Forum: Książka kucharska
orientalne smaki
Po ostatniej degustacji dań z nowej restauracji chińskiej na moim osiedlu stwierdziłam, że sama zrobię 100 razy lepsze jedzenie:)
Zakupiłam już nawet….filet z kurczaka:), mleczko kokosowe oraz sos sojowy.
Co jeszcze potrzebne do chińszczyzny???
macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy???
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
20 odpowiedzi na pytanie: orientalne smaki
Świeży imbir i olej sezamowy. Prawie do wszystkiego 🙂
Może być: papryka wszelkiej maści, ananas, grzybki chińskie, warzywka.
Oczywiście nie wszystko na raz 😀
olej sezamowy
olej z chili
olej z orzeszkow ziemnych
ocet ryzowy
chili w platkach suszone
chili swieze
sos z ryby
orzeszki ziemne niesolone
makaron ryzowy
swiezy imbir
czosnek
pieprz seczuanski
cynamon
gozdziki
gwiazdki anyzu
ryz jasminowy albo jakis ze szczuplymi ziarnami
tak z glowy zrobilam przeglad szafki;)
o matko!!! połowy rzeczy nie znam, więc długa droga przede mną…
my chyba podobnie myslimy 🙂 w sobote kupiłam sos sojowy,sos sojowo grzybowy,makaron ryzowy,ocet ryzowy i płatki do sajgonek i mysle co z tym fantem zrobić 🙂
zawinac 🙂
hehe:)
napisz koniecznie jak coś wymyślisz:)
ja narazie sos sojowy wykorzystałam do wieprzowiny ( tzn dodałam kilka kropel do gulaszu w sosie grzybowym). I zrobił się z tego sos sojowo-grzybowy do kopytek. Nawet całkiem dobry:) Ale chińszczyzny nie przypominało…
nie no czosnek tez znajde:D
kielki, pedy bambusa, sos slodko-kwasny (gotowiec) i niezastapiony- fix knorra do potraw chinskich ;-))
ten sos sojowy zalatuje magą 🙂 tez dałam do wieprzowiny 🙂 a sajgonki zrobiłam z przepisu na opakowaniu i….troche sie rozwalały :)chyba za krotko przypiekałam na oliwie:)
Aga to chyba jesteśmy na tym samym etapie odkrywania chińszczyzny…choc może ja jestem trochę w tyle bo sajgonki- nawet rozwalające się- jeszcze u mnie w kuchni nie gosciły:D:D
Ja jeszcze cynamon posiadam 😀
wlasnie dokupilam 🙂
to poszalejecie w kuchni jak nikt
wlasnie robie pork noodles z chinska nuta w tle, chetnie sie podziele przepisem jak kto reflektuje
Dawaj 😀
sos sojowo grzybowy uzywam do karkówki, pieczonej i z grila, do potraw miesno grzybowych, gulaszu, strogonowa i troche do bigosu.
Ja w sosie sojowym lubię marynować piersi kurczaka na grilla albo do piekarnika.
marynata: sok z limony, brazowy cukier, sos chili, sos rybny, tarty imbir, czosnek, suszone chili, olej z peanutow, sos sojowy (czasami wkruszam anyz gwiazdzisty, ale trzeba pamietac, zeby usunac przed jedzeniem)
wieprzowina (moga byc schabowe) pokrajana na cienkie paseczki i wrzucic do marynaty
cebule w sporych kawalkach podsmazyc (udusic) na oleju, dodac marchew tarta najlepiej i drobno krojona czerwona papryke az lekko zmiekna, ale musza byc chrupiace, dodac posiekana cebulke mloda z zielonymi czesciami i pedy jakies (moga byc fasoli, soji, co tam masz w chacie), swieza kolendre i miete na koncu (jak mam drobno szatkowana kapuste, tez wrzucam takie wiorki)
ten warzywny misz masz wrzucam do miski, w ktorej bede podawac nudle i wstawiam do lekko cieplego piekarnika (na 50 stopni, zeby nie ostyglo)
na tej samej patelni smaze wieprzowine z cala marynata, krotko to trwa, ale czekam az sie troche marynata zredukuje
jak mam akurat w chacie, dodaje do tego peanuty albo cashews
i dodaje mleka kokosowego, ale tylko tego gestego, zeby za wodniste nie wyszlo
ryzowe nudle zalewam goraca woda (doslownie na chwileczke, bo szybko sie rozgotowuja) potem odsaczam
i wszystko mieszam do kupy
podaje z dodatkowym sosem chili i sosem sojowym do polania
i jak mam to hoy sin czy jak mu tam (ten gesty, prawie czekoladowy sos)
mozna tez zrobic z maslem z peanutow, ale to juz specyficzny samk jest – ja jem chetnie, ale moje dzieciaki juz niekoniecznie
Ja zamiast sojowego używam sosTeriyaki, on jest na bazie sojowego plus ocet balsamiczny i czosnek, ale jak dla mnie genialny do kurczaka
Wczoraj zadebiutowałam..wyszło nawet dobre… Na pewno lepsze niż z restauracji, z której zamawiałam… Ale będę próbować dalej by dojść do perfekcji
kanalupa- twój przepis jest dla mnie wyzwaniem, lecz najpierw muszę wszystkie produkty zdobyć, a niektóre nawet nie wiem jak wyglądają
Ale wklejam przepis na to co ja stworzyłam, bo nie jest trudny i szybko się robi
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
2 marchewki
papryka ( ja akurat nie miałam ale na 100% pasowałaby)
kawałeczek pora ( ew cebula, choć nie próbowałam z cebulą)
5 pieczarek
sos sojowy
sos chili
pędy bambusa (ok 4 łyżki)
mleczko kokosowe ( 150 mil)
ryż
czosnek ( 3 ząbki i taki w kostkach do rozkruszenia)
sól
pieprz
ryz ( 1-2 szkalnki)
Kurczaka kroję w paski, marynuję w sosie sojowym, sosie chili ( nie za dużo- 1-2 łyżeczki), dodaje czosnek, solę, posypuje pieprzem i odstawiam na jakiś czas do lodówki.
W tym czasie marchew i paprykę kroję w paski, pora drobniej, pieczarki w talarki i gotuję ryż.
kurczaka smażę chwilkę,,ale wolno, następnie dodaję marchew, pieczarki, pora, paprykę….chwilkę smażę…dodaję pędy bambusa i mleczko kokosowe…jeszcze chwilę smażę, na końcu dodaję ugotowany na sypko ryż ( ja gotuję zawsze z kurkuma, wted jest żółty i ładniej wygląda) i mieszam.
Gotowe
Ja zjadłam 2 dokładki, więc nie było takie złe: Ale wypróbujcie same
Znasz odpowiedź na pytanie: orientalne smaki