Sąsiadka sprezentowała mi słoik z ogórkami z grillaOgórki znikły w mgnieniu oka-pychotanajlepsze,jakie kiedykolwiek jadłam-nawet mały Mikołaj wsuwał jeden po drugim:)
Dzisiaj znalazłam na nie przepis:
[U]
Składniki:[/U]
4 kg ogórków
1 kg cebuli
9 szklanek wody
1 szklanka soli
[U]
Zalewa:[/U]
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
[U]
Przyprawy:[/U]
koper
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
przyprawa do grilla (1 łyżeczka na słoik)
Ogórki w skórce pokroić w słupki. Cebulę pokroić na małe ćwiarteczki. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę i sól. Razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie wodę odlać.
Wodę, ocet i cukier zagotować. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Czekam aż mi ogórki na warzywniku urosną i biorę się do roboty
6 odpowiedzi na pytanie: Ogórki z grilla;)
A grill gdzie? 😉
U nas tak się robi pikle, z dodatkiem jeszcze chrzanu, choć niekoniecznie.
z przyprawy do grilla
no ja też ciekawa byłam kiedy na tego grilla się je wsadzi
przepis wypróbuje bo uwielbiamy ogórki w musztardzie, chilli, curry(te robimy co roku w dużych ilościach) więc i te pewnie zasmakują
Ciekawe…Ale ogórki w musztardzie to jest to! 😉
Robiłam dzisiaj oierwszy raz z bardzo podobnego przepisu – jako ogórki kaszubskie – różnica – czas oczekiwania 12 godz. (wczoraj przygotowałam ogórki) i zamiast przyprawy do grilla – pieprz ziołowy.
Jeden słoiczek nie złapał więc poszedł na pierwszy rzut do spróbowania – pyysznee 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Ogórki z grilla;)