Ostatnio miałam małą “sprzeczkę” ze znajomą. Sprzeczałyśmy się bowiem o to, od kiedy można dziecku podać jogurt naturalny. Nasze wizje różniły się o…pół roku, ale nie będę pisać, która co mówiła, by nie nakierowywać Was. 🙂 Jestem po prostu ciekawa która, i czy któraś w ogóle miała z nas rację. Mam nadzieję Mamy, że pomożecie nam rozwiązać naszą “sprzeczkę”. Jeżeli temat powtórzyłam – pardon. 🙂
21 odpowiedzi na pytanie: Od kiedy jogurt naturalny?
Jogurt jaki by nie był, jest to nabiał na mleku krowim.
Nie podałabym dziecku poniżej roku
W słoiku Bobovity jest już po 6 miesiącu: deserek owoce leśne + jogurt naturalny
Ja mam zamiar dać za kilka dni…
Ale jogurt to mleko przetworzone. dlatego mozna podawac wczesniej- kiedy wczesniej nie wiem. ja od 6-12m-ca podawalam jogurty nestle. dla swietego spokoju.
czy ktos wie o co chodzi z tym przetworzeniem? bo wiem ze jogurty, sery wczesniej niz zwykle mleko. a…smietana?
ale z Hipp-a po 4 i 5 miesiacu są już kaszki na dobranoc z cukrem, herbatnikami i kakao – ja bym się jednak tak do końca nie sugerowała słoiczkami, szczególnie że kakao jako silny alergen jest zalecany po 12 mż
Nam Pani doktor zaleciła podawanie jogurtów i serków homogenizowanych typu Danio po skończeniu roczku.
myślę że od 6 miesiąca spokojnie można..
Jogurt naturalny,kefir,maślanka,twarożek podajemy pod koniec roczku – najwcześniej po 10 m-cu.
Mleko,ser żółty,śmietana dopiero po ukończonym roczku.
A jogurty dla dzieci z Nestle czy Bobovity to nie są de facto jogurty bo są produkowane z pasteryzowanego mleka i nie mają tych dobroczynnych bakterii co jogurt naturalny.
z mleka niepasteryzowanego to ja kojarze jedynie sery dojrzewajace, ewentualnie oscypek u gazdy…
dawałam po 6 miesiącu
To co zalinkowałaś to serek homogenizowany który nie ma nic wspólnego z jogurtem 😀
A ja się źle wyraziłam – jogurty dla dzieci są pasteryzowane i dlatego tak naprawdę nie są jogurtami 🙂
Zarówno dziecku do 2rz jak i i kobieta w ciazy NIE WOLNO spozywac produktów na bazie mleka niepasteryzowanego ze wzgledu na ryzyko zanieczyszczen mikrobiologicznych! Układ odpornościowy jest zbyt słaby.
znasz jakis jogurt wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego dostepny w sprzedazy ogolnej?
Chodzi o pasteryzacje po powstaniu jogurtu. Wybija dobroczynne bakterie. Więc zamiast podawać “pseudo jogurciki” nestle czy inne lepiej spróbować podać zwykły jogurt 😉 Bo o to chodzi Aktyde. I w tej materii zgadzam się z Nią w 100%.
No i najlepiej zaczynać mimo wszystko od jogurtów naturalnych – to opinia mojej Cioci, które od ponad 30 lat jest pediatrą 😀
Dziękuję 😀 O to mi właśnie chodziło 🙂
A jak ktoś ma opory przed podaniem naturalnego jogurtu dziecku (nie mam na myśli danio,danonków,bakusiów itp cudów ),niech doda do niego owoców,mus owocowy,nawet ten ze słoiczka.
My uwielbiamy Mama wcina dodatkowo z płatkami kukurydzianymi
My tak właśnie robimy – do jogurtu naturalnego dodajemy owoce lub domowe dżemy, konfitury – i w takiej postaci synek to zjada:)
Bep schlebia gdy masz odmienne zdanie od mojego 🙂
z produktów alergizujących widziałam w rossmanowych słoiczkach po 4 miesiącu truskawki i spagetti (pomidory)
Zgadzam się z Wami dziewczyny. Te pseudo jogurty nie są dobre dla dzieciaków. Ludzie mówią,że karmią swoją latorośl zdrowo, a kupują takie dziwolągi. Oczywiscie, mi też się czasem zdarza, ale wpoiłam Janowi, że jogurt naturalny to zdrowa pychotka i od dziecka po dziś dzień się nim zajada. Uwielbia Bielucha do którego dodaje truskawski albo jagody. Ja też uwielbiam. Dzięki za odpowiedzi, chociaż naszego “sporu” nie rozwiązały.
Jemy jogurt na zmianę z białym serkiem o jakiś 2 tygodni. Nic złego się nie dzieje:)
Aby zminimalizować w diecie dziecka cukier, który zawarty jest w jogurtach dla dzieci, najlepszym sposobem jest podawanie dziecku jogurtu naturalnego bez cukru. Takim jogurtem jest ZOTT NATUR z dodatkami w kilku wersjach do wyboru. Inne firmy również produkują podobne jogurty, ale w nich zawarty jest cukier. Natomiast ZOTT NATUR ma naturalny smak, jest smaczny, o konsystencji kremowej. To świetna alternatywa na drugie śniadanie lub przekąskę.
Znasz odpowiedź na pytanie: Od kiedy jogurt naturalny?