niska hemoglobina

Co jest grane jeśli erytrocyty w górnej granicy normy, żelazo ok a hemoglobina 11 z tendencją spadkową

67 odpowiedzi na pytanie: niska hemoglobina

  1. A inne : średnia objętość krwinki (mcv) i średnie stężenie hemoglobiny w krince (mchc)?

    Popatrze w stosownym podreczniku, moze cos znajde

    • Zamieszczone przez kas
      A inne : średnia objętość krwinki (mcv) i średnie stężenie hemoglobiny w krince (mchc)?

      Popatrze w stosownym podreczniku, moze cos znajde

      leukocyty 6.99G/l
      Erytrocyty4.9 T/l
      hemoglobina 11g/dl (dwa tygodnie wczesniej była 11.3)
      zelazo 121
      mcv 72.5fl
      mch 23.3pg
      mchc32.2g/dl
      nieznacznie przekroczone rdw14,8%

      Nie chce mi się poukladac w całość, no chyba, ze żelazo skopali
      Jestem od roku wiecznie chora

      • To mi łamigłówkę zapodałaś…

        Gdyby nie to prawidłowe żelazo to powiedziałabym, że to niedokrwistość z niedoboru żelaza, w końcu dość małe masz te krwinki.

        Jedyne co wyczytałam w mojej mądrej książce to sugestię, żeby oznaczyć stężenie ferrytyny w surowicy, bo może to żelazo jest, ale w skrócie nie tam gdzie powinno…

        I tak na wszelki wypadek, mam nadzieję, że nie robiłaś badania tuż po miesiączce?

        • Zamieszczone przez kas
          to niedokrwistość z niedoboru żelaza

          takie były moje przypuszczenia dlatego też zbadałam żelazo

          I tak na wszelki wypadek, mam nadzieję, że nie robiłaś badania tuż po miesiączce?

          11dc więc chyba nie…. Ale…po punkcjach zatok mam krwawienia z nosa…

          czy anemia może mieć wpływ na znaczny spadek odporności?
          Czy przy anemii spirometria może być słaba (ma to jakiś wogle związek)
          Czy maraton antybiotykowy(3 razy ostatnie 2 miesiące) może mieć wpływ na słabszą morfologię?

          kurcze wydawało mi się, że dbamy o to co jemy…
          Kas bardzo dziękuję

          • powodem niskiej hemoglobiny tez moze byc niedobor kw.foliowego,miedzi,wit B12.ja na twoim miejscu tez bym sobie sprawdzila jaki masz wynik ferrytyny(czyli jaki zapas masz zelaza w watrobie). Na brak odpornosci oczywiscie moze miec wplyw leczenie antybiotykami i przy anemii tez jest podatnosc na lapanie chorob. A z tymi krawieniami z nosa,to bym sie wybrala do laryngologa.

            • Tylko, jeśli się nie mylę, przy niedoborze witaminy B12 krwinki byłyby duże, a są małe…

              Zamieszczone przez adonay
              powodem niskiej hemoglobiny tez moze byc niedobor kw.foliowego,miedzi,wit B12.ja na twoim miejscu tez bym sobie sprawdzila jaki masz wynik ferrytyny(czyli jaki zapas masz zelaza w watrobie). Na brak odpornosci oczywiscie moze miec wplyw leczenie antybiotykami i przy anemii tez jest podatnosc na lapanie chorob. A z tymi krawieniami z nosa,to bym sie wybrala do laryngologa.

              • Dziękuję Dziewczyny za wskazówki- musze uzbroić się w cierpliwość do wizyty
                Może to wina leków (skończyłam niedawno sterydy doustne, teraz jestem na wziewach), OB nieznacznie podwyższone, cukier za wysoki…mam nadzieję, ze nie wracają te cholerne zatoki…starość nie radość

                • Zamieszczone przez kas
                  Tylko, jeśli się nie mylę, przy niedoborze witaminy B12 krwinki byłyby duże, a są małe…

                  niekoniecznie. moja mama miala bardzo niska hemoglobine,okazalo sie, ze powodem tego byly zaburzenia wchlaniania witB 12 tzw.choroba Addisona Biermera,dlatego o tym wspomnialam,chodze z mama do hematologa.

