Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Zamieszczone przez Kasiasta
    To co z tym blenderem, można?
    Nie dostałam wczoraj w auchan jałowca

    szkoda kasiu, ze nie mieszkasz blizej to bym ci odstapila, ja akurat niepotrzebnie kupiłam, bo miałam w domu

    • Zrobiłam i się chwalę 🙂

      Moja keksówka okazała się za mała to użyłam też formy do muffinek i małych babeczek 🙂 i traktując to jako zakąskę to nawet fajnie to wyszło.

      Mięsko mieliłam w malakserze, więc i blender też powinien być ok. Nie zmieliły mi się tylko ziarenka jałowca (wygrzebałam i wyrzuciłam), a wszystko inne na gładziutką masę. Za to nie musiałam czekać aż mięsiwo przestygnie, tylko gorące pakowałam do mielenia.

      Dzięki za przepisik.
      Muszę go sobie druknąć.

      • Czy Wam też ten pasztet wychodzi słodkawy?
        Trzymacie się ścisło przepisu czy coś zmieniacie, bo ja daję 60 dkg mięsa, a wątróki 40 dkg.

        • Zamieszczone przez Beasia
          szkoda kasiu, ze nie mieszkasz blizej to bym ci odstapila, ja akurat niepotrzebnie kupiłam, bo miałam w domu

          Dzięki:)

          Vićka poooooooodziel się!!!!!!!!!!!!!! ale apetycznie wygląda!!! jejku jejku!

          A jakbym chciała go upiec stricte na święta – to kiedy powinnam to zrobić?

          • Zamieszczone przez anek79
            Czy Wam też ten pasztet wychodzi słodkawy?
            Trzymacie się ścisło przepisu czy coś zmieniacie, bo ja daję 60 dkg mięsa, a wątróki 40 dkg.

            ja daje w proporcji 1/4 części watróbki, 1/4 części boczku, 1/4 karkówki i 1/4 łopatki, warzyw daje mniej niz w przepisie, bo małżowi tak smakuje 🙂
            no i ja piekę od razu na zapas – ostatnio łącznie z 4 kg mięsa, po upieczeniu poporcjowałam i zamroziłam,właśnie mi się kończy, w zamrażalniku zostały ledwie 3 kawałki i przydałoby się znowu upiec

            • Zamieszczone przez Kasiasta
              Dzięki:)

              Vićka poooooooodziel się!!!!!!!!!!!!!! ale apetycznie wygląda!!! jejku jejku!

              A jakbym chciała go upiec stricte na święta – to kiedy powinnam to zrobić?

              kilka dni przed świętami na pewno, żeby się przegryzł 🙂

              • Zamieszczone przez Beasia
                ja daje w proporcji 1/4 części watróbki, 1/4 części boczku, 1/4 karkówki i 1/4 łopatki

                Pytanie tej co z padliny kupuje cyc kurzy głównie czy to ma być dorodne, najlepsze mięso? a ten boczek to chyba bez tej skóry co?

                Zamieszczone przez Beasia
                kilka dni przed świętami na pewno, żeby się przegryzł 🙂

                O super, to mi pasuje

                Jejku, jest tyle rzeczy, które chciała bym pomrozić, że chyba przydała by mi się druga większa zamrażarka

                • Zamieszczone przez bruni
                  będę piec niedługo pasztet:)
                  gdzie kupić ziarenka jałowca?

                  w każdym supermarkecie napółce z przyprawami

                  Zamieszczone przez Kasiasta
                  Nie chce mi się przekopywać całego wątku więc:
                  To ma być w sumie z kg padliny? A można siakiś drób dorzucić?

                  Otarta? Taka:

                  A można blenderem?
                  A można blachę wyłożyć papierem do pieczenia, bez smarowania? Czy zmieni to smak?
                  A urośnie toto?

                  gałka otarta,
                  blache możesz wyłożyć papierem lub czym chcesz
                  blenderem nie robiłam – bom tradycjonalistka….

                  Zamieszczone przez kasiulkawpk
                  A te ziarna to mielimy czy wyrzucamy???

                  ziarn awrzucasz do gotującego się mięcha z warzywami….i wszystko razem mielisz…..

                  Zamieszczone przez Asik.
                  chyba od mamy pożyczę 😉

                  ja na poczatku kariery paszteciarskiej tez pozycząłam od taty….. dopóki nie znalazłam po poprzednich mieszkańcach (była żona mego nieMęża ) maszynkę cudna do mielenia 🙂

                  Zamieszczone przez Kasiasta
                  To co z tym blenderem, można?
                  Nie dostałam wczoraj w auchan jałowca

                  chyba można

                  Zamieszczone przez anek79
                  Czy Wam też ten pasztet wychodzi słodkawy?
                  Trzymacie się ścisło przepisu czy coś zmieniacie, bo ja daję 60 dkg mięsa, a wątróki 40 dkg.

                  wychodzi słodkawy od marchewki i selera….. zmniejsz może ilość

                  Zamieszczone przez Kasiasta
                  Dzięki

                  Vićka poooooooodziel się!!!!!!!!!!!!!! ale apetycznie wygląda!!! jejku jejku!

                  A jakbym chciała go upiec stricte na święta – to kiedy powinnam to zrobić?

                  ja poczyniłam w sobotę i całość zamroziłam – ku wielkiemu smutkowi nieMęża

                  Zamieszczone przez Kasiasta
                  Pytanie tej co z padliny kupuje cyc kurzy głównie czy to ma być dorodne, najlepsze mięso? a ten boczek to chyba bez tej skóry co?

                  cały bajer na tym polega że ma to byc najtańsze mięcho…
                  ja kupuję watróbke kurczakową… chociaż ze swininki robiłam tez ale był jakis taki twradszy i nie taki – kurka jednak delikatniejsza….
                  do tego kupuje boczus świeży – najtańszy….. może być karkówa…..jakas taka podła…

                  • Zamieszczone przez Nunak
                    ja kupuję watróbke kurczakową…

                    Innej nie biorę pod uwagę, jakoś świńska mi się nie widzi
                    A boczek bez tej skóry grubaśnej?

                    Ciekawa jestem czy mi zapał nie minie;) miejsca w zamrażarce brak;)

                    • Zamieszczone przez Kasiasta
                      Innej nie biorę pod uwagę, jakoś świńska mi się nie widzi
                      A boczek bez tej skóry grubaśnej?

                      Ciekawa jestem czy mi zapał nie minie;) miejsca w zamrażarce brak;)

                      ja tam lece po całości i daję wszystko…..
                      tłusty będzie ale za to kupy sie będzie trzymał….:)

                      • O ja, no dobra, dla dobra wyższego dam jak leci

                        • Dostałam jałowca w realu, pod hasłem ‘owoce jałowca’

                          • Kasiasta, boczek bez skóry daję 🙂
                            kiedy pieczesz :)?

                            • W przyszłym tygodniu środa albo czwartek, nie mam miejsca by padlinę zamrozić więc prosto ze sklepu będę jechać z koksem

                              A ta skóra mi spać nie daje też dam bez, a skórę dam mamie dla sikorek

                              • Zamieszczone przez Kasiasta
                                W przyszłym tygodniu środa albo czwartek, nie mam miejsca by padlinę zamrozić więc prosto ze sklepu będę jechać z koksem

                                A ta skóra mi spać nie daje też dam bez, a skórę dam mamie dla sikorek

                                Ja na pewno też dam bez skóry 🙂

                                • w kwestii boczku
                                  uzmysłowiłam sobie że mój boczek skóry grubej nie posiadał…..

                                  • Zamieszczone przez Nunak
                                    w kwestii boczku
                                    uzmysłowiłam sobie że mój boczek skóry grubej nie posiadał…..

                                    Czyli wszystko jasne, dajemy bez skóry 😀

                                    • Nun mniam ale mam smaka zrobię na święta 😀

                                      • Już się nie mogę doczekać
                                        Gorzej jak będzie totalna klapa, bo kuchara ze mnie żadna

                                        • Zamieszczone przez Kasiasta
                                          Już się nie mogę doczekać
                                          Gorzej jak będzie totalna klapa, bo kuchara ze mnie żadna

                                          ze mnie też 😉
                                          ale jestem pozytywnie nastawiona 😀

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general