Paszteciki na 3 sposoby.

Z podanych przepisów robiłam paszteciki półfrancuskie. Wyszły pychotkowe a rodzinka coś mruczała, że mało. 🙂

Ciasto kruche:
30 dag (ok. 1,5 szklanki) mąki , 15 dag masła , 2 -3 żółtka , sól , 2 – 3 łyżki śmietany
Do mąki dodać masło, posiekać nożem, uformować wianuszek, dodać żółtka i śmietanę, osolić i zarabiać ciasto nożem, a gdy składniki zaczną się łączyć, szybko zagnieść ręką. Owinąc w prgamin lub folię i wstawić do lodówki. Przygotować nadzienie.

Ciasto krucho – drożdżowe:
50 dag mąki , 4 dag drożdży , 20-25 dag tłuszczu , 2 jaja , 1/2 – 3/4 szklanki mleka , 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, dodać mąkę, jaja i tłuszcz (najlepiej masło), osolić i wyrobić gęste ciasto. Pzrygotować nadzienie.

Ciasto półfrancuskie:
30 dag mąki , 20 dag masła , 3 żółtka , 2 -3 łyżki gęstej śmietany , sól
Ciasto przygotować w przeddzień pieczenia pasztecików. Mąkę przesiać i posiekać z masłem,dodać żółtka i śmietanę, osolić i zarabiać nożem do chwili aż wszystkie składniki połączą się. Owinąc w pergamin lub folię i pozostawić na noc w zimnej spiżarni lub zimnej lodówce.

Paszteciki z tych ciast wkłada się do nagrzanego piekarnika i piecze się rumieniąc je na jasnozłoty kolor.

Oczywiście do tego barszcz czerwony klarowny i….mmmmmmmmmmmmmmmm.

Mimi

5 odpowiedzi na pytanie: Paszteciki na 3 sposoby.

vieta Dodane ponad rok temu,

Re: Paszteciki na 3 sposoby.

mozesz napisac co dalej po rozmrożeniu,nigdy nie robilam pasztecikow a narobilas mi ochote.

pati68 Dodane ponad rok temu,

Re: Paszteciki na 3 sposoby.

Nie zamrażam ciasta, tylko wkładam do lodówki…nie wiem jakie wyszłoby z zamrożonego.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na stolnicy (nie za cienkie i nie za grube)…może na ok. 3-4 mm. Po upieczeniu pierwszej partii sama ocenisz, jakiej powinny być grubości.

Na jedną połowę rozwałkowanego ciaskta nakładam farsz, i przykrywam drugą połową. Sklejam boki. Nakłuwam ciasto widelcem w kilku miejscach. Wierzch ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuje kminkiem.
Wychodzi jeden duzy placek, który kroję na kawałki. Z mniejszmi pasztecikami jest trochę więcej zabawy, dlatego zostawiam sobie tę czynność na wyjątkowa okazję. 🙂

[Zobacz stronę]

dna Dodane ponad rok temu,

Farsz

a jaki farsz?

Dana i 35 tyg wrzesniowa niunia Gabrysia

vieta Dodane ponad rok temu,

Re: Paszteciki na 3 sposoby.

dziekaski,zachcialo mi sie jesc…ojej

Dodane ponad rok temu,

Re: Paszteciki na 3 sposoby.

Czytając- niebo w gębie, musze wypróbować ten Twój przepis.
Justyna- mama 2,5 mies. Martynki.

Znasz odpowiedź na pytanie: Paszteciki na 3 sposoby.?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Sałatka Colesław
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej 1/4 filiżanki drobno startej marchewki 2 małe cebule drobniutko posiekane 1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej] 1/2 łyżeczki [do
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Dla tych co nie mogą uśpić dziecka :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15117415 [b]pozdrawiam[/b] [b]Krzysiek[/b] [b]tatuś Dawidka (17-03-2003)[/b] [img]http://osiedle-floriana.w.interia.pl/Dawidek/dawid_forum.jpg[/img]
Czytaj dalej