Nietypowy wynik hormonów tarczycy w ciąży

Cześć. Może ktoś miał podobny przypadek co mój… Badania robione w 24tc:
tsh: 2,41 (0,40-4,00)
ft4 0.89 (0,89-1,76)
ft3 4,65 (1,80-4,20)

Jedna lekarka twierdzi,że trzeba leczyć, bo ft4 świadczy o zmianach w kierunku niedoczynności (tylko nie rozumiem dlaczego ft3 jest podwyższone)…mam brać Euthyrox 25. Inna twierdzi,że to normalna czynność tarczycy i nie robić z tym nic….
Nie znam żadnego innego endokrynologa, żeby się poradzić…dlatego liczę,że może ktoś miał podobny wynik.

Chyba tylko ft4 może świadczyć o niedoczynnośći….bo reszta na pewno o tym nie świadczy… A ja boję się,że może jednak to nadczynność…bo nie wiadomo w którą stronę “idzie” TSH…i nie wiadomo co oznacza podwyższone ft3.

Jeszcze jedno…wszędzie rozpisują się ludzie na temat skutków problemów tarczycy dla dziecka,a jedna z lekarek powiedziała,że w momencie kiedy dziecko ma już swoją tarczycę, moje nadwyżki czy niedobory nie mają na nie wpływu. Czy tak jest?

34 odpowiedzi na pytanie: Nietypowy wynik hormonów tarczycy w ciąży

  1. Ja w ciąży badam tylko FT4 co 4 tygodnie. Masz niskie, moja endokrynolog mówi, że powinno być w górnej granicy normy. I tak utrzymujemy.

    • Laurana, a mialas robione USG tarczycy? Cos wykazalo?

      • Nie, nie robiła mi usg tarczycy,bo mówiła mi,że nie ma potrzeby. Nie widziałabym problemu i łykała te tabletki gdyby nie fakt,że to ft3 jest powyżej normy. Na innym forum dziewczyna napisała,że te dwa hormony równoważą się,więc jeśli jednego jest za mało, a drugiego za duzo to nie ma problemu.

        Wkurzam się, bo jeden lekarz mówi,że to ok, w ciąży,a inny,że nie…

        Magma,a nie miałaś ani razu badanego TSH?

        • Zamieszczone przez Laurana
          Magma,a nie miałaś ani razu badanego TSH?

          Podobno badanie TSH w ciazy nie jest za bardzo miarodajne bo hormony ciazowe maja wplyw na jego poziom – dlatego bada sie ft4.
          Mi moja lekarka badala oba i wyszlo TSH 3.48 a ft4 1.3 zaraz po tescie.
          W rezultacie ona zwiekszyla mi dawke tyroksyny z 50 do 75 mcg czyli jednak wyniki wydaly jej sie niesatysfakcjonujace mimo tego ze byly w granicach norm.
          Z tego co slyszalam w ciazy TSH spada / ft4 rosnie naturalnie a u kobiet z problemami ten mechanizm jest slabszy lub go nie ma dlatego trzeba tyroksyne suplementowac praktycznie od razu – wrecz prewencyjnie.
          Slyszalam tez ze TSH warto utrzymywac w dolnej granicy normy.
          Mysle ze 25 mcg tyroksyny moze pomoc i pewnie nie zaszkodzi.
          Niiedobory tych hormonow we wczesnej ciazy maja wplyw na rozwoj mozgu dziecka.

