Opinie odnosnie imion dzieci

Zastanawiam sie czy spotkalyscie sie z negatywnymi opiniami na temat imion Waszych dzieci. Ja niestety tak, moze nie osobiscie ale pozniej maz mi przekazal.
Jak zalatwialismy chrzest, maz z tesciowa poszli do kancelarii i proboszcz spytal o imie naszej coreczki. Jak uslyszal Jagoda, powiedzial, ze to poganskie imie. Na to moja tesciowa (bardzo religijna osoba, sluchajaca wiecznie radia Maryja 🙁 ) stwierdzila, ze to ja wymyslilam to imie… A moj maz jak to uslyszal, od razu sprostowal wlasna mama, ze imie wybieralismy wspolnie, i ze obojgu nam sie bardzo podoba.
2 raz negatywna opinie o imieniu tez wyglosil ksiadz !!
Na kolendzie u mojej tesciowej, jak uslyszal imie Jagoda,to sie spytal czy ona urodzila sie w lesie. Tesciowa sama mi tego nie powiedziala, ale maz mi powtorzyl.
Jestem zalamana…jak sie komus nie podoba to imie, to po co jakies chore komentarze, takiego typu…… Mojej mamie sie to imie tez nie podoba, ale w zyciu by czegos takiego nie powiedziala… stwierdzila tylko, ze moglibysmy inaczej dac na imie, bo to jej sie nie podoba….
A moja tesciowa, zeby tylko nie padlo nic na jej onor, to przy ksiedzu stwierdzila, ze to synowa wymyslila takie imie, a nie syn, bo syn musi byc czysty. Chrzestna byla siostra meza, ktora mieszka w Szwecji, mojej tesciowej tez ciezko bylo o tym mowic ksiedzu, jakby to byl jakis wstyd…….
Ech… Ale sie rozpisalam, ale musialam wyrzucic z siebie te rzeczy……
Pozdrawiam

Aga i Jagódka ur. 28.10.2003

51 odpowiedzi na pytanie: Opinie odnosnie imion dzieci

  1. Re: Opinie odnosnie imion dzieci

    rany, ta Twoja teściowa to jakaś zaściankowa baba… Sorry, ze to piszę, ale jak można się przed księdzem wstydzić imienia dziecka. Zwłaszcza, że ksiądz też chyba jakiś z lekka ograniczony.

    Ja się wiele razy spotkałam z osobami, ktorym imię mojego syna się nie podoba, ale malo mnie to obchodzi. O gustach się nei dyskutuje i jest dla mnie oczywiste, że żadne imię nie podoba się wszystkim.
    Najwięcej histerii urządziła moja własna matka, która upierała się, że nikt rozsądny nie nazywa dziecka ruskim imieniem Igor, bo potem będą go w szkole wyzywać od rusków. 🙂
    Moja matka ma lekkie spaczenie, bo wychowała się w poprzednim systemie i ciągle stawia mi za przykład swoją koleżankę, ktora nazwała swojego synka Włodzimierz (koleś był z rodzicami na placówce i świetnie znał rosyjski) i dziwiła się, że dostał w polskiej szkole ksywę Lenin 🙂

    W końcu i moja mama się poddała. Powiedziałam, że własne dziecko nazwiemy jak chcemy. Przełknęła to i od kiedy mały jest na świecie nigdy nie wspomniała, że imię jej się nie podoba.

    Nie przejmuj się teściową. A ona jak ma na imię? :))

    Tao i Igor (17.12.2002)

    • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

      tesciowa ma na imie Maria 🙂 (ach zebys wiedziala jak bardzo zasciankowa, co tydzien w niedziele tel., zebysmy do kosciola poszli….ze ona popilnuje mi corki abysmy mogli pojsc…. A wieczorami, zebysmy sluchali Rydzyka, bo ciekawa audycja leci…:)
      A jej wnuczka, ta ze Szwecji: Virginia Maria, tak przezywala to imie, ze szwagierka dala jej drugie, Maria 🙂

      Aga i Jagódka ur. 28.10.2003

      • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

        i ja spotkałam się z krytyką imienia mojej córeczki
        niektórzy nawet imię Tamarka brali za… Tomek !
        początkowo mojej mamie też nie bardzo się podobało, ale teraz stwierdza, że idealnie pasuje do tej żywiołowej uśmiechniętej dzieweczki
        Początkowo przejmowałam się tymi nieprzychylnymi opiniami, ale teraz….szkoda na to zdrowia !!!
        machnij ręką- Jagódka jest boska!!!!

        • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

          no tak… obawiałam się, że Maria… W tej sytuacji nie można jej nic zarzucić :))

          Uważam, że bardziej powinna się wstydzić tej Virginii 🙂 To dopiero jakiś amerykanizm!

          Nie przejmuj się tą kobietą. Nie warto. Zwłaszcza, że to ona jest, delikatnie mówiąc, ograniczona.
          nie mam nic do ludzi wierzących i praktykujących, ale trzeba mieć trochę zdrowego rozsądku. Co ma wiara do mieszkania w Szwecji? I kto powiedział, że imię Jagoda jest złe? Dlatego, że nie było takiej świętej? Przecież jagódka – miła roślinka – to stworzenie boskie, czyż nie? 🙂

          Nie pojmuję, dlaczego ludzie dają sobie narzucić takie absurdy. Skąd ta pewnosć, że Bog nie lubi mienia Jagoda, albo Szwedow?…

          Tao i Igor (17.12.2002)

          • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

            .. A ja powiem tylko tyle że imię Jagoda mi się bardzo podoba i gdyby nie to że koleżanka dała tak swojej córeczce na imię to na pewno dałabym swojej niuni tak na imię..
            ..podobo mi się jeszcze Kalina… Niestety też już “zajęte” przez koleżankę.

            Pozdrowienia

            ewka i Weronika 06.10.02

            • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

              Ja sie nigdy nie przejmowalam opiniami innych osob…
              Najwazniejsze, ze mi sie podoba i mezowi, a reszta dla mnie zupelnie nie ma znaczenia, napisalam takiego posta, sprawdzajac, czy ktos jeszcze zetknal sie z podobnymi opiniami od stony osob postronnych ( a naprzyklad mojemu fryzjerowi, bardzio sie podobalo imie Jagoda:) )
              Pozdrawiam

              Aga i Jagódka ur. 28.10.2003

              • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                ja tez lubię imię Kalina, chociaż wszyscy się dziwią, jak mozna nadać takie dziwne imię dziecku…
                “Niestety” urodził mi się syn :))

                Tao i Igor (17.12.2002)

                • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                  Ech, nie przejmuj sie księżmi…
                  Jak podczas bieżmowania ksiądz zapytał, jakie sobie wybieram imię i usłyszał “Magdalena” powiedział pod nosem: “grzesznica…”

                  Kasia i Łukasz (20.12.2002)

                  • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                    U nas jest tak, że gdy mówię jak córcia ma na imię to zawsze muszę powtarzać bo większość osób robi głupią minę jakbym mówiła o czymś z kosmosu!
                    Trochę mnie to denerwuję no ale trudno mam to gdzieś.
                    A imię Milena nadal strasznie mi się podoba i nie żałuje, że dałam tak na imię dziecku.
                    !


                    Jusi i Milenka ur.27.05.03.

                    • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                      Wiem jaką można zrobic przykrosć komentując wybór imienia. My jak dowiedzieliśmy sie, ze będzie synek wybraliśmy imię Ignacy. Moja matka (tez Maria) spisała cała listę imion dla chlopca, na której oczywiście nie umiesciła Ignasia. Była wielka awantura i naprawdę duzo przykrości. Natomiast tesciowa (równiez Maria) powiedziała Ignacek – Pankracek. Nie wiem jak mozna być tak głupim!. A jeszcze dodam, że moja mama zaproponowała aby na drugie imie dać Ignasiowi Maria. To dopiero absurd. Na szczęście udało nam sie pokonac te wszelkie przeciwności i nasz synek, który urodzi się już za 2-3 tyg. pozostał Ignasiem. !!!

                      • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                        Ludzie czasem nie mają wyczucia. A najgorsze jest to, ze przecież gusty poszczególnych pokoleń się zmieniają i matki, ktore nadawały swoim dzieciom imiona typu: Robert, Piotruś itd. powinny zrozumieć, że teraz następują pokoleniowe zmiany. Jesli im się nie podoba, mogłby sobie chociaż darować komentarze.

                        Moja mama twierdzi, że ona protestuje “dla dobra dziecka”, bo oczywiście najlepiej wie, jakie teraz dzieci noszą imiona.

                        Podobną aferę zrobiła mojej siostrze, która chciała nazwać swoją córkę Róża. Matka wpadła w histerię, bo jedyna Róża jaka jej przychodziła do głowy to Róża Luxemburg 🙂

                        A Igor?… Oczywiście Igor Neverly – “pisarz Komuch” :))

                        W starciach z moją mamą zawsze wykorzystywałam argument, że sama nadała mi koszmarne imię, ktorego nei znoszę: Edyta bleee…. 🙂

                        Tao i Igor (17.12.2002)

                        • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                          🙁
                          Niestety… bardzo cenię sobie ludzi głęboko wierzących, ale tych, którzy słuchają codziennie Rydzyka, tak nietolerancyjnego człowieka, już nie 🙁

                          • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                            moja corcia na drugie ma Magdalena 🙂 Bo to imie tez sie nam bardzo podobalo, ale drugie wymyslilismy juz po urodzinach naszej coreczki, zeby kiedys w przyszlosci mogla sobie wybrac, jak jej sie nie bedzie podobalo imie 🙂
                            Pozdrawiam

