Tak mnie natchnęło.
U nas w domu jada się w sumie stałą paletę warzyw 😀
Robione również w tradycyjny (chyba) sposób.
Podzielcie się swoimi pomysłami na nietradycyjne przygotowywanie/jadanie warzyw. W jakich postaciach? Jakie warzywa jadacie?
Jeśli chodzi o moje podniebienie to:
RZEPA
[LIST]
[*]frytki
[*]pure[/LIST]Np. w Norwegii, bardzo popularnym warzywem jest rzepa. I szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowała. Np. frytki z rzepy. Pycha. Bardzo dobre jest pure z rzepy zmieszane z ziemniakami, albo same z rzepy. Z masełkiem. Pycha.
Dzięki MM poznałam oczywiście frytki z kalarepy, selera. 😉
BURACZKI
[LIST]
[*]U mnie przeważnie jako gotowane, starte, przyprawione na słodko-kwasno i zasmażane z zasmażką.
[*]U męża w domu gotowane starte, ale z cebulką i czosnkiem.
[*]U koleżanki, jadłam pyszne: gotowane, starte, ale dodaje do nich usmazoną cebulkę, dodaje musztardy, śmietany i sol, cukier, do smaku. Naprawdę pycha.[/LIST]FASOLKA SZPARAGOWA
[LIST]
[*]u tejże samej koleżanki jadłam fasolkę ale w sosie pomidorowym. Takim gęstym, z dodatkiem smażonej cebulki.
[*]u mnie tradycyjnie: gotowana i zasmażana z masełkiem i bułką tartą.[/LIST]
Ponadto z warzyw u nas królują:
[LIST]
[*]brokuły
[*]kalafior (z bułką tartą i posypany cukrem, marchewkę też tak lubimy)
[*]pomidory
[*]ogórki
[*]cebulka
[*]wszelkiego rodzaju kapusty[/LIST]Nie przepadamy za bakłażanem i cukiniami. Choć te ostatnie bardziej.
A jak to jest u Was?
Jakie jadacie i jak typowe i nietypowe warzywa?
Może to co u mnie tradycyjne i typowe u Was jest nietypowe i nietradycyjne 😀
Chętnie poznam Wasze upodobania warzywne 😀
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Niekonwencjonalne (sposoby na) warzywa
Ja robie tak
MEKSYKANKE:
-MIESO MIELONE
-3 CEBULE
-2 PAPRYKI CZERWONE ZYWE;-)
-SLOIK PAPRYKI KONSERWOWEJ
-CZERWONA FASOLKA PUSZKI
-KUKURYDZA
-MARCHEWKI 2
Podsmazam cebulke,miesko,dodaje pokrojona papryke w paski,marchewke w kosteczki,dusze, zalewam woda gotuje do miekkosci,dodaje pokrojonej papryki konserwoewj ze 3 kawalki,dolewam troszke tej zalewy,doprawiam papryka w proszku,pieprzem kajenskim,sola oczywiscie,dodaje fasolke,kukurydze…i jem.
mozna pewnie dodac tez cukini ale ja nie dodawalam,bo nigdy nie mialam w odpowiednim czasie;-)aha ja dodaje tez do sytosci ziemniaki,ale nie trezba;-)
tak jak ziemniaczane tyle że z dynią (dynię miksuję)
ja robię tak:
na patelni podsmażam jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zrumieni wrzucam pokrojoną drobno paprykę czerwoną, zieloną i żółtą i np. pieczarki albo cukinię pokrojoną w kostkę. Podduszam. Doprawiam solą, pieprzem, dość mocno i dosypuję pieprz cayenne albo ostrą paprykę (nie za dużo).
Na drugiej patelni nalewam trochę oleju/oliwy do smażenia i podsmażam ok. 500g mielonego mięsa (najlepiej wieprz-wołowego). Doprawiam solą, pieprzem i tym razem duuuuużo papryki ostrej tak, żeby było mieso pomarańczowe. Jak mięso się podsmaży i jest dość miękkie wrzucam do gara i zalewam ok. litrem wywaru z kostki rosołowej (ja używam kostki rosołowej z pietruszką i lubczykiem). Wrzucam do gara uduszone warzywa. Do tego dodaję puszkę fasoli czerwonej i małą puszkę kukurydzy. Gotuję trochę na małym ogniu aż wszystko się całkowicie przegryzie i zmięknie. Zupa ma wyjść gęściocha i baaaaardzo ostra! Uwielbiamy ją z mężem.
A ja Ci Asiunka nie powiem, co ja niekonwecjonalnego robie z warzywami:D:D:D
Niezłe… :D:D:D
Myślałam, że bardziej z owocami 😀
wszystko zalezy od zasobnosci spizarni
ja tam lubie eksperymentowac w kuchni
Znasz odpowiedź na pytanie: Niekonwencjonalne (sposoby na) warzywa