Od kiedy jogurt naturalny?

Ostatnio miałam małą “sprzeczkę” ze znajomą. Sprzeczałyśmy się bowiem o to, od kiedy można dziecku podać jogurt naturalny. Nasze wizje różniły się o…pół roku, ale nie będę pisać, która co mówiła, by nie nakierowywać Was. 🙂 Jestem po prostu ciekawa która, i czy któraś w ogóle miała z nas rację. Mam nadzieję Mamy, że pomożecie nam rozwiązać naszą “sprzeczkę”. Jeżeli temat powtórzyłam – pardon. 🙂

21 odpowiedzi na pytanie: Od kiedy jogurt naturalny?

  1. Jogurt jaki by nie był, jest to nabiał na mleku krowim.
    Nie podałabym dziecku poniżej roku

    • W słoiku Bobovity jest już po 6 miesiącu: deserek owoce leśne + jogurt naturalny

      • Ja mam zamiar dać za kilka dni…

        • Zamieszczone przez marnat
          Jogurt jaki by nie był, jest to nabiał na mleku krowim.
          Nie podałabym dziecku poniżej roku

          Ale jogurt to mleko przetworzone. dlatego mozna podawac wczesniej- kiedy wczesniej nie wiem. ja od 6-12m-ca podawalam jogurty nestle. dla swietego spokoju.
          czy ktos wie o co chodzi z tym przetworzeniem? bo wiem ze jogurty, sery wczesniej niz zwykle mleko. a…smietana?

          • Zamieszczone przez zuzelka83
            W słoiku Bobovity jest już po 6 miesiącu: deserek owoce leśne + jogurt naturalny

            ale z Hipp-a po 4 i 5 miesiacu są już kaszki na dobranoc z cukrem, herbatnikami i kakao – ja bym się jednak tak do końca nie sugerowała słoiczkami, szczególnie że kakao jako silny alergen jest zalecany po 12 mż

            • Nam Pani doktor zaleciła podawanie jogurtów i serków homogenizowanych typu Danio po skończeniu roczku.

              • myślę że od 6 miesiąca spokojnie można..

                • Jogurt naturalny,kefir,maślanka,twarożek podajemy pod koniec roczku – najwcześniej po 10 m-cu.

                  Mleko,ser żółty,śmietana dopiero po ukończonym roczku.

                  A jogurty dla dzieci z Nestle czy Bobovity to nie są de facto jogurty bo są produkowane z pasteryzowanego mleka i nie mają tych dobroczynnych bakterii co jogurt naturalny.

                  • z mleka niepasteryzowanego to ja kojarze jedynie sery dojrzewajace, ewentualnie oscypek u gazdy…

                    • dawałam po 6 miesiącu

                      • Zamieszczone przez Fasolada

                        z mleka niepasteryzowanego to ja kojarze jedynie sery dojrzewajace, ewentualnie oscypek u gazdy…

                        To co zalinkowałaś to serek homogenizowany który nie ma nic wspólnego z jogurtem 😀

                        A ja się źle wyraziłam – jogurty dla dzieci są pasteryzowane i dlatego tak naprawdę nie są jogurtami 🙂

                        • Zamieszczone przez aktyde
                          To co zalinkowałaś to serek homogenizowany który nie ma nic wspólnego z jogurtem 😀

                          A ja się źle wyraziłam – jogurty dla dzieci są pasteryzowane i dlatego tak naprawdę nie są jogurtami 🙂

                          Zarówno dziecku do 2rz jak i i kobieta w ciazy NIE WOLNO spozywac produktów na bazie mleka niepasteryzowanego ze wzgledu na ryzyko zanieczyszczen mikrobiologicznych! Układ odpornościowy jest zbyt słaby.

                          znasz jakis jogurt wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego dostepny w sprzedazy ogolnej?

                          • Zamieszczone przez Fasolada
                            Zarówno dziecku do 2rz jak i i kobieta w ciazy NIE WOLNO spozywac produktów na bazie mleka niepasteryzowanego ze wzgledu na ryzyko zanieczyszczen mikrobiologicznych! Układ odpornościowy jest zbyt słaby.

                            znasz jakis jogurt wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego dostepny w sprzedazy ogolnej?

