O tiramisu i jajach :)

No więc przymierzałam się i przymierzałam do tego deseru, podchodziłam jak do jeża
Ale te surowe jaja w przepisach raziły, studiowałam przepisy z internetu aż w końcu dostałam od włoskiej rodziny oryginalny przepis 🙂

No więc tak w oryginale… niewiele to ma wspólnego z surowymi jajami, które się przeplatają w przepisach, owszem są żółtka ale są ucierane na parze i juz nawet dla mnie – przeciwniczki surowych jaj – zjadliwe i na pewno bez salmonelli 🙂 Bo jak Wam wiadomo (albo i nie) salmonella jak w jaju jest to nie tylko na skorupkach ale głownie w białku i żółtku.

Więc do rzeczy – wyszło poezja:) i wejdzie na stałe na moje salony

Porcja na 6 osób – 6 pucharków bo najlepiej to robić w małych pucharkach

4 żółtka
100 gramów cukru pudru (w zasadzie ilość cukru jest rzeczą indywidualną i kwestią gustu) – do miski metalowej, wymieszać trzepaczka i postawić na parze (garnku z gotującą się wodą), cały czas mieszać i ucierać trzepaczka około 6-7 min (ręka boli…). Tak, żeby żółtka były gorące ale nie zrobiła się z nich jajecznica 🙂 Ma być jednolita, gęsta jajeczna masa.

Potem masę ostudzić, dodać 500 gram serka mascarpone i trzepaczka dobrze rozmieszać

Do tego dodać 500 ml dobrze ubitej śmietany kremówki i wymieszać na gładką masę

Masę już mamy:D

Do likieru: filiżanka mocnego espresso i alkohol – brandy, amaretto ale generalnie z tym co mamy w chacie – ja miałam likier czekoladowy i do tego wlałam szkocką – robimy tak żeby likier z kawą był dobry w smaku, alkohol ma być dosyć intensywnie odczuwalny

Maczamy w tym na 2-3 sekundy biszkopta (ja miałam połamane na pół te podłużne ) – i wkładamy do pucharków warstwy biszkoptów, kremu, biszkoptów i kremu – wkładamy na 5 h do lodówki i przed podaniem posypujemy kakao lub gorzka czekoladą

Deser wychodzi genialny

Polecam:)

24 odpowiedzi na pytanie: O tiramisu i jajach :)

  1. Dla mnie nawet takie jaja odpadają – dopóki są płynne uważam je za surowe:D

    • Zamieszczone przez kiara
      Dla mnie nawet takie jaja odpadają – dopóki są płynne uważam je za surowe:D

      🙂 Ja się przekonałam
      One właściwie są takie podgotowane, no ale płynne

      Dodam, że w najoryginalniejszym z oryginalnych przepisów nie daje się kremówki tylko same żółtka, ale nawet Włosi od tego odchodzą i z kremówką jest lepszejsze

      • Ciapa! Brzmi pysznie. Takie jaja mnie przekonują Ubite na parze są jak ugotowane… Także czekam na okazję, żeby zrobić

        • Zamieszczone przez Bep
          Ciapa! Brzmi pysznie. Takie jaja mnie przekonują Ubite na parze są jak ugotowane… Także czekam na okazję, żeby zrobić

          🙂
          Żeby z wizualizować prawie identyczyny przepis tu

          Troszeczkę inne proporcje

          • ciężko powiedzieć, że Włosi od tego odchodzą, bo to nieprawda, nie można uogólniać.
            Tradycyjne włoskie tiramisu to jednak surowe zółtka ubite z cukrem:)
            W wielu włoskich domach tak sie to robi, choć słyszałam o tym sposobie, o którym piszesz.

            A ponieważ pracowałam w gastronomii, to napiszę Ci o salmonelli, że nie masz racji, a Twój sposób niestety nie zabezpiecza przed zarażeniem salmonellą.
            Jedyna opcja pewna na pozbycie się ryzyka zarażenia salmonellą znajdującą się w jaju, to ugotowanie jaja na twardo:)

            • Zamieszczone przez bruni
              ciężko powiedzieć, że Włosi od tego odchodzą, bo to nieprawda, nie można uogólniać.
              Tradycyjne włoskie tiramisu to jednak surowe zółtka ubite z cukrem:)
              W wielu włoskich domach tak sie to robi, choć słyszałam o tym sposobie, o którym piszesz.

              A ponieważ pracowałam w gastronomii, to napiszę Ci o salmonelli, że nie masz racji, a Twój sposób niestety nie zabezpiecza przed zarażeniem salmonellą.
              Jedyna opcja pewna na pozbycie się ryzyka zarażenia salmonellą znajdującą się w jaju, to ugotowanie jaja na twardo:)

              Włoska baba-gospodyni z prowincji twierdziła, ze młodzi od tego od chodzą i się na tym opieram. Z surowych jaj się tego nie robi – tak mi tłumaczyła, ze może dawno dawno – teraz by to nie przeszło ze względów związanych z ryzykiem bakterii. W restauracjach tak samo – gotowane na parze żółtka. Spotkałam się z ta rodziną na weselu u znajomych i 90% konwersacji było poświęcone tiramisu, co prawda mój włoski już bardzo kuleje ale dałyśmy radę dzięki wnukowi pół polakowi.

              Co do salmonelli – nie ma prawa jej być – ginie kontaktowo w temp. ok 65 stopni – żółtka są na parze ponad 6 minut i przez około 2-3 minuty maja temp 73- 78 stopni (osobiście sprawdzałam :D). Mam fioła na tym funkcie. Nic nie ma prawa przeżyć 🙂 – to akurat jest skonsultowane z moim studentem pracującym w sanepidzie

              • Ciapa, jedna włoska baba wiosny nie czyni:) to, że teraz tak się robi, że młodzi – ok.
                Ja mówię o tradycji, Ty o nowych metodach:)

                Co do salmonelli nadal się nie zgodzę.
                Ryzyko salmonelli występuje – musiałoby Ci się na tej parze to żółtko ściąć, dopóki się nie zetnie i jest płynne, jest ryzyko, że pałki salmonelli nie zdechły:)
                Swoją drogą, mógłby ten znajomy student przeprowadzić doświadczenie, bo sama jestem ciekawa – min. 6 min w temp około 70 – 80 stopni – żeby się żółtka nie ścięły…
                Sprawdziłabym też informacje z tym, że pałki salmonelli giną ‘kontaktowo’, bo z tego co wiem własnie ze względu na salmonelle zaleca się dłuższą obróbkę termiczną wielu produktów spozywczych.

                to jak to jest?

                • ciapa, bardzo podobny przepis dostalam od znajomych w slowenii (mieszkalam na wloskiej granicy, wiec oryginalem pachnialo na odleglosc)
                  niestety ja – len ostatni – nie mam zapalu w tym ubijaniu na parze
                  jade na surowych i tez niebo w gebie!

                  • Zamieszczone przez bruni
                    Ciapa, jedna włoska baba wiosny nie czyni:) to, że teraz tak się robi, że młodzi – ok.
                    Ja mówię o tradycji, Ty o nowych metodach:)

                    Co do salmonelli nadal się nie zgodzę.
                    Ryzyko salmonelli występuje – musiałoby Ci się na tej parze to żółtko ściąć, dopóki się nie zetnie i jest płynne, jest ryzyko, że pałki salmonelli nie zdechły:)
                    Swoją drogą, mógłby ten znajomy student przeprowadzić doświadczenie, bo sama jestem ciekawa – min. 6 min w temp około 70 – 80 stopni – żeby się żółtka nie ścięły…
                    Sprawdziłabym też informacje z tym, że pałki salmonelli giną ‘kontaktowo’, bo z tego co wiem własnie ze względu na salmonelle zaleca się dłuższą obróbkę termiczną wielu produktów spozywczych.

                    to jak to jest?

                    Zgadzam się, że jedna włoska baba wiosny nie czyni, dla mnie była przekonująca i dała mi zajebisty przepis i to mi wystarcza

                    Nie będę weryfikować Twojej wiedzy na temat salmonelli:)
                    Moje jaja miały ponad 70 stopni (sprawdzałam termometrem) i salmonelli w nich nie było na pewno i to jest dla mnie ważne.
                    Zółtka mają wyższą temp. ścinania niż białka, jeżeli doda się cukier temp. jeszcze wzrasta, zresztą masa jest jakby “ugotowana”, stąd dla mnie jest zjadliwa bo surowizny nie znoszę

                    Każdy robi jak uważa za stosowne, ja surowego jaja bym nie zjadła

                    Deser polecam, robiłam go już 3 razy i dzisiaj po raz kolejny zrobił furrorę

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      ciapa, bardzo podobny przepis dostalam od znajomych w slowenii (mieszkalam na wloskiej granicy, wiec oryginalem pachnialo na odleglosc)
                      niestety ja – len ostatni – nie mam zapalu w tym ubijaniu na parze
                      jade na surowych i tez niebo w gebie!

                      Kanata dla mnie jest rewelacyjny bo ja zawsze miałam opory przed zjedzeniem surowizmy, teraz moge się delektowac tiramisu:)

                      • “jakby ugotowana” to nie ugotowana, ale nie chcę się sprzeczać, bo mam na ten temat własne zdanie, odmienne.
                        Chciałam byś swojego studenta z sanepidu dopytała, bo ja mam wyraźnie inne informacje.

                        ja robię z surowych i salmonelli w moich też nie było;)

                        • Ciapa, robię tak od lat, tylko nie w pucharkach, a w naczyniu jednym, wychodzi torcik 🙂 Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że już Cię przekonywałam do takiego przepisu 😉

                          • Zamieszczone przez beamama
                            Ciapa, robię tak od lat, tylko nie w pucharkach, a w naczyniu jednym, wychodzi torcik 🙂 Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że już Cię przekonywałam do takiego przepisu 😉

                            Kurcze trzeba było mnie bardziej przekonywać
                            Wcześniej nie ugotowane jajo wywoływało u mnie histerię

                            To jest genialne, oszalałam na punkcie tego deseru

                            • Zamieszczone przez ciapa
                              Kurcze trzeba było mnie bardziej przekonywać
                              Wcześniej nie ugotowane jajo wywoływało u mnie histerię

                              To jest genialne, oszalałam na punkcie tego deseru

                              Ja też
                              Jak jest mocno schłodzony to… niech się sex schowa

                              • Odnośnie salmonelli 😉

                                • Zamieszczone przez ciapa
                                  Włoska baba-gospodyni z prowincji twierdziła, ze młodzi od tego od chodzą i się na tym opieram. Z surowych jaj się tego nie robi – tak mi tłumaczyła, ze może dawno dawno – teraz by to nie przeszło ze względów związanych z ryzykiem bakterii. W restauracjach tak samo – gotowane na parze żółtka. Spotkałam się z ta rodziną na weselu u znajomych i 90% konwersacji było poświęcone tiramisu, co prawda mój włoski już bardzo kuleje ale dałyśmy radę dzięki wnukowi pół polakowi.

                                  Co do salmonelli – nie ma prawa jej być – ginie kontaktowo w temp. ok 65 stopni – żółtka są na parze ponad 6 minut i przez około 2-3 minuty maja temp 73- 78 stopni (osobiście sprawdzałam :D). Mam fioła na tym funkcie. Nic nie ma prawa przeżyć 🙂 – to akurat jest skonsultowane z moim studentem pracującym w sanepidzie

                                  Ciapa! Z tą temperaturą masz rację

                                  Także ubite na parze powinny być OK

                                  • Zamieszczone przez Bep
                                    Ciapa! Z tą temperaturą masz rację

                                    Także ubite na parze powinny być OK

                                    🙂
                                    Robię tylko w ten sposób

                                    • mój mąz przepis na tiramisu przyniósł z pracy, od szefa – Włocha (mąz w pracy zajmuje się kulinariami, żeby nie było, przepis profesjonalny )

