nieszczęsny biszkopt…

Mam problem, jestetm totalnym antytalenciem biszkoptowym, kompletnie mi nie wychodzi, nie wiem czemu a wszytsko robie wg przepisu, czy jest dla mnei jakis retunek czy pozostalo mi sie pogodzic z moim losem?? 🙁

12 odpowiedzi na pytanie: nieszczęsny biszkopt…

czarna111 Dodane ponad rok temu,

tez tak mialam, teraz na ogół wychodzi, choć z baaardzo prostego przepisu
3 bialka ubić z 1/2 szkl cukru, dodać 3 żółtka ubic. Potem wsypać 6 łyżek mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na tortownicę i wstawic do lekko nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 150-180 stopni (ja z termoobiegiem), pilnowac, coby się nie spalił, wyłączyć, nie otwierać piekarnika, zostawić, wyjąć po jakims czasie, jak leciutko przestygnie.

edytuję, przepraszam:o zapędziłam sie z cukrem

kiara Dodane ponad rok temu,

6 jaj,
1,5 szkl cukru,
1 szkl maki ziemniaczanej,
0,5 szkl maki pszennej,
1,5 lyzeczki pr. do pieczenia

Jajka ubijac na parze mikserem dodajac cukier do bialosci, tak ok 15 min., po troszeczku dosypywac maki wymieszane ze soba i pr. do pieczenia. Do piekarnika na az upiecze sie na zloty kolor

Ten biszkopt ZAWSZE wychodzi i jest pyszny – wysoki i puszysty:)

victoria251 Dodane ponad rok temu,

nie dajesz proszku do pieczenia?

victoria251 Dodane ponad rok temu,

na parze? hmm pierwsze slysze, ale coz, sprobowac warto:) kiedys wyjdzie:)

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez victoria251:na parze? hmm pierwsze slysze, ale coz, sprobowac warto:) kiedys wyjdzie:)

w duzy garnek/miske lejesz goraca wode a na to stawiasz miche w ktorej robisz ciasto, tylko tak zeby dna nie zamoczyc
Polecam ten biszkopt, bo naprawde jest PYCHA:)

luczka Dodane ponad rok temu,

Ja też bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi.
na średnią okrągła blaszkę pod galaretkę
3 białka ubić ze szczypta soli, dodawać powoli 1/3 szklanki cukru i potem żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać 0,5 szklanki mąki (ja przesiewam przez sitko) i delikatnie wymieszać. Piekę od 20 do 30 minut.

victoria251 Dodane ponad rok temu,

bede probowala az do skutku,m oze mi cos wyjdzie, chyba ze nie, to kury puszcze z torbami hehe:D tyle jajek zuzyje;) a to prawda ze im wiecej jaj tym lepszy?

kiara Dodane ponad rok temu,

Im wiecej tym wiekszy, bardziej zolciutki jest .
Dla babci na urodziny zrobilam z 8 jajek (na tort) i wyszedl super duzy:)
Moj wychodzi w ogole wysoki i puszysty:)

victoria251 Dodane ponad rok temu,

a wtedy ile proporcjonalnie wiecej pozostalych skladników?

kiara Dodane ponad rok temu,

jak robie z 8 jajek to wtedy reszte skladnikow daje o 1/3 wiecej:)

granola Dodane ponad rok temu,

ja robie z takiego:
5 jaj
3/4 szkl maki pszennej
3/4 szkl cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka octu
cale jaja ubijam z cukrem do bialosci
dodaje ocet i chwilke ubijam a nastepnie make z proszkiem
pieke w 180 stopC wsumie jakies 30min ale najlepiej sprawdzic patyczkiem
biszkopt jest rewelacyjny bo nie opada przy otwieraniu piekarnika ani zaraz po wyjeciu z niego
polecam:)

suminka Dodane ponad rok temu,

a ja robię na wagę
tyle ile jaja zaważą cukru i mąki, do tego na wagę mąki proszku + łyżkę oleju i wody,
białka ubijam pianę utrwalam cukrem do tego zółtka, wodę i olej, potem powoli wsypuję mąkę z proszkiem, piekę 30 minut w nagrznym piekarniki albo 40 w chłodnym

Znasz odpowiedź na pytanie: nieszczęsny biszkopt…

Dodaj komentarz

Mam z dzieckiem taki problem
jak zaszczepic,gdy przeszedl juz rozyczke?
lulke mial juz rozyczke, a mmr odstawione na jeszce rok. pwoiedzcie mi jak najlepiej zaszczeppic? najchetniej nie szczepilabym, ale boje si epowiklan po odrze i swince. ania
Czytaj dalej
Nasze zdjęcia
krynica morska 2008
wlasnie wrocilismy z tyg pobytu w krynicy. pogoda dopisala a tak juz medzili ze ma byc brzydko, moj maz jak zawsze optymista zapewnial ze bedzie ladnie i bylo :) dolaczam
Czytaj dalej