oponki z ciasta serowego (alternatywa dla pączków :D)

Polecam oponki z ciasta serowego. Przepis pochodzi z czasopisma “Rodzice”

składniki:
- 2-3 łyżki cukru
– 30 dag mąki
– 25 dag twarogu
– 1 jajko
– 2 łyżki śmietany
– łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
– olej do smazenia

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielony twaróg i śmietanę. Wlać dobrze ubite jajko z cukrem. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Wykrajać szklanką krążki a w środku jeszcze dziurki kieliszkiem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po wyjęciu oponki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

30 odpowiedzi na pytanie: oponki z ciasta serowego (alternatywa dla pączków :D)

  1. Kusicielka 😉
    a byłam na dniecie od tygodnia a tak narobiłaś mi ochoty i muszę zrobic jutro…
    przynajmniej lżej na sercu że mam winną

    • mniam zrobie to chyba wieczorem 🙂
      dzieki

      • Ja co prawde nie lubie takich rzeczy 😀
        Ale faktycznie przepis polecam, łatwa (nawet mi wychodzi :D) i smaczna (podobno) alternatywa do paczków. Mozna też po upieczeniu posmarować dżemem, cukrem pudem, czekoladą lub lukrem.

        • Zamieszczone przez Zuzia26
          Kusicielka 😉
          a byłam na dniecie od tygodnia a tak narobiłaś mi ochoty i muszę zrobic jutro…
          przynajmniej lżej na sercu że mam winną

          Wszystkie winy wezmę na siebie ale już dodatkowe kg nie 😉

          • Zamieszczone przez dorotka1
            mniam zrobie to chyba wieczorem 🙂
            dzieki

            smacznego 😀

            • Boze kobieto będę Cię wychwalać na wieki!
              To sa moje przysmaki z dzieciństwa, moja mama robiła oponki, niestety nie pamiętała przepisu, a tu taka niespodzianka:)
              Mimo że na diecie to sobie ich nie pożałuje;)

              • Zamieszczone przez Bociek
                Polecam oponki z ciasta serowego. Przepis pochodzi z czasopisma “Rodzice”

                składniki:
                – 30 dag mąki
                – 25 dag twarogu
                – 1 jajko
                – 2 łyżki śmietany
                – łyżeczka proszku do pieczenia
                – cukier puder do posypania
                – olej do smazenia

                Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielony twaróg i śmietanę. Wlać dobrze ubite jajko z cukrem. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto.
                Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Wykrajać szklanką krążki a w środku jeszcze dziurki kieliszkiem.
                Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po wyjęciu oponki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem

                SMACZNEGO!

                Dobra jutro robię :D, tylko ile tego cukru do ciasta się daje?
                I jeszcze dodam, ze można dać z 2 łyżki spirytusu do ciasta wtedy mniej pochłania tłuszczu i większość przepisów jest z sodą zamiast proszku do pieczenia, podobno sa pulchniesze.

                • Zamieszczone przez ciapa
                  Dobra jutro robię :D, tylko ile tego cukru do ciasta się daje?
                  I jeszcze dodam, ze można dać z 2 łyżki spirytusu do ciasta wtedy mniej pochłania tłuszczu i większość przepisów jest z sodą zamiast proszku do pieczenia, podobno sa pulchniesze.

                  nie napisałam o cukrze. Potrzebne są 2-3 łyżki

                  • Zamieszczone przez Bociek
                    nie napisałam o cukrze. Potrzebne są 2-3 łyżki

                    dzieki:)

                    • Zrobiłam. Robi się łatwo, ale ja chyba zrobiłam za duże otworki w stosunku do dużego kręgi i przez to wyszły mi trochę twarde. Albo spróbuję z tą sodą.
                      A i polałam je białym lukrem (choć ja wolę cukier puder) i ozdobiłam posypką, żeby były takie wesołe dla Michasi.

                      • Moja koleżanka z podstawówki robiła takie oponki. mniam 🙂

                        • zrobilam
                          super latwe
                          i smaczne
                          i szybkie
                          mniam

                          • Moja mama takie robiła, ale nazywały się całuski 🙂
                            A te środki kieliszkiem wycięte też smażyła, rosły i robiły się takie małe kuleczki.

                            • Ja znalazłam swój stary przepis z którego będę robić 😀 jutro, więc wrzucam polecam bo podobno bardzo dobre wychodzą. Pulchniutkie i mięciutkie.

                              1/2 kg.mąki
                              -1/2 kg.twarogu(zmielić – ja wrzucam do mikesra)
                              -1,5 łyżeczki sody
                              -szczypta soli
                              -3 jajka
                              -1/2 szklanki cukru – można mniej
                              – spirytusu deko

                              Wrzucam ser do miksera, dodaję cukier, jak się zmieli to jaja, dodaję make i reszte sypkich i miesze ciasto. Piekę na oleju

                              • Mniaaamm!
                                Robiłam wczoraj oponki, obwarzanki, pączki angielskie – znane pod tymi nazwami 🙂
                                Wyszły przepyyyyszne!

                                Moja uwaga dotycząca sera – nie warto robić sobie dodatkowej roboty i mielić sera, wystarczy (ser półtłusty) dobrze podrobić do ciasta, przy wyrabianiu wszystko się ładnie zagniecie. Mielenie nie wpływa na lepszą puszystość, czy cokolwiek innego, smak ten sam, a roboty mniej 😉
                                Ja daję też pół/pół proszku do pieczenia i sody i daję też cukier waniliowy, oprócz tego 3 łyżki gęstej smietany.

                                Cały mój przepis wygląda tak:

                                1/2 kg mąki
                                1/2 kg sera białego półtłustego
                                3/4 margaryny
                                4 jajka
                                3 łyzki gęstej śmietany 18%
                                1/2 łyzeczki soli
                                1 łyżeczka sody
                                1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                cukier waniliowy
                                1szkl cukru (na te proporcje nie jest to duzo)
                                2 łyzki spirytusu lub wódki

                                Z przepisu wychodzi gdzieś około 50-60szt, w zależności czym się wycina 😉

                                I wychodzą z tego takie cuda 🙂

                                • Zrobiliśmy, szybko zniknęły
                                  Dzięki za przepis

                                  • Zamieszczone przez Bociek
                                    Polecam oponki z ciasta serowego. Przepis pochodzi z czasopisma “Rodzice”

                                    składniki:
                                    - 2-3 łyżki cukru
                                    – 30 dag mąki
                                    – 25 dag twarogu
                                    – 1 jajko
                                    – 2 łyżki śmietany
                                    – łyżeczka proszku do pieczenia
                                    – cukier puder do posypania
                                    – olej do smazenia

                                    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielony twaróg i śmietanę. Wlać dobrze ubite jajko z cukrem. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto.
                                    Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Wykrajać szklanką krążki a w środku jeszcze dziurki kieliszkiem.
                                    Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po wyjęciu oponki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem

                                    SMACZNEGO!

                                    Zrobione, zjedzone przed chłopców. Wychwalane przez dużego pod niebiosa!
                                    Dziękujemy 😀

                                    • gosiaczek1234-88 Dodane ponad rok temu,

                                      Hheheh a ja dziś myślałam co by tu zrobic pysznego do jedzonka i proszę znalazłam idealną propozycję. Pamiętam jak byłam mała moja babcia robiła takie same i były mmmm normalnie palce lizac. A do tego wszystkie skłądniki mam w domku i tylko się zabierac do robienia. Żeby się tylko udały

                                      • Zamieszczone przez Cukiereczek0
                                        Mniaaamm!
                                        Robiłam wczoraj oponki, obwarzanki, pączki angielskie – znane pod tymi nazwami 🙂
                                        Wyszły przepyyyyszne!

                                        Moja uwaga dotycząca sera – nie warto robić sobie dodatkowej roboty i mielić sera, wystarczy (ser półtłusty) dobrze podrobić do ciasta, przy wyrabianiu wszystko się ładnie zagniecie. Mielenie nie wpływa na lepszą puszystość, czy cokolwiek innego, smak ten sam, a roboty mniej 😉
                                        Ja daję też pół/pół proszku do pieczenia i sody i daję też cukier waniliowy, oprócz tego 3 łyżki gęstej smietany.

                                        Cały mój przepis wygląda tak:

                                        1/2 kg mąki
                                        1/2 kg sera białego półtłustego
                                        3/4 margaryny
                                        4 jajka
                                        3 łyzki gęstej śmietany 18%
                                        1/2 łyzeczki soli
                                        1 łyżeczka sody
                                        1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                        cukier waniliowy
                                        1szkl cukru (na te proporcje nie jest to duzo)
                                        2 łyzki spirytusu lub wódki

                                        Z przepisu wychodzi gdzieś około 50-60szt, w zależności czym się wycina 😉

                                        I wychodzą z tego takie cuda 🙂

                                        Właśnie skończyłam, mniammmm
                                        Z powodu “luźnego” sera wgniotłam 1 kg mąki, wyszło przeszło 100 szt., miękkie, idealnie słodkie, po prostu pyszne

                                        • Zamieszczone przez Bociek
                                          Polecam oponki z ciasta serowego. Przepis pochodzi z czasopisma “Rodzice”

                                          składniki:
                                          - 2-3 łyżki cukru
                                          – 30 dag mąki
                                          – 25 dag twarogu
                                          – 1 jajko
                                          – 2 łyżki śmietany
                                          – łyżeczka proszku do pieczenia
                                          – cukier puder do posypania
                                          – olej do smazenia

                                          Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielony twaróg i śmietanę. Wlać dobrze ubite jajko z cukrem. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto.
                                          Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Wykrajać szklanką krążki a w środku jeszcze dziurki kieliszkiem.
                                          Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po wyjęciu oponki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem

                                          SMACZNEGO!

                                          Z nieba ma spadłaś z tym przepisem! Nie pamiętałam proporcji składników a tak lubię te pączki! Wielkie dzięki! 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: oponki z ciasta serowego (alternatywa dla pączków :D)

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo