawiamy do smaku solą i… jemy :).

                    • Zamieszczone przez Jane
                      Bulgarskim, Asia 🙂

                      My z Magda od dwoch miesiecy (ja od jednego) uprawiamy emigracje w Bulgarii i dzielimy sie wrazeniami 🙂

                      a to ciekawostka…:) myślałam Jane, że Ty już tak na stałe w tej Pradze się osiedliłaś 🙂 A daleko macie do siebie a kantalupą?

                      • To ja jeszcze dodam koper włoski. Lubię go w nadzieniu np. do papryki.
                        Cukinię uwielbiam, ale duszoną z cebulą i papryką albo w zupie meksykańskiej.
                        Matko mam już ślinotok na samą myśl o tej zupie

                        • akacja.
                          warzywo to nie jest. owoc tez nie. liczy sie?

                          kwitnie bialymi kwiatowymi kisciami. zrywam takie kiscie, plucze, zanurzam w ciescie na placki i na patelnie. po wyjeciu polewam syropem klonowym, ale pycha sa rowniez z pudrem. zjadam cala taka kisc, zostawiam tylko ogonek.

                          • Zamieszczone przez tora
                            akacja.
                            warzywo to nie jest. owoc tez nie. liczy sie?

                            kwitnie bialymi kwiatowymi kisciami. zrywam takie kiscie, plucze, zanurzam w ciescie na placki i na patelnie. po wyjeciu polewam syropem klonowym, ale pycha sa rowniez z pudrem. zjadam cala taka kisc, zostawiam tylko ogonek.

                            ooo, to ja tak robia z kwiatkami cukinii
                            akacji nie probowalam, teraz poczekam az zakwitnie:)

                            • Zamieszczone przez Nena75
                              a to ciekawostka…:) myślałam Jane, że Ty już tak na stałe w tej Pradze się osiedliłaś 🙂 A daleko macie do siebie a kantalupą?

                              to ja ci, viola, odpowiem
                              a tak ze cztery godziny autem?
                              niby wcale niedaleko, ale drogi nie sa za fajne tutaj

                              • Zamieszczone przez kantalupa
                                to ja ci, viola, odpowiem
                                a tak ze cztery godziny autem?
                                niby wcale niedaleko, ale drogi nie sa za fajne tutaj

                                Ja jeszcze nie probowalam 🙂 Wybieram sie i wybieram do tej Sofii i mysle, ze nalezaloby przyspieszyc wybieranie sie poki jeszcze 2w1 jestem 🙂

                                Nenka – Praga byla przejsciowa, podobnie jak Bulgaria teraz. Gdzie docelowo? Tego nie wiemy…

                                • warzywka też wszyscy troje lubimy

                                  jemy:
                                  brokuły – gotowane w wodzie czasem z sosem z serka topionego
                                  szpinak z wciśniętym czosnkiem i wymieszany pod koniec z takim omletowym ciastem albo z samym czosnkiem
                                  kapustę pekińską w sałatkach z przyprawami albo po prostu na kanapki jak sałatę
                                  pomidory – pod każdą postacią, na kanapkę, same, zapiekane (już któraś pisała wcześniej), jako dodatek do sosów do makaronu
                                  papryke – surową albo z patelnii
                                  cukinię – z patelni, w zupie meksykanskiej, w sałatkach, leczo z cukinią
                                  bakłażan – u teściowej grillowany 😉 w sałatce
                                  ziemniaki – frytki, puree, placki ziemniaczane
                                  dynia – placuszki z dyni
                                  marchewka – z groszkiem lub chrupana na surowo
                                  ogórek – mizeria, na kanapki, chrupany sam
                                  rukola do sałatek i na kanapki
                                  soczewica w kotlecikach
                                  kalafior gotowany posypany bułką tartą

                                  jakoś nie jadamy buraczków….

                                  • te kwiatki akacji to mój małzon zjada prosto z drzewa

                                    a jak już o kwiatkach to wiele warzyw jadamy w kształcie kwiatków z nich – bo mąż ma takie hobby jak wycinanie kwiatków z warzyw/ owoców
                                    Nina już innego pomidorka nie zje, musi być pomidorowy kwiatek 😉

                                    • Zamieszczone przez kantalupa
                                      ooo, to ja tak robia z kwiatkami cukinii

                                      A ja z czarnym bzem- podpatrzone u Makłowicza 🙂

                                      • Vieshack, jak robisz placuszki z dyni?

                                        • tak ciut obok tematu zapytam

                                          przepis na zupę meksykańską moge prosić???

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Niekonwencjonalne (sposoby na) warzywa

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general