          • Ja mialam robione tsh i wychodzilo najpierw powyzej 4 (czyli jeszcze norma ale gorna granica) i zrobione ft4 i cos tam jeszcze (inne niz ft3 i ft4 ale nie pamietam nazwy) i reszta wyszla w normie. Mimo to mialam lykac najmniejsza dawke czegos tam, bo podobno wlasnie tsh juz powyzej 2 dla kobiet w ciazy jest zbyt wysoka wartoscia (tak mowila moja endykronolog, podobno genialny specjalista) I jezeli tsh idzie w gore to raczej niedoczynnosc. Najlepiej powtorsz sobie jeszcze raz te wszystkie badania (mi za kazdym razem wychodzilky inne wartosci od 1,76 do 4,6 tsh) i dorob jeszcze to cos (kurcze moze na stronie frydy poczytaj tam bedzie pisalo jakie to sie jeszcze robi przy tarczycy) i mysle ze skosultuj sie z jeszcze jakims innym endykronologiem. Co do samych uszkodzen mozgu u dziecka moja end powiedziala, ze to nie jest do konca tak, jezeli przez dluzszy czas bedzie zbyt niski poziom hormonu, to dziecko moze miec problemy z nauka itd ale wcale nie bedzie uposledzone. Jak narazie moje dziecko rozwija sie niesamowicie (no ale do szkoly jeszcze nie chodzi :)) A i jeszcze jedna rada mojej lekarki: dziewko wie co robi w brzuchu i ono sobie naprawde dobrze radzi z wieloma “niedogodnosciami”. Nie ma co za bardzo panikowac (co widac na moim przypadku tez panikowalam :))

            • A orientujecie się po jakim czasie najlepiej powtórzyć wynik,żeby zobaczyć czy coś chociaż minimalnie się zmieniło? W tej chwili nie łykam jeszcze tego Ethyroxu.. Ale przyjmuję witaminy z jodem.

              • No czesc! TSH w ciazy faktycznie nie powinno przekraczac 2 ! Natomiast TSH nie jest hormonem tarczycy i mimo, ze czesto leakrze lecza (bez sensu) tylko na podstawie TSH to ten akurat wskaznik jest najmniej istotny. Najwazniejsze sa hormony tarczycy FT3 i FT4. Jesli lekarka kazala Ci brac tyroksyne to bierz koneicznie, a po 2 tygodniach koneicznie ponownie zrob badania!! Pamietaj, ze w dniu badania nie bierze sie tyroksyny, dopiero po badaniu w gabinecie mozesz ja przyjac. Ogolnie tyroksyne bierze sie na czczo, pol godziny przed jedzeniem. To bardzo wazne, ale pewni o tym juz wiesz.

                Wazne jest to czy dopiero w ciazy zaczelas miec problemy z tarczyca? wczesniej badalas te hormony i byly ok? Nie wiadomo czy ciaza po prostu rozregulowala ci prace tarczycy czy masz jakies problemy z tarczyca, ktore isnialy jeszcze przed ciaza. Wg mnie usg tarczycy wyjasniloby tę kwestie.

                • Rok temu podejrzewano u mnie problem z tarczycą i wysłano mnie na badania…. A że wtedy nie znałam się na tym kompletnie to zrobiłam to na co mi lekarz dał skierowanie, wyszedł dobry wynik i odesłała mnie do domu. Całkiem niedawno kiedy koleżanka opowiedziała mi,że ma w ciąży [Zobacz stronę], ja zaczęłam szukać swoich badań,..i jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się,że mi zbadano FSH, a nie TSH…..i wtedy spanikowana poleciałam zrobić badania, których wynik podałam wyżej….Lekarka powiedziała,że gdybym miała wcześniej problem z niedoczynnością to wartość ft4 byłaby dużo poniżej normy… A tak dopiero w 24 tc była na granicy dolnej normy.

                  Jutro minie 10 dzień od badania…myślicie,że warto iść powtórzyć to badanie,żeby zobaczyć czy coś się zmieniło?

                  Czy któraś z Was słyszała o tym,że ft4 i ft3 uzupełniają się?Bo jeśli faktycznie tak by było to oznacza,że żadnego niedoboru nie mam.

                  • Ale nic sie nie zmieni na lepsze jesli nei bedziesz brala lekow… Dopiero po 2 tygodniach brania leku ma sens robienie badan. Wiesz, podpytam sie dzisiaj w twojej sprawie specjaliste od tarczycy, moze cos doradzi. Jak tylko bede cos wiedziala napisze !