                                      BISZKOPTY:
                                      1/2 litra kawy czarnej, jak do picia, nie espresso
                                      100 ml amaretto
                                      namoczyć biszkopy w kawie i ikładać jeden za drugim – muszą być całe nasiąknięte, ale nie mogę się rozpadać
                                      biszkopty najlepiej układac cukrem do góry

                                      MASA:
                                      4 żółtka
                                      szklanka cukru

                                      utrzeć kogel-mogel

                                      1 kg mascarpone

                                      na początku dodawać po łyżce do żółtek, cały czas mieszając mikserem na najniższych obrotach – ok. 1/3 mascarpone dodać w ten sposób, potem wymieszać resztę

                                      po połączeniu mas ubijać na najwyższych obrotach aż będzie można obrócić miskę do góry nogami

                                      do tego dodać ok 300-350 g dobrze ubitej bitej śmietany, wymieszać – tu ostrożnie bo najłatwiej zepsuć sprawę w tym momencie

                                      można mieszać mikserem na najniższych obrotach albo łyżką – masa musi byc jednolita, mieszanie ma trwać dosłownie chwilę

                                      Masę podzielić na pół, połowe nałożyć na biszkopty, warstwa ma byc mniej więcej na grubość biszkopta
                                      na to układamy drugą warstwę tak samo namoczonych biszkoptów

                                      na to druga warstwa kremu, można ją po prostu nałożyć albo wyciskać przez szprycę lub rękaw cukierniczy
                                      jeśli się wyciska to pod warstwę wyciskaną nałożyc cieniutka normalną (inaczej będzie się rozjeżdżać)

                                      5 minut przed podaniem posypać gorzkim kakao, warstwa ma byc dosyć gruba

                                      z tych proporcji wychodzi ok 12 porcji

                                      polecam, rewelka 🙂

                                      • Znalazłam takie cóś

                                        Truskawkowe tiramisu
                                        Przygotowanie: 60 minut

                                        Oczekiwanie: 2 godziny

                                        Pieczenie: 15 minut

                                        Kaloryczność: 468 kcal/porcja

                                        Składniki na 6 porcji

                                        Na biszkopt:

                                        tłuszcz do wysmarowania blachy

                                        3 jajka

                                        100 g cukru

                                        1 opakowanie cukru waniliowego

                                        45 g mąki

                                        45 g mąki ziemniaczanej

                                        200 ml espresso (schłodzone)

                                        4 cl likieru kawowego

                                        Nadzienie:

                                        250 g truskawek

                                        4 żółtka

                                        4 łyżki cukru

                                        500 g sera mascarpone

                                        starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

                                        2 łyżki kakao do posypania

                                        ewentualnie truskawki i mięta do ozdoby

                                        Etapy przygotowania

                                        1. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (forma ok. 20×20 cm).

                                        2. Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Cukier i cukier waniliowy wymieszać. Dodać żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając. Masę biszkoptową równomiernie rozsmarować w blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (elektryczna kuchenka – 200°C, kuchenka gazowa? pozycja 3) przez 15-20 minut.

                                        3. Biszkopt wyjąć z blachy i pozostawic do ostygnięcia. Wymieszać espresso z likierem. Umyć, osuszyć truskawki i drobno pokroić. Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru na biało-kremowa masę. Stopniowo dodawać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić wszerz na 2 części. Jedną połowę włożyc do formy (20×20 cm), a drugą skropić mieszanką espresso.

                                        4. Na jednej połowie rozprowadzić ser mascarpone. Ułożyć truskawki. Przykryć drugim spodem. Skropić ponownie espresso. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu. Posypać kakao i pozostawić na 2-3 godziny w lodówce. Można również przyozdobić truskawkami i listkami mięty.

                                        Oczywiście z żółtkami na parze zrobię 🙂 jak tylko truskawki się pojawią

                                        • Ja mam tiramisu średnio raz w miesiącu, chyba nigdy mi się nie przeje 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: O tiramisu i jajach :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general