Dziewczyny może któraś wie jak przygotować ośmiornicę? 🙂
Leży taka jedna w lodówce no i nie chcę żeby mi się zmarnowała.
Uwielbiam eksperymenty kulinarne no i nadszedł czas na ośmiorniczkę, czy ktoś mi pomoże?
( ta moja ośmiornica jest w zalewie )
pozdrawiam,
edyta
2 odpowiedzi na pytanie: ośmiorniczka?
Re: ośmiorniczka?
Znalazlam pare przepisow w necie, zaznaczam, ze nie wyprobowanych jeszcze przeze mnie. Oto jeden z nich:
PIECZONA OŚMIORNICA
1.1 kg ośmiornicy
1 kg ziemniaków
duża główka cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz
rozmaryn
1 dl białego wina
natka pietruszki
1 łyżka jarzynki
Ośmiornicę oczyść, włóż ją do brytfanny na zimny tłuszcz. Wokół ośmiornicy poukładaj połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Ziemniaki trochę posól, a wszystko posyp Vegetą, rozmarynem i pieprzem. Brytfannę dokładnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia dolej wina, dodaj posiekany czosnek i zapiecz bez folii. Ośmiornicę podziel na kawałki i ułóż razem z ziemniakami na podgrzanym półmisku, polej sosem z brytfanny i posyp pietruszką.
Zwróć uwagę, aby brytfannę dokładnie pokryć folią i zacisnąć na brzegach, w przeciwnym razie potrawa będzie sucha.
Jeżeli masz dopiero co złowioną ośmiornicę, będzie ona miękka i szybciej się ugotuje, gdy ją zamrozisz po uprzednim oczyszczeniu.
A tak w ogole to polecam zajrzec tutaj:
Pozdrawiam:-)
Ola (16.10.03)
Re: ośmiorniczka?
Wielkie dzięki Olu
No to zabieram się do roboty…. zobaczymy jak to smakuje 🙂
opiszę wrażenia..;)
pozdrawiam,
edyta
Znasz odpowiedź na pytanie: ośmiorniczka?