                    • Wiem,że bez leków na lepsze się nie poprawi….tylko chciałabym mieć jasność co do tego czy to na pewno wynik w kierunku niedoczynności. Będę bardzo wdzięczna jeśli czegoś się dowiesz..szczególnie interesuje mnie czy można mówić o niedoczynności w momencie kiedy ft3 jest powyżej górnej normy…czyli ponad normę!! o tego nie mogę zrozumieć…. Cały wynik jest w pierwszej wiadomości:) Dziękuję

                      • Przekazuje Ci informacje nei od siebie, ale od bardzo dobrego fachowca, wiec prosze potraktuj to powaznie i zacznij brac leki !! Masz niedoczynnosc bo fT4 jest calkiem na dolnej granicy normy !! Obowiazkowo powinnas brac tyroksyne i wcale nie czekac bo z czasem w ciazy te niedobory sa coraz wieksze !! Nie patrzy sie na fT3, tylko jak fT4 jest niskie to jest niedoczynnosc. I koneicznie za dwa tygodnie tak jak napisalam powinnas zrobic badania bo ta dawka 25?g jest bardzo mala i bedzie potrzeba jej zwiekszania. Lekarz powinien ci zrobic USG, jesli nei zrobil to trafilas na kiepskiego endokrynologa. Poszukaj innego lekarza ktory zrobi ci USG i zrob tez przeciwciala TPO i TPg. A zeby tak spadlo fT4 to musialo potrwac kilka miesiecy albo nawet i roczkow, wiec juz wczesniej musialas miec chora tarczyce.

                        Jak bedziesz robila USG to wolaj o wynik z opisem (obowiazkowo) bo wielu lekarzy robi badanie wpisuje tylko do kartoteki i chory nic nie wie.

                        • Zamieszczone przez Laurana
                          Lekarka powiedziała,że gdybym miała wcześniej problem z niedoczynnością to wartość ft4 byłaby dużo poniżej normy… A tak dopiero w 24 tc była na granicy dolnej normy.

                          Jutro minie 10 dzień od badania…myślicie,że warto iść powtórzyć to badanie,żeby zobaczyć czy coś się zmieniło?

                          Czy któraś z Was słyszała o tym,że ft4 i ft3 uzupełniają się?Bo jeśli faktycznie tak by było to oznacza,że żadnego niedoboru nie mam.

                          Zamieszczone przez sylwkasz
                          Przekazuje Ci informacje nei od siebie, ale od bardzo dobrego fachowca, wiec prosze potraktuj to powaznie i zacznij brac leki !! Masz niedoczynnosc bo fT4 jest calkiem na dolnej granicy normy !! Obowiazkowo powinnas brac tyroksyne i wcale nie czekac bo z czasem w ciazy te niedobory sa coraz wieksze !! Nie patrzy sie na fT3, tylko jak fT4 jest niskie to jest niedoczynnosc. I koneicznie za dwa tygodnie tak jak napisalam powinnas zrobic badania bo ta dawka 25?g jest bardzo mala i bedzie potrzeba jej zwiekszania. Lekarz powinien ci zrobic USG, jesli nei zrobil to trafilas na kiepskiego endokrynologa. Poszukaj innego lekarza ktory zrobi ci USG i zrob tez przeciwciala TPO i TPg. A zeby tak spadlo fT4 to musialo potrwac kilka miesiecy albo nawet i roczkow, wiec juz wczesniej musialas miec chora tarczyce. A i nie stresuj sie naprawde, bo tak jak pisalam, hormon tarczycy jest odpowiedzialny min za rozwoj mozgu, ale musialby byc przez dlugi czas bardzo nieciekawy wynik zeby stalo sie cos zlego a przy takich wynikach w jagorszym przypadku to dzidz moze miec wieksze tylko problemy z koncentracja lub nauka, ale to tez nie jest powiedzianie.

                          Jak bedziesz robila USG to wolaj o wynik z opisem (obowiazkowo) bo wielu lekarzy robi badanie wpisuje tylko do kartoteki i chory nic nie wie.