                  • Zamieszczone przez ania_st
                    Dziękuję Dziewczyny za wskazówki- musze uzbroić się w cierpliwość do wizyty
                    Może to wina leków (skończyłam niedawno sterydy doustne, teraz jestem na wziewach), OB nieznacznie podwyższone, cukier za wysoki…mam nadzieję, ze nie wracają te cholerne zatoki…starość nie radość

                    ja od wrzesnia jade na metypredzie(stryd)bardzo opadly mi wyniki krwi wszystko ponizej normy,walcze od 3 miesiecy z anemia,tez uwazam, ze to wynik uboczny brania sterydow,bo wczesniej nie mialam nigdy takich zlych wynikow,u mnie jest bardzo niskie zelazo, zadnych zapasow,do tego obfite i dlugie miesiaczki:(

                    • Ania! Te wyniki są takie średnie 😉 więc zapytam – jak miałaś pobieraną krew?
                      Bo moja teściowa była cale życie laborantką i gdy wynik nie trzymały się kupy to pytała jak pobierali. Czasem jeszcze przed karteczką z wynikami potrafiła powiedzieć, że nic nie wyjdzie bo źle pobrali. A to za szybko pobierali- rozbijali krwinki, a to coś tam znowu nie tak…
                      Więc jeżeli w labie było to dobrze zrobione (nic Cię nie zastanawia) to pokażę Babci wyniki na scype niech się wypowie!

                      • Zamieszczone przez adonay
                        ja od wrzesnia jade na metypredzie(stryd)bardzo opadly mi wyniki krwi wszystko ponizej normy,walcze od 3 miesiecy z anemia,tez uwazam, ze to wynik uboczny brania sterydow,bo wczesniej nie mialam nigdy takich zlych wynikow,u mnie jest bardzo niskie zelazo, zadnych zapasow,do tego obfite i dlugie miesiaczki:(

                        Współczuję 🙁
                        ja nie wiem co jest grane, nawet w obu ciążach wyniki miałam duuuużo lepsze

                        Zamieszczone przez Bep
                        - jak miałaś pobieraną krew?

                        A to mi zadałaś pytanie
                        Nie wiem… Normalnie ;)…igła w żyłę i podmienianie pojemniczków…ciekło spokojnie powoli…

                        • No i wyszło szydło z worka – kontrolne badanie po trzech tygodniach : żelazo 44 nie wiem skąd był poprzedni wynik

                          • Zamieszczone przez ania_st
                            takie były moje przypuszczenia dlatego też zbadałam żelazo

                            11dc więc chyba nie…. Ale…po punkcjach zatok mam krwawienia z nosa…

                            czy anemia może mieć wpływ na znaczny spadek odporności?
                            Czy przy anemii spirometria może być słaba (ma to jakiś wogle związek)
                            Czy maraton antybiotykowy(3 razy ostatnie 2 miesiące) może mieć wpływ na słabszą morfologię?

                            kurcze wydawało mi się, że dbamy o to co jemy…
                            Kas bardzo dziękuję

                            O spirometrii się nie wypowiem, ale antybiotyki mogły wpłynąć na pogorszenie wyników, a anemia ma wpływ na odporność.
                            Krwawienia z nosa też mogą pogorszyć wyniki o ile są wystarczająco obfite.

                            Czyli teraz pewnie Cię żelazem podkarmią…

                            • Zamieszczone przez kas
                              O spirometrii się nie wypowiem, ale antybiotyki mogły wpłynąć na pogorszenie wyników, a anemia ma wpływ na odporność.
                              Krwawienia z nosa też mogą pogorszyć wyniki o ile są wystarczająco obfite.

                              Czyli teraz pewnie Cię żelazem podkarmią…

                              Już karmią-dwa tygodnie – lekarz zalecił od razu twierdząc, ze nie wierzy w to żelazo, wyniki się poprawiły właściwie dobre mi się wydają(no za wyjątkiem tego żelaza), i tak sobie gdybam czy same się naprawią czy jeszcze lekarza z nimi nawiedzić Podpowiecie?


                              Morfologia
                              l
                              leukocyty 4.97 (4.0-10.0)
                              erytrocyty 5.1 (4.0-5.0)
                              hemoglobina 11.9 (12.0-16.0)
                              hematokryt 38.4(35.0-47.0)
                              mcv 75.3 (80.0-96.0)
                              mhc 23.3(27.0-34.0)
                              mchc 31 (31.0-37.0)
                              rdw 17(11.5-14.5)
                              plytki krwi 312(130-440)
                              mpv 11 (9.4-12.6)
                              neutrocyty 2.03 (1.9-8.0)
                              limfocyty 2.14(0.9-5.2)
                              monocyty 0.69 (0.16-1.0)
                              eozynocyty 0.07(0.0-0.80)
                              bazocyty 0.04 (0.0-0.20
                              %neutrocytów 60.8 (36.0-68.0)
                              %limfocytów 43.1 (18.0-51.0)
                              %monocytów 13.9 (3.0-14.0)
                              %eozynocytów 1.4(0.0-7.0)
                              %bazocytów 0.8 (0.0-1.0)
                              wzór odsetkowy erytrocytów
                              neutrocyty 46
                              limfocyty 43.4
                              monocyty 13.2
                              eozynocyty 1.9
                              bazocyty 0.9
                              dopisek: anizocytoza erytrocytów
                              Żelazo 44 (49-151)

                              • narzeczona mojego brata miała podobny problem do Twojego, tylko u niej i z żelazem i z hemoglobiną było coraz gorzej po każdym badaniu, była biała jak papier, osłabiona, ale poza tym żadnych dolegliwości. Moja mama (lekarz) położyła ją w końcu do szpitala, żeby zobaczyć co się dzieje – w gastroskopii wyszło, że ma krwawienie z przewodu pokarmowego, nastepnego dnia (byla jeszcze w szpitalu) pomimo iż podali jej żelazo wynik było znowu gorszy od poprzedniego, zrobili kolejną gastro i się okazało, że ma już krwotok z przewodu pokarmowego i musieli ją natychmiast operować. Nie miała żadnych dolegliwości. Nikt do końca nie wie od czego to u niej się zrobiło.

                                Po antybiotykach napewno może być niedokrwistość, a Ty masz w sumie niewiele poniżej normy, może trzeba poczekać i samo się unormuje, dawno te antybiotyki brałaś?

                                • Zamieszczone przez miamia
                                  Nikt do końca nie wie od czego to u niej się zrobiło.

                                  Strasznie współczuję, mam nadzieję, ze dziewczyna już ma się lepiej. Zdrowia życzę

                                  • Zamieszczone przez ania_st
                                    Strasznie współczuję, mam nadzieję, ze dziewczyna już ma się lepiej. Zdrowia życzę

                                    wklejam jeszcze raz to zdanie, bo chyba za późno edytowałam poprzedni post 🙂

                                    Po antybiotykach napewno może być niedokrwistość, a Ty masz w sumie niewiele poniżej normy, może trzeba poczekać i samo się unormuje, dawno te antybiotyki brałaś?

                                    • Zamieszczone przez miamia

                                      Po antybiotykach napewno może być niedokrwistość, a Ty masz w sumie niewiele poniżej normy, może trzeba poczekać i samo się unormuje, dawno te antybiotyki brałaś?

                                      już miesiąc minął od ostatniego
                                      i mnie się wydaje, że już nie ma co się czepiać ostatniego wyniku

                                      • Zamieszczone przez ania_st
                                        już miesiąc minął od ostatniego
                                        i mnie się wydaje, że już nie ma co się czepiać ostatniego wyniku

                                        też mi się tak wydaje, poczekaj jeszcze dwa tygodnie i zrób sobie znowu morfologię, żeby sprawdzić

                                        • Zamieszczone przez adonay
                                          niekoniecznie. moja mama miala bardzo niska hemoglobine,okazalo sie, ze powodem tego byly zaburzenia wchlaniania witB 12 tzw.choroba Addisona Biermera,dlatego o tym wspomnialam,chodze z mama do hematologa.

                                          ale do tego są raczej duze krwinki czyli powyzej 100 obj. a jak małe to raczej żelazo i kwas foliowy. Mój mąz tez ma Adisona-Biermera. jak go do szpitala wziel to miał czerwonych chyba z 1,7 a hemoglobine 7.. a dzien wczesniej taczkami jeszcze kamienie przewoził.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: niska hemoglobina

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general