Jak się robi oponki z ciągnącego ciasta? – szukam przepisu

Szukam przepisu i nie mogę nigdzie znaleźć.
Wszędzie każą oponki wałkować i wycinać.

Jadłam takie oponki w Maroku: tam widziałam jak się to robi: ciasto ciągnie się jak guma do żucia, formuje się z tego okrąg, rzucone na olej rośnie; bardzo rośnie. Niedawno podobne jadłam w Rumunii (tam się to gogoshi nazywało, ale przepis, który znalazłam też mi nie do końca wydaje się tym czego szukam).

W smaku podobne do pączków, ale takie jakby bardziej “nadmuchane” i niemal niesłodkie (jak się chce słodkie można maczać z nutelli lub jakiejś polewie).

Kojarzycie może co to za ciasto? Jak się robi oponki z takiego ciasta?

Bo mi się marzą…

7 odpowiedzi na pytanie: Jak się robi oponki z ciągnącego ciasta? – szukam przepisu

  1. jadłam takowe w Tunezji

    albo

    pewnie w Maroko podobne

    • marokanskich ani rumunskich nie jadlam,ale skojarzylo mi sie z greckimi loukumades. przykladowy przepis
      everycakeyoubake.blogspot.com/2010/02/loukoumades-czyli-paczki-po-grecku.html?m=1

      • Zamieszczone przez jbielu
        jadłam takowe w Tunezji

        albo

        pewnie w Maroko podobne

        O to chyba to 🙂
        Dzięki wielkie 🙂

        • cos mi tu langoszami węgierskimi zaleciało…

          w ostatnim dodatku do GW Palce lizać jest przepis…..

          • Zamieszczone przez Nunak
            cos mi tu langoszami węgierskimi zaleciało…
            …..

            Ja pod nazwą langosz znam taki tłusty placek z czosnkiem (chyba w Austrii toto jadłam)…

            • Zamieszczone przez kurczak
              Ja pod nazwą langosz znam taki tłusty placek z czosnkiem (chyba w Austrii toto jadłam)…

              węgrzy jedza to na słono i na słodko….

              • Zamieszczone przez Nunak
                węgrzy jedza to na słono i na słodko….

                a to nie wiedziałam…
                Ale te langosze co jadłam to było coś takie strasznie tłuste i ciężkie, a tamte bardziej puchate. Ale może to kwestia przyrządzenia

                Znasz odpowiedź na pytanie: Jak się robi oponki z ciągnącego ciasta? – szukam przepisu

                Dodaj komentarz

                Mozarella w ciąży

                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                Czytaj dalej →

                Ile kosztuje żłobek?

                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                Czytaj dalej →

                Dziewczyny po cc – dreny

                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                Czytaj dalej →

                Meskie imie miedzynarodowe.

                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                Czytaj dalej →

                Wielotorbielowatość nerek

                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                Czytaj dalej →

                Ruchome kolano

                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                Czytaj dalej →
                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                Logo
                Enable registration in settings - general