                          Ja bym jeszcze na Twoim miejscu powtorzyla badania, na wyniki sie dlugo nei czeka, a skutki niepotrzebnie przyjmowanych lekow moga byc rozne. Ja robilam w kilku labolatoriach i wychodzily rozne (a ciagu kilku dni rozbierznosc 1,6 – 4,6), mialam wiecej pewnosci ze jest rzeczywiscie cos nie tak a nie ze pomylil sie labolatorium. No i wlasnie te przeciwciala zrob koniecznie, bo one tez potwierdzaja niedoczynnosc. A z tego co tlumaczyla mi moja lekarka to ft4 dotyczy niedoczynnosci a ft3 nadczynnosci. I ja wlasnie robilam tsh, tylko ft4 bo bylo podejrzenie niedoczynnosci i przeciwciala TPO chyba wlasnie. I tamte dwa wyszly juz ok, wiec lekow wiecej nie lykalam. a i wiem ze mialam w jednym lab pomylke w wynikach, dlatego mowie zeby lepiej powtorzyc w innym lab. A jak Ci wyjdzie to samo to rzeczywiscie lykaj te leki, jaka masz dawke? bo nei wiem czy pisalas ale nie doczytalam, ja mialam ta najmniejsza i lek mi powiedziala ze tez trzeba czasu aby doprowadzic wszystko do porzadku i nawet dwa tyg to za malo aby cos sie zmienilo, ze miesiecy c zasem trzeba.

                          • Zamieszczone przez sylwkasz
                            Przekazuje Ci informacje nei od siebie, ale od bardzo dobrego fachowca, wiec prosze potraktuj to powaznie i zacznij brac leki !! Masz niedoczynnosc bo fT4 jest calkiem na dolnej granicy normy !! Obowiazkowo powinnas brac tyroksyne i wcale nie czekac bo z czasem w ciazy te niedobory sa coraz wieksze !! Nie patrzy sie na fT3, tylko jak fT4 jest niskie to jest niedoczynnosc. I koneicznie za dwa tygodnie tak jak napisalam powinnas zrobic badania bo ta dawka 25?g jest bardzo mala i bedzie potrzeba jej zwiekszania. Lekarz powinien ci zrobic USG, jesli nei zrobil to trafilas na kiepskiego endokrynologa. Poszukaj innego lekarza ktory zrobi ci USG i zrob tez przeciwciala TPO i TPg. A zeby tak spadlo fT4 to musialo potrwac kilka miesiecy albo nawet i roczkow, wiec juz wczesniej musialas miec chora tarczyce.

                            Jak bedziesz robila USG to wolaj o wynik z opisem (obowiazkowo) bo wielu lekarzy robi badanie wpisuje tylko do kartoteki i chory nic nie wie.

                            zgadzam się z przedmówczynią
                            sama mam niedoczynność, i napewno, jak masz tak niskie fT4 dawka 25 jest zdecydowanie za mała!!! wyjściowa powinna być 50, potem do kontroli po conajmniej 3 tygodniach ( niestety hormony reagują wolno) i pewnie zwiększą Ci do 75, tak jest dosyć często
                            nie wiem, na jakim etapie ciąży jesteś, bo nie ma suwaczka, jeśli na wczesnym, to tym szybciej do specjalisty uderzaj, bo teraz ma to największe znaczenie dla dzieciaczka, potem, czyli II/III trymestr maluch faktycznie “posiłkuje ” się własnymi hormonami i nadrabia braki na bieżąco, co nie zmienia postaci rzeczy, że Ty leki brac musisz

                            • mAgnesik jestem w 26 tygodniu…także teraz już moje hormony nie mają raczej wpływu na maleństwo. Pocieszam się tym,że skoro “dopiero” teraz ft4 jest na granicy normy to na początku ciąży mogło być większe i skoro nie spadłam poniżej normy już dawno to synek miał te hormony kiedy ich potrzebował.

                              swiki badania powtórzę już jutro i zrobię też przeciwciała, o których pisałyście. Czekam z niecierpliwością na wynik.

