[LEFT]Przepis odkryłam dawno dawno temu na mojewypieki.blox.pl. Robiłam wiele razy i musze przyznać że są pyszne 🙂 Ja zamiast cukru pudru używałam zawsze kryształu i robiłam bez syropu i bananów bo akurat nie miałam. Wklejam ze zdjęciem:[/LEFT]
Składniki:
-1 szklanka mąki pszennej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru pudru
-1 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
-1 jajko, roztrzepane
-2 łyżeczki syropu klonowego (dałam golden syrup, można użyć płynnego miodu)
-20 g roztopionego masła
-1 – 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojony cieniutko
Dodatkowo do podania: syrop klonowy, orzechy pecan (podpieczone, z grubsza posiekane).
[LEFT]Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes’a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego.
Podawać z syropem i orzechami lub wg upodobań. Wyszło mi tyle sztuk, co na zdjęciu + 2 zjedzone prosto z patelni…
Smacznego :)[/LEFT]
1 odpowiedzi na pytanie: PANCAKESY super alternatywa dla zwykłych naleśników :)
Też robiłam
Mi smakowały
Jednak dzieci wolą naleśniki
Syrop klonowy to tylko ja w domu żłopie, nie rozumiem dlaczego, bo pyszny jest 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: PANCAKESY super alternatywa dla zwykłych naleśników :)