Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

Strona 13 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Ja w tym roku upiekłam ten pasztet ze śliwką, a drugi z żurawiną. Ze śliwką – bajka. Z żurawiną też niezły. Następnym razem zrobię więcej i spróbuję też z orzechami.

    • Zamieszczone przez Nunak
      Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
      neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

      1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
      1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
      3 jajka
      włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
      5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

      mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
      jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
      Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

      Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

      Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
      jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
      ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

      smacznego.

      z przyjemnością wykorzystam ten przepis na Wielkanoc 🙂

      • Ja w tym roku kupiłam w biedronce pasztet” babuni” na spróbowanie jest taki dobry ze postanowiłam nie robić ale tylko kupić

        • Zrobiłam i czuję, że to będzie dla mnie hit na najbliższe tygodnie 🙂
          Nie mogę się najeść!

          • Zamieszczone przez Szecherezada
            Ja w tym roku kupiłam w biedronce pasztet” babuni” na spróbowanie jest taki dobry ze postanowiłam nie robić ale tylko kupić

            Proponuję przeczytać skład I ręczę że więcej nie kupisz 😀

            • Zamieszczone przez aktyde
              Proponuję przeczytać skład I ręczę że więcej nie kupisz 😀

              Nunakowy pasztet jest absolutnym hitem, nie jadłam lepszego! tzn kupnych wcale, bo jak wyżej + moja bujna wyobraźnia o wspaniałych maszynach, które przemielą wszystko!

              • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                Zamieszczone przez Pasiasta

                Nunakowy pasztet jest absolutnym hitem, nie jadłam lepszego! tzn kupnych wcale, bo jak wyżej + moja bujna wyobraźnia o wspaniałych maszynach, które przemielą wszystko!

                mowisz?
                jeszcze w tym roku mam zamiar wyprobowac 🙂

                • Podwójna porcja!

                  • tez juz sie zmroził…
                    wyszedł wybitny….. moze dlatego że zaszalałam i dałam tłustego boczku…..
                    trzyma się kupy… mlask mlask

                    • A ja zrobiłam chudy

                      Na 1,5 kg uda indyczego dodałam 0,8 kg karkówki i też rewelacyjny!

                      • u mnie jak zwykle nie-chudy, tym razem wieprzowo-drobiowy, niezmiennie z imbirem 😉
                        7 keksówek

                        Nie wiem czy to pisałam w tym wątku – do zmielonego mięsa wlewam wywar z jego gotowania (ilosc “na oko”). Pasztecik wychodzi bosssssko wilgotny i miękki, zwłaszcza te chude wersje na tym zyskują

                        Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general