                              sylwkasz bardzo dziękuję za pomoc i poradę. Już zarejestrowałam się prywatnie do innego endokrynologa na wtorek i pójdę do niego z całym pakietem badań. Wkurzające jest to,że każdy lekarz interpretuje wyniki jak chce. Twój mówi,że nie patrzy się na ft3… A lekarz swiki mówi,że ft3 informuje o nadczynności, a u mnie jest ponad normę…Zgłupieć można.
                              A jak powinien wyglądać wynik na przeciwciała? Co to w ogóle jest?

                              Wygląda na to,że w chwili obecnej ten brak hormonów nie wpływa na dziecko,ale może pogorszyć mój stan?!

                              • Zamieszczone przez Laurana
                                mAgnesik jestem w 26 tygodniu…także teraz już moje hormony nie mają raczej wpływu na maleństwo. Pocieszam się tym,że skoro “dopiero” teraz ft4 jest na granicy normy to na początku ciąży mogło być większe i skoro nie spadłam poniżej normy już dawno to synek miał te hormony kiedy ich potrzebował.

                                swiki badania powtórzę już jutro i zrobię też przeciwciała, o których pisałyście. Czekam z niecierpliwością na wynik.

                                sylwkasz bardzo dziękuję za pomoc i poradę. Już zarejestrowałam się prywatnie do innego endokrynologa na wtorek i pójdę do niego z całym pakietem badań. Wkurzające jest to,że każdy lekarz interpretuje wyniki jak chce. Twój mówi,że nie patrzy się na ft3… A lekarz swiki mówi,że ft3 informuje o nadczynności, a u mnie jest ponad normę…Zgłupieć można.
                                A jak powinien wyglądać wynik na przeciwciała? Co to w ogóle jest?

                                Wygląda na to,że w chwili obecnej ten brak hormonów nie wpływa na dziecko,ale może pogorszyć mój stan?!

                                na dziecko to nie ma już takiego wpływu, choć,nie można powiedzieć,że nie ma w ogóle, przed Tobą jeszcze 14 tyg, to dużo – i jesli chodzi o hormony, które mogą jeszcze zmienić wynik i o Ciebie
                                za chwilę, będzie Ci coraz ciężej, a niedoczynność jest uciążliwa dla kobiety – ja od 3 tyg pomimo leków mam “telepawki” czy jak tam to się zwie, puls powyżej 100 chodzę, sapię, nie mogę tchu złapać, a macica jeszcze pójdzie wyżej a endokrynolog, zwiększył dawkę – powiedział,że na tym etapie – 6tyg do porodu – niestety muszę się przemęczyć

                                biorę co drugi dzień 50 i co drugi 75 Euth.

                                • tak troche na pocieszenie -takie normy znalazlam w sieci dla ft4:

                                  Table 1. Published Values for Thyroid Function Tests During Pregnancy

                                  1szy trymestr – 0.86 – 1.77
                                  2gi trymestr – 0.63 – 1.29
                                  3ci trymestr – 0.66 – 1.12

                                  widac jest tendencja spadkowa w normach im ciaza starsza – moze lakarz wytlumaczy ci dlaczego.
                                  Jak sie dowiesz albo ktos inny wie to powiedzcie dlaczego – bo mnie ten temat interesuje.
                                  Moze dlatego, ze dzidzius juz sam produkuje czesc hormonow?

                                  • Dziewczyny…dodam jeszcze,że mam cukrzycę ciążową… Nie wiem czy to istotne,ale widzę w internecie,że często pojęcia cukrzyca i tarczyca przeplatają się…

                                    • katarynka zapytam o to jak będę u lekarza…to co napisałaś zgadza się opinią lekarza, który przez telefon interpretował mój wynik…zgonił niskie ft4 właśnie na ciążę…

                                      • napisz jakie masz te nowe wyniki, czekamy

                                        • Dopiero jutro będę miała wynik. Powiedzieli mi,że jeśli mam niedoczynność to przeciwciała to pokażą. Jak tylko będę jutro miała wynik to napiszę.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Nietypowy wynik hormonów tarczycy w ciąży

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general