Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Piecze się właśnie:) Mam nadzieje ze mąż nie wyczuje wątróbki bo nie cierpi. Ja tam czuje a dałam tylko 0,5kg.

    • Ja zrobiłam tydzień temu,wyszedł pyszny,tylko następnym razem dam troszkę mniej wątróbki bo za mocno ją czuć-moze dlatego ze dałam wieprzową a nie drobiową.

      • Ja dałam drobiową i ją czuć mocno. Ciekawa jestem co mąż powie….
        Dałam 0,5kg wątroby drobiowej, 0,6 łopatki i 0,3 boczku a reszta to tak jak Nunak pisała:)

        • Zamieszczone przez Magda.
          Ja dałam drobiową i ją czuć mocno. Ciekawa jestem co mąż powie….
          Dałam 0,5kg wątroby drobiowej, 0,6 łopatki i 0,3 boczku a reszta to tak jak Nunak pisała:)

          Ja daję takie proporcje 0,5 kg wątróbki + 1,5 kg innego mieszanego mięsa (ostatnio udo z indora, karkówka i łopatka). Sporo gałki.

          Smak wątróbki praktycznie niewyczuwalny.

          • O to najwyżej dam na drugi raz tak jak Ty:)

            • Zamieszczone przez smoki
              Ja daję takie proporcje 0,5 kg wątróbki + 1,5 kg innego mieszanego mięsa (ostatnio udo z indora, karkówka i łopatka). Sporo gałki.

              Smak wątróbki praktycznie niewyczuwalny.

              Tez tak daję – po 0,5kg każdego rodzaju.

              Jak tylko wrócę do domu to gaz nastawiam i będzie się działo

              • Zamieszczone przez smoki
                Ja daję takie proporcje 0,5 kg wątróbki + 1,5 kg innego mieszanego mięsa (ostatnio udo z indora, karkówka i łopatka). Sporo gałki.

                Smak wątróbki praktycznie niewyczuwalny.

                ja podobnie, z tym ze jak robię to od razu z 4 kg mięcha – 1kg wątróbki drobiowej, 1 kg lopatki, 1 kg karków i boczku 🙂 i połowę mniej warzyw, bo tak mężowi smakuje 🙂

                • Aaaa czyli ja zle zrozumiałam przepis… Tam nie ma być 0,5kg wieprzowiny (i do wyboru albo łopatka albo karkówka albo boczek) tylko każdego po pól…

                  • Zamieszczone przez Magda.
                    Aaaa czyli ja zle zrozumiałam przepis… Tam nie ma być 0,5kg wieprzowiny (i do wyboru albo łopatka albo karkówka albo boczek) tylko każdego po pól…

                    ależ dobrze zrozumiałaś 🙂 1/2 kg wątróbki + 1/2 mięcha
                    ale nasze przepisy są zmodyfikowane, wg mnie 1 częśc wątróbki + 1 część miesa to za dużo wątrobki 😉 dlatego wątróbka stanowi u mnie 1/4 a reszta rózne mięcha i warzyw też daje mniej niz w przepisie (oprócz cebuli)

                    • Magda. po 1/4 mięcha jest bardzo OK

                      Mój właśnie siedzi w piekarniku – pierwszy wsad, już przed upieczeniem jest boooski

                      • Mąż spróbował, stwierdził że baaardzo czuć wątrobkę ale ogólnie jest ok tylko musi coś kłaść na ten pasztet. Z pomidorem albo z ogórasem korniszonym mu smakowało:)

                        • Mój jest bardzo anty wątróbka, ale pasztet wciąga aż miło

                          Mój raczej się udał;) próbowałam na bułce w nocy jeszcze ciepły ale 1 porcję zepsułam wyciągając z foremki [potrzebowałam na kolejny wsad do pieca blaszkę], fiku miku mi pasztet zrobił i mam puzle ale nic to – w żołądku wygląda jeszcze gorzej

                          • Wpisałam sobie składniki na listę zakupową

                            • O wow dobra jesteś ja na razie wydzielam porcje z zamrażarki

                              • Zamieszczone przez Pasiasta
                                O wow dobra jesteś ja na razie wydzielam porcje z zamrażarki

                                NIE MAM porcji w zamrażarce

                                • Zamieszczone przez smoki
                                  NIE MAM porcji w zamrażarce

                                  Ja to kawałeczki traktuję jak jadalne złoto, no i to że jeszcze towar jest zawdzięczam temu, że PM się sam nie obsługuje w kwestii otwierania lodówki, a co dopiero zamrażarki;)

                                  • Mój starszy ostatnio wyciągnął z zamrażarki, poczekał pół godzinki i…… zeżarł takie jeszcze nie rozmrożone i chrupiące

                                    • Zamieszczone przez smoki
                                      Mój