Uwielbiam obgryzać skrzydełka 🙂 Jednak sama robię ten fragment drobiu tylko na jeden sposób…
Znalazłam na forum już kilka przepisów:
A to mój ukochany przepis:
Skrzydełka kurze w miodzie (z kuchni chińskiej)
[I]8-12 szt skrzydełek z kurczaka
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka oleju
100 ml bulion
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki imbiru suszonego
4 łyżki sosu sojowego
Skrzydełka ugotować, odsączyć, podzielić na 3 części ( w stawach) zewnętrzne odrzucić. Na patelni na jednej łyżce oleju przesmażyć miód, aż bedzie lekko brązowy. Umiescic tam skrzydełka, dodać imbir, posiekany czosnek, bulion i sos sojowy. Dusic ok 30min przez ostatnie 5 minut czesto wstrząsając patelnia, aby nie dopuścić do przypalenia sosu. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.[/I]
Jadłam kiedyś w restauracji skrzydełka Buffalo… Były obłędnie pyszne, ale nigdy dotąd nie udało mi się odtworzyć tego przepisu 🙁 Może ktoś ma?
Podzielcie się swoimi przepisami na odlotowe dania
3 odpowiedzi na pytanie: Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby
wprawdzie robie buffalo rzadko, bo nie przepadam za miesem smazonym w glebokim tluszczu, ale sposrod wielu przepisow, ten najlepiej mi smakuje
olej do glebokiego smazenia (jak masz frytkownice, to jej uzyj
ok. 75g masla
3-4 lyzki ostrego sosu (ja uzywam srirachha, ale moze buc zwykly chili)
szczypta czarnego pieprzu
szczypta granulowanego czosnku
1/2 szklanki maki
1/4 lyzeczki czerwonej papryki w proszku (uzywam takiej wegierskiej, slodkiej)
1/4 lyzeczki pieprzu cayenne
1/4 lyzeczki soli
10 kurzych skrzydelek
Rozgrzej olej w patelni albo frytkownicy (ustaw na 190 stopni). Oleju powinno byc dosc, zeby ledwo zakryc skrzydelka, nie maja plywac w nim, na oko ok. 2.5 cm gleboki Maslo, sos, pieprz i czosnek polacz razem w garnku na niewielkim ogniu. Ma sie ladnie polaczyc, ale nie przegrzac. Odstaw na bok.
W misce polacz make, pieprz, sol, cayenne. Obtocz skrzydelka w tej mieszance (wrzucam wszytsko do zamykanego plastikowego pudelka i dobrze wstrzasam. Wstaw do lodowki na ok. 60-90 minut.
Smaz skrzydelka po ok. 10-15 minut czesto przerzucajac. Wloz do naczynia, zalej sosem i wymieszaj delikatnie.
Dzięki, muszę koniecznie zrobić
Skrzydełka co się same robią:
1 kg skrzydełek (odciąć koncówki)
2 łyżki imbiru z torebki
2-3 łyżki miodu
kilka ząbków czosnku
W garnku mieszamy wszystkie przyprawy i wkładamy skrzydełka (mają być zalane do 3/4 wysokości mięsa). Pod przykryciem duszę aż do prawie calkowitego odparowania wody.
Bardzo dobre, ale zaznaczam że to nie są obiadowe skrzydełka. Doskonałe na imprezkę, na ciepło jak i na zimno. Zazwyczaj robię je wcześniej nie redukując wody do końca, żeby w tym smaku dłużej leżały. Potem przy podgrzaniu i odparowaniu są pychotka. Smakują nawet tym, dla których skrzydelka muszą mieć chrupiącą skórkę 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby