Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

251 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Nuneczku dziekuje 😉

    • Zamieszczone przez Olinja
      Nuneczku dziekuje 😉

      a prosze bardzo…..
      czekam z niecierpliwościa na Twój rezultat….

      • A mi dzisiaj powiedziała babcia mojego męża, że dobrze jest watróbkę porządnie podsmażyć. Wtedy ponoć pasztet jest lepszy.
        Piszę ponoć, bo pierwszy raz o tym słyszę i właśnie mam zamiar wypróbować.

        • Mniam… w weekend będę robić pasztet! Dzięki:).

          • A da sie taki pasztet zrobic zeby byl do smarowania piczywa? Potrzebuje przepisu na taki jak na ten w polsce w kubeczkach, wiesz taki podliszki lub innych firm. JAk cos takiego w domu zrobic?

            • Zamieszczone przez sole
              A da sie taki pasztet zrobic zeby byl do smarowania piczywa? Potrzebuje przepisu na taki jak na ten w polsce w kubeczkach, wiesz taki podliszki lub innych firm. JAk cos takiego w domu zrobic?

              Moja mama robi podobny do Nunak i smarujemy nim chleb. A ja robię wg przepisu anney (chyba)… z kurczaka, pycha! I też nadaje się do smarowania.

              • Zamieszczone przez sole
                A da sie taki pasztet zrobic zeby byl do smarowania piczywa? Potrzebuje przepisu na taki jak na ten w polsce w kubeczkach, wiesz taki podliszki lub innych firm. JAk cos takiego w domu zrobic?

                powiem tak…. ja smaruję nim chlebek, mozna tez go jeśc tak wykwintnie krojąc nożem i widelecem do buzi….. ale na kanapke tez się nada.

                • Zamieszczone przez arkadia
                  A mi dzisiaj powiedziała babcia mojego męża, że dobrze jest watróbkę porządnie podsmażyć. Wtedy ponoć pasztet jest lepszy.
                  Piszę ponoć, bo pierwszy raz o tym słyszę i właśnie mam zamiar wypróbować.

                  pewnie można podsmazyc….. ale jak na to zareaguje moja watroba…. to już insza inszośc…..

                  • Zamieszczone przez Avocado
                    Mniam… w weekend będę robić pasztet! Dzięki:).

                    będziesz robiła mój czy anney? tak z ciekawości pytam…..

                    • Zamieszczone przez Nunak
                      będziesz robiła mój czy anney? tak z ciekawości pytam…..

                      No Twój! Aneey robiłam już tysiac razy i chce mi się odmiany:).

                      • No to ja sie klaniam i dziekuje bardzo bo wlasnie taki do smarowania szukalam. Super jutro kupuje wszystko i szykuje sie pasztecik. A jeszcze zamrozic go moge!!! Normalnie moja Wandzia bedzie skakac z radosci tak tesknila za tymi pasztecikami polskimi.

                        • Zamieszczone przez sole
                          No to ja sie klaniam i dziekuje bardzo bo wlasnie taki do smarowania szukalam. Super jutro kupuje wszystko i szykuje sie pasztecik. A jeszcze zamrozic go moge!!! Normalnie moja Wandzia bedzie skakac z radosci tak tesknila za tymi pasztecikami polskimi.

                          jak ma byc taki do smarowania to proponuje mniej bułki dodac….. żeby to co sie zmieli było takie rzadsze…..

                          • Zamieszczone przez Avocado
                            No Twój! Aneey robiłam już tysiac razy i chce mi się odmiany:).

                            a to miło mi…
                            jakby co to pytaj… jak jakies problemy będą…

                            • Zrobiłam… połowy już nie ma…
                              Pycha!!!

                              • Zamieszczone przez Avocado
                                Zrobiłam… połowy już nie ma…
                                Pycha!!!

                                oj to cieszę sie…
                                smacznego póki co….

                                trzeba było zamrozic na święta……..

                                albo zrób drugi 🙂

                                • Zamieszczone przez Nunak
                                  trzeba było zamrozic na święta……..

                                  :Nie nie: Podzieliłam się z rodzicami, mrozić nie było co;). Zrobię drugi, robi się go tak szybciutko, że to nie problem.

                                  • Miałam nic nie robic, miałam nic nie robic, mialam nic nie robic…..

                                    • Zamieszczone przez ahimsa
                                      Miałam nic nie robic, miałam nic nie robic, mialam nic nie robic…..

                                      Ala, ale co to za robienie? Gotujesz, mielisz, pieczesz i gotowe! Ja właśnie wcinam kanapkę z pasztetem, mniam!

                                      • Zamieszczone przez Avocado
                                        Ala, ale co to za robienie? Gotujesz, mielisz, pieczesz i gotowe! Ja właśnie wcinam kanapkę z pasztetem, mniam!

                                        Przekonałas mnie!

                                        • Zamieszczone przez sole
                                          No to ja sie klaniam i dziekuje bardzo bo wlasnie taki do smarowania szukalam. Super jutro kupuje wszystko i szykuje sie pasztecik. A jeszcze zamrozic go moge!!! Normalnie moja Wandzia bedzie skakac z radosci tak tesknila za tymi pasztecikami polskimi.

                                          Zeby moja Mia byla chetna zeby zjesc pasztecik. Raz na ruski ok uda mi sie przemycic kawalek kuraka albo hamburgera wolowego a tak…pure vegetarian.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general