…ktora pisala, ze jest milosniczka szpinaku.
-piersi kurczaka (po 1 na osobe)
-szpinak (swiezy lub rozmrozony i odsaczony)
-maslo lub oliwa
-wszelka zielenina w duzej ilosci (koper,natka pietruszki, bazylia itd)
-tarkowany ser (najlepiej parmezan,ale kazdy ujdzie)
-cebula
-czosnek
-sol,pieprz
-sok z cytryny
Piersi z kurczaka pluczemy, ostrym nozem nacinamy wzdluz, a nastepnie przez to rozciecie od gory, tniemy dookola, zeby wewnatrz piersi utworzyla sie kieszonka. Na tluszczu szklimy cebulke i czosnek (drobno posiekane), dodajemy szpinak, zielenine, przyprawy i sok z cytryny, po ostudzeniu dodajemy ser i dokladnie mieszamy. Faszerujemy tym piersi i spinamy wykalaczka lub zwiazujemy. Piec okolo 40 minut, az miesko sie zarumieni. Mozna podlac bialym winem, zeby nie bylo suche. Podawac pokrojone w plasterki lub w calosci jak paczuszka – niespodzianka. Nam najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub ryzem z warzywami, ale moze tez byc z frytkami i surowka.
Smacznego!
3 odpowiedzi na pytanie: Paczuszki szpinakowe – dla Kantalupy…
jejciu, aaaaagatka (az mi tyle a wyskoczylo), takie cuda a ja na diecie… dzieki
jutro lece na rynek po szpinka do blinow teodorowych, to od razu kupie i do cyckow, a co…
buziak!
ciekawe…. ciekawe 🙂
może i ja też się uraczę
choć nie jestem Kantalupa 😀
szpinak b. lubię, a szczególnie zieleninę typu natka, mogę ją jeść garściami 😮 hmmm (podobno dobra na męska potencję, ale nie wiem jak z kobieca, hiihh:D)
a w dodatku to jestem bardzo, ale to strasznie mięsożerna. 😀
Fajne! ja tak nadziewam pietruszką:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Paczuszki szpinakowe – dla Kantalupy…