Forum: Książka kucharska
omlet
Kochane podajcie wasze przepisy na omlet….jakie i dokladnie jak robicie…ja totalnie nie umiem,….raz zrobilam ale przepis zglubilam i teraz nie pamietam….
a kiedy na wczasach jadlam omlet ze szpinakiem pychota
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
5 odpowiedzi na pytanie: omlet
Ja robię tak:
Na dużą patelnię przeznaczam 3 jajka. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. W miedzyczasie wlewam olej na patelnię i grzeję. Do białek dodaje żółtka, łyżeczke maki i odrobinę mleka, szybko miksuje i wylewam na patelnię. Przykrywam szczelnie. Jak się usmaży z jednej strony to przewracam na drugą i smażę (cały czas pod przykryciem).
Można dodać trochę więcej mąki i mleka. Wtedy do mąki dodaje proszek do pieczenia i trochę dłużej miksuję wszystko razem. Reszta bez zmian. Wychodzi wtedy mniej “jajeczny”, a bardziej “biszkoptowaty” placek.
Ja lubię z owocami – mrożonkę owocową podgrzewam, dodaje łyżeczkę mąki kartoflanej (wymieszanej wcześniej z odrobiną wody oczywiście). I takie coś daję jako nadzienie.
ja bełtam jajka 2-3 z mąką i mlekiem (mąki tak 2 łyżki i mleka tak 1/3 szkalnki) rozgrzewam patelnię z oliwą, wlewam te jaja i na to nasypuję oliwki pokrojone na drobno, szynka pokrojona na drobno(lub inna wędlina zalegająca w lodówce, sypie ser żółty utarty i ser plesniowy (lazur gorgonzola)….. przykrywam, zmniejszam gaz na najmniejszy, od czasu do czasu podchodze i odchylam z brzegu żeby toco sie nieścieło jeszcze wlało sie pod to co ścięte i jak będzie już wszytsko w konsystencji stałej zdejmuje z gazu i wyciągam na talerz… porcja na dwie osoby
Mój sąsiad z akademika tak robił tylko bez mąki za to dodawał pomidory – zawsze mu się wtedy na kolację wpraszałam – ale to dobre było :D…
Mnie się nigdy takie cudo nie udało – parę razy próbowałam i zawsze poprzywierało i poprzypalało się 🙁
Ja od lat używam jednego przepisu na omlet biszkoptowy.
Ulubione danie porannoniedzielne całej rodziny.
Idealne do konfitur własnej produkcji 🙂 Lub miodu.
I kakao 🙂 Lub kawka 🙂
Dla osoby jedno jajo. Jak robię większą ilość np. dla 4os. dodaję jedno jajko więcej.
Białka ubijam na sztywno, żółtka z łyżeczką cukru na każde ubijam na kogel-mogel.
Dodaję do żółtek po kopiatej łyżce mąki na każde jajko. I po 3 łyżki mleka (też na każde jajko). Potem dodaję ubite białka. I krótko miksuję. Potem wylewam na patelnię z roztopionym masełkiem. Albo dla każdego osobno smażę na małej patelni albo równocześnie na dwóch dużych i przekrawam na pół. Smażę rzecz jasna obustronnie.
Pycha, polecam 🙂
Robie biszkoptowy bardzo podobnie:)
Tylko zazwyczaj robie sobie z 3 jajek;)
Ubijam piene z bialek, zoltka ucieram z cukrem i dodaje make (czasami tez odrobine pr. do piecz.), Do tego ubita piane i na patelnie na maly ogien. Smaze z 2 stron:)
Znasz odpowiedź na pytanie: omlet