omlet

Kochane podajcie wasze przepisy na omlet….jakie i dokladnie jak robicie…ja totalnie nie umiem,….raz zrobilam ale przepis zglubilam i teraz nie pamietam….
a kiedy na wczasach jadlam omlet ze szpinakiem pychota

5 odpowiedzi na pytanie: omlet

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly:Kochane podajcie wasze przepisy na omlet….jakie i dokladnie jak robicie…ja totalnie nie umiem,….raz zrobilam ale przepis zglubilam i teraz nie pamietam….
a kiedy na wczasach jadlam omlet ze szpinakiem pychota

Ja robię tak:
Na dużą patelnię przeznaczam 3 jajka. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. W miedzyczasie wlewam olej na patelnię i grzeję. Do białek dodaje żółtka, łyżeczke maki i odrobinę mleka, szybko miksuje i wylewam na patelnię. Przykrywam szczelnie. Jak się usmaży z jednej strony to przewracam na drugą i smażę (cały czas pod przykryciem).

Można dodać trochę więcej mąki i mleka. Wtedy do mąki dodaje proszek do pieczenia i trochę dłużej miksuję wszystko razem. Reszta bez zmian. Wychodzi wtedy mniej “jajeczny”, a bardziej “biszkoptowaty” placek.

Ja lubię z owocami – mrożonkę owocową podgrzewam, dodaje łyżeczkę mąki kartoflanej (wymieszanej wcześniej z odrobiną wody oczywiście). I takie coś daję jako nadzienie.

nunak Dodane ponad rok temu,

ja bełtam jajka 2-3 z mąką i mlekiem (mąki tak 2 łyżki i mleka tak 1/3 szkalnki) rozgrzewam patelnię z oliwą, wlewam te jaja i na to nasypuję oliwki pokrojone na drobno, szynka pokrojona na drobno(lub inna wędlina zalegająca w lodówce, sypie ser żółty utarty i ser plesniowy (lazur gorgonzola)….. przykrywam, zmniejszam gaz na najmniejszy, od czasu do czasu podchodze i odchylam z brzegu żeby toco sie nieścieło jeszcze wlało sie pod to co ścięte i jak będzie już wszytsko w konsystencji stałej zdejmuje z gazu i wyciągam na talerz… porcja na dwie osoby

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:ja bełtam jajka 2-3 z mąką i mlekiem (mąki tak 2 łyżki i mleka tak 1/3 szkalnki) rozgrzewam patelnię z oliwą, wlewam te jaja i na to nasypuję oliwki pokrojone na drobno, szynka pokrojona na drobno(lub inna wędlina zalegająca w lodówce, sypie ser żółty utarty i ser plesniowy (lazur gorgonzola)….. przykrywam, zmniejszam gaz na najmniejszy, od czasu do czasu podchodze i odchylam z brzegu żeby toco sie nieścieło jeszcze wlało sie pod to co ścięte i jak będzie już wszytsko w konsystencji stałej zdejmuje z gazu i wyciągam na talerz… porcja na dwie osoby

Mój sąsiad z akademika tak robił tylko bez mąki za to dodawał pomidory – zawsze mu się wtedy na kolację wpraszałam – ale to dobre było :D…
Mnie się nigdy takie cudo nie udało – parę razy próbowałam i zawsze poprzywierało i poprzypalało się 🙁

kotagus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly:Kochane podajcie wasze przepisy na omlet….jakie i dokladnie jak robicie…ja totalnie nie umiem,….raz zrobilam ale przepis zglubilam i teraz nie pamietam….
a kiedy na wczasach jadlam omlet ze szpinakiem pychota

Ja od lat używam jednego przepisu na omlet biszkoptowy.
Ulubione danie porannoniedzielne całej rodziny.
Idealne do konfitur własnej produkcji 🙂 Lub miodu.

I kakao 🙂 Lub kawka 🙂

Dla osoby jedno jajo. Jak robię większą ilość np. dla 4os. dodaję jedno jajko więcej.
Białka ubijam na sztywno, żółtka z łyżeczką cukru na każde ubijam na kogel-mogel.
Dodaję do żółtek po kopiatej łyżce mąki na każde jajko. I po 3 łyżki mleka (też na każde jajko). Potem dodaję ubite białka. I krótko miksuję. Potem wylewam na patelnię z roztopionym masełkiem. Albo dla każdego osobno smażę na małej patelni albo równocześnie na dwóch dużych i przekrawam na pół. Smażę rzecz jasna obustronnie.

Pycha, polecam 🙂

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotagus:Ja od lat używam jednego przepisu na omlet biszkoptowy.
Ulubione danie porannoniedzielne całej rodziny.
Idealne do konfitur własnej produkcji 🙂 Lub miodu.

I kakao 🙂 Lub kawka 🙂

Dla osoby jedno jajo. Jak robię większą ilość np. dla 4os. dodaję jedno jajko więcej.
Białka ubijam na sztywno, żółtka z łyżeczką cukru na każde ubijam na kogel-mogel.
Dodaję do żółtek po kopiatej łyżce mąki na każde jajko. I po 3 łyżki mleka (też na każde jajko). Potem dodaję ubite białka. I krótko miksuję. Potem wylewam na patelnię z roztopionym masełkiem. Albo dla każdego osobno smażę na małej patelni albo równocześnie na dwóch dużych i przekrawam na pół. Smażę rzecz jasna obustronnie.

Pycha, polecam 🙂

Robie biszkoptowy bardzo podobnie:)
Tylko zazwyczaj robie sobie z 3 jajek;)
Ubijam piene z bialek, zoltka ucieram z cukrem i dodaje make (czasami tez odrobine pr. do piecz.), Do tego ubita piane i na patelnie na maly ogien. Smaze z 2 stron:)

Znasz odpowiedź na pytanie: omlet

Dodaj komentarz

Wiek przedszkolny
Ze wstydu się spaliłam...
Byłam dzisiaj z córką u lekarza i tak sobie siedziałyśmy na korytarzu w oczekiwaniu na wizytę aż tu nagle przeszła obok nas zakonnica oczywiście w swoim oficjalnym stroju czyli czarnym
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Dziewczyny z wiedza informatyczna- prosze o pomoc
Chodzi o brak internetu. Wczoraj probowalam podlaczyc router, wszytsko wygladalo ok, router wysylal sygnal, a ja go odbieralam na laptopie z wi-fi, ale ze nie mialam pojecia jak zabezpieczyc wysylany
Czytaj dalej