                            Aga i Jagódka ur. 28.10.2003

                            • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                              Moja teściowa nieznacznie skrzywiła się, gdy powiedziałam, że nasza córka będzie miała na imię Sara. (Za bardzo żydowskie) Też słucha radia Maryja, ale wykazuje mimo wszystko dużo rozsądku. Przynajmniej na tyle, że nie komentowała naszej decyzji. A gdybym się chciała tłumaczyć, to mam argument, że sam Bóg nadał takie imię żonie Abrahama. 🙂 Za to mąż (poszkodowany, bo wybierał imię dla chłopca) mógł zdecydować o drugim imieniu i wybrał Klaudia. Ciekawe, co na takie zestawienie powiedzieliby twoja teściowa i ksiądz.
                              Ja na szczęscie od bardzo dawna nie przejmuję się opiniami innych ludzi i tobie też radzę. (Zwłaszcza tak ograniczonych.)
                              Współczuję i życzę cierpliwości. Trudno żyć z taką osobą jak twoja teściowa, ale uda się jeśli wspólnie z mężem bedziecie bronić swoich decyzji.
                              Całuski dla Jagódki – to bardzo ładne imię!

                              Irena i SARA ur. 7.11.03

                              • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                                soryy.przeciez to smieszne i zalosne..kazdy nazywa swoje dziecko jak uwaza, to wybor rodzicow.. A komentarze ksiadza i tesciowej sa delikatnie mowic nie na miescu!
                                nigdy bym nie skrytykowala kogos, ze tak czy siak nazwal swoje dziecko..choc nie niektore imiona bardziej mi sie podobaja, inne mniej a inne w ogole:-)
                                Pierwsze slysze, ze Jagoda to poganskie imie!
                                Ja tam bardzo Jagody lubie:-))))
                                Nie daj sie i olej te komentarze.
                                caluski
                                Ula i Adaś

                                • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                                  na temat imienia mojej córki ciagle słysze wkurzajace komentarze.kolezanka z pracy powiedziała, ze co drugi pies wabi sie Sonia, a juz kilka osób z dziwna mina ( po usłyszeniu imienia naszej córci )zapytało jak to sie…pisze.
                                  tez mnie to drazni, ale ilekroc spojrze na mojego Soniaka to nie wyobrazam sobie, ze mogłaby miec inaczej na imie. A co najwazniejsze nam sie podoba!!!!!!!!!!!!!!

                                  rita25 i Sonia 03.07.03

                                  • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                                    Nie ma sie co przejmowac. Jesli ktos niepytany wyglasza takie opinie to jest niegrzeczny. Ale moze niektore opinie sa poprostu zattobliwe- np. o urodzeniu w lesie. Poprostu takie gadanie zeby poprostu cos powiedziec, niekoniecznie mialo to byc cos zlego.
                                    I oczywiscie imie ma sie podobac rodzicom, a nie ludzia. Dlatego jest taki duzy ich wybor zeby kazdy znalazl cos dla siebie. Ja jak powiedzialam mamie ze swojej corce dala bym na imie Amelia to powiedziala ze jakies dziwne, ale i tak niezmienila bym zdania. Do imienia synka tez mieli male aluzje -a teraz muwia ze jest bardzo ladne. Z czasem i do Amelki przekonaja sie. (Chyba ze splodzimy z mezem chlopaka ) Grunt to sie nieprzejmowac.

                                    Jola i Adrianek (3 latka)

                                    • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                                      Nie powinnaś się tym przejmować! Mam wrażenie, że tylko imię Maria podobłoby się Twojej teściowej… My oczywiście też się spotykmy z negatywnymi opiniami na temt imienia naszej córki ale nie rusza nas to zbytnio:) Ważne, że podoba się nam z mężem. Akurat moja najblisza rodzina i przyjciele przyjęli pozytywnie nasz wybór natomiast z takich najśmieszniejszych incydentów: pani z Urzędu Stanu Cywilnego, która przyszła na porodówkę, jak usłyszała imię skrzywiła się z obrzydzeniem :-0 i skomentowała tymi słowy:”co Pani za imię wymiśliła!!!”. Ja na to “cieszę się, że się Pani podoba”. Zamknęła się… Na jej szczęście;>

                                      Sprezynka i Poleńka (05/12/2003)

                                      • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                                        Nie! No po prostu w głowie mi się nie mieści! Jak można! To Twoja sprawa, jakie imię wymyśliłaś dla swojego dziecka i jakiekolwiek komentarze są nie na miejscu!!!
                                        Cóż za nietakt!
                                        A propos… mój kolega odpowiadając koleżance na pytanie, jak nazwą swoją córeczkę (Ania), usłyszał “Ania? Takie pechowe imię…” cóż… ludziom czasem taktu brak i tyle.
                                        A ja uważam, że Jagódka to piękne imię i szczególnie księdzu nic do tego!

                                        [i] Asia i Julia (16 m-cy)

                                        • Re: Opinie odnosnie imion dzieci

                                          Jagoda to śliczne imię!!!! I nie przejmuj się opiniami innych….:)
                                          Pozdrawiam

                                          Basia & Amelka 07.09.2003

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Opinie odnosnie imion dzieci

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general