Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

251 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

olinja Dodane ponad rok temu,

Nuneczku dziekuje 😉

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Olinja:Nuneczku dziekuje 😉
a prosze bardzo…..
czekam z niecierpliwościa na Twój rezultat….

kasia Dodane ponad rok temu,

A mi dzisiaj powiedziała babcia mojego męża, że dobrze jest watróbkę porządnie podsmażyć. Wtedy ponoć pasztet jest lepszy.
Piszę ponoć, bo pierwszy raz o tym słyszę i właśnie mam zamiar wypróbować.

Dodane ponad rok temu,

Mniam… w weekend będę robić pasztet! Dzięki:).

sole Dodane ponad rok temu,

A da sie taki pasztet zrobic zeby byl do smarowania piczywa? Potrzebuje przepisu na taki jak na ten w polsce w kubeczkach, wiesz taki podliszki lub innych firm. JAk cos takiego w domu zrobic?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:A da sie taki pasztet zrobic zeby byl do smarowania piczywa? Potrzebuje przepisu na taki jak na ten w polsce w kubeczkach, wiesz taki podliszki lub innych firm. JAk cos takiego w domu zrobic?
Moja mama robi podobny do Nunak i smarujemy nim chleb. A ja robię wg przepisu anney (chyba)… z kurczaka, pycha! I też nadaje się do smarowania.

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:A da sie taki pasztet zrobic zeby byl do smarowania piczywa? Potrzebuje przepisu na taki jak na ten w polsce w kubeczkach, wiesz taki podliszki lub innych firm. JAk cos takiego w domu zrobic?
powiem tak…. ja smaruję nim chlebek, mozna tez go jeśc tak wykwintnie krojąc nożem i widelecem do buzi….. ale na kanapke tez się nada.

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez arkadia:A mi dzisiaj powiedziała babcia mojego męża, że dobrze jest watróbkę porządnie podsmażyć. Wtedy ponoć pasztet jest lepszy.
Piszę ponoć, bo pierwszy raz o tym słyszę i właśnie mam zamiar wypróbować.

pewnie można podsmazyc….. ale jak na to zareaguje moja watroba…. to już insza inszośc…..

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Mniam… w weekend będę robić pasztet! Dzięki:).
będziesz robiła mój czy anney? tak z ciekawości pytam…..

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:będziesz robiła mój czy anney? tak z ciekawości pytam…..
No Twój! Aneey robiłam już tysiac razy i chce mi się odmiany:).

sole Dodane ponad rok temu,

No to ja sie klaniam i dziekuje bardzo bo wlasnie taki do smarowania szukalam. Super jutro kupuje wszystko i szykuje sie pasztecik. A jeszcze zamrozic go moge!!! Normalnie moja Wandzia bedzie skakac z radosci tak tesknila za tymi pasztecikami polskimi.

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:No to ja sie klaniam i dziekuje bardzo bo wlasnie taki do smarowania szukalam. Super jutro kupuje wszystko i szykuje sie pasztecik. A jeszcze zamrozic go moge!!! Normalnie moja Wandzia bedzie skakac z radosci tak tesknila za tymi pasztecikami polskimi.
jak ma byc taki do smarowania to proponuje mniej bułki dodac….. żeby to co sie zmieli było takie rzadsze…..

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:No Twój! Aneey robiłam już tysiac razy i chce mi się odmiany:).
a to miło mi…
jakby co to pytaj… jak jakies problemy będą…

Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam… połowy już nie ma…
Pycha!!!

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Zrobiłam… połowy już nie ma…
Pycha!!!

oj to cieszę sie…
smacznego póki co….

trzeba było zamrozic na święta……..

albo zrób drugi 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:trzeba było zamrozic na święta……..
:Nie nie: Podzieliłam się z rodzicami, mrozić nie było co;). Zrobię drugi, robi się go tak szybciutko, że to nie problem.

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Miałam nic nie robic, miałam nic nie robic, mialam nic nie robic…..

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Miałam nic nie robic, miałam nic nie robic, mialam nic nie robic…..
Ala, ale co to za robienie? Gotujesz, mielisz, pieczesz i gotowe! Ja właśnie wcinam kanapkę z pasztetem, mniam!

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Ala, ale co to za robienie? Gotujesz, mielisz, pieczesz i gotowe! Ja właśnie wcinam kanapkę z pasztetem, mniam!
Przekonałas mnie!

dagi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:No to ja sie klaniam i dziekuje bardzo bo wlasnie taki do smarowania szukalam. Super jutro kupuje wszystko i szykuje sie pasztecik. A jeszcze zamrozic go moge!!! Normalnie moja Wandzia bedzie skakac z radosci tak tesknila za tymi pasztecikami polskimi.
Zeby moja Mia byla chetna zeby zjesc pasztecik. Raz na ruski ok uda mi sie przemycic kawalek kuraka albo hamburgera wolowego a tak…pure vegetarian.

Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

Dodaj komentarz

Książka kucharska
Plesniak....
wrzuci ktoś przepis na to???? boście smaka narobiły
Czytaj dalej
Polecam
fitella z czekoladą
[img]https://www.packagingeurope.com/images/news/260808_030042_FITELLA%20%20Chocolate%20by%20Eva%20Minge.docx.jpg[/img] właśnie sobie podjadłam z jogurtem naturalnym - pychotka!
Czytaj dalej