                            Chodzi o pasteryzacje po powstaniu jogurtu. Wybija dobroczynne bakterie. Więc zamiast podawać “pseudo jogurciki” nestle czy inne lepiej spróbować podać zwykły jogurt 😉 Bo o to chodzi Aktyde. I w tej materii zgadzam się z Nią w 100%.
                            No i najlepiej zaczynać mimo wszystko od jogurtów naturalnych – to opinia mojej Cioci, które od ponad 30 lat jest pediatrą 😀

                            • Zamieszczone przez Bep
                              Chodzi o pasteryzacje po powstaniu jogurtu. Wybija dobroczynne bakterie. Więc zamiast podawać “pseudo jogurciki” nestle czy inne lepiej spróbować podać zwykły jogurt 😉 Bo o to chodzi Aktyde. I w tej materii zgadzam się z Nią w 100%.
                              No i najlepiej zaczynać mimo wszystko od jogurtów naturalnych – to opinia mojej Cioci, które od ponad 30 lat jest pediatrą 😀

                              Dziękuję 😀 O to mi właśnie chodziło 🙂

                              A jak ktoś ma opory przed podaniem naturalnego jogurtu dziecku (nie mam na myśli danio,danonków,bakusiów itp cudów ),niech doda do niego owoców,mus owocowy,nawet ten ze słoiczka.

                              My uwielbiamy Mama wcina dodatkowo z płatkami kukurydzianymi

                              • Zamieszczone przez aktyde
                                Dziękuję 😀 O to mi właśnie chodziło 🙂

                                A jak ktoś ma opory przed podaniem naturalnego jogurtu dziecku (nie mam na myśli danio,danonków,bakusiów itp cudów ),niech doda do niego owoców,mus owocowy,nawet ten ze słoiczka.

                                My uwielbiamy Mama wcina dodatkowo z płatkami kukurydzianymi

                                My tak właśnie robimy – do jogurtu naturalnego dodajemy owoce lub domowe dżemy, konfitury – i w takiej postaci synek to zjada:)

                                • Bep schlebia gdy masz odmienne zdanie od mojego 🙂

                                  • Zamieszczone przez M&
                                    ale z Hipp-a po 4 i 5 miesiacu są już kaszki na dobranoc z cukrem, herbatnikami i kakao – ja bym się jednak tak do końca nie sugerowała słoiczkami, szczególnie że kakao jako silny alergen jest zalecany po 12 mż

                                    z produktów alergizujących widziałam w rossmanowych słoiczkach po 4 miesiącu truskawki i spagetti (pomidory)

                                    • Zamieszczone przez Bep
                                      Chodzi o pasteryzacje po powstaniu jogurtu. Wybija dobroczynne bakterie. Więc zamiast podawać “pseudo jogurciki” nestle czy inne lepiej spróbować podać zwykły jogurt 😉 Bo o to chodzi Aktyde. I w tej materii zgadzam się z Nią w 100%.
                                      No i najlepiej zaczynać mimo wszystko od jogurtów naturalnych – to opinia mojej Cioci, które od ponad 30 lat jest pediatrą 😀

                                      Zgadzam się z Wami dziewczyny. Te pseudo jogurty nie są dobre dla dzieciaków. Ludzie mówią,że karmią swoją latorośl zdrowo, a kupują takie dziwolągi. Oczywiscie, mi też się czasem zdarza, ale wpoiłam Janowi, że jogurt naturalny to zdrowa pychotka i od dziecka po dziś dzień się nim zajada. Uwielbia Bielucha do którego dodaje truskawski albo jagody. Ja też uwielbiam. Dzięki za odpowiedzi, chociaż naszego “sporu” nie rozwiązały.

                                      • Jemy jogurt na zmianę z białym serkiem o jakiś 2 tygodni. Nic złego się nie dzieje:)

                                        • Aby zminimalizować w diecie dziecka cukier, który zawarty jest w jogurtach dla dzieci, najlepszym sposobem jest podawanie dziecku jogurtu naturalnego bez cukru. Takim jogurtem jest ZOTT NATUR z dodatkami w kilku wersjach do wyboru. Inne firmy również produkują podobne jogurty, ale w nich zawarty jest cukier. Natomiast ZOTT NATUR ma naturalny smak, jest smaczny, o konsystencji kremowej. To świetna alternatywa na drugie śniadanie lub przekąskę.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Od kiedy jogurt naturalny?

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo