Dziewczyny,bardzo polecam bo jest przepyszna:)
Składniki:
3 l. mleka
3 śmietany 0,25 (18% lub więcej)
5 jaj
sok z cytryny
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła (250g)
bakalie (wg upodobania, ja dodałam uprażone płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę pomarańczy, namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone orzechy laskowe))
olejek zapachowy jeśli ktoś lubi
Wykonanie:
jajka (całe), śmietanę i mleko zmiksować, zakwasić sokiem z cytryny i podgrzewać w garnku aż zrobi się twarożek (uważać, żeby mleko się nie zagotowało!). W czasie podgrzewania często mieszać, żeby się nie przypaliło. Twarożek odcedzić i wycisnąć na durszlaku wyłożonym gazą (warstwa podwójna co najmniej) i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce twarożku cały czas ucierając. Na koniec dodać bakalie i wyłożyć całość do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce. Można na wierzch dać galaretkę, ale to już dowolna inwencja twórcy 😉
Później tylko smacznie zajadać!!!!!
1 odpowiedzi na pytanie: Pascha
Niedługo poczynię, już jutra nie mogę się doczekać, gdy będę konsumować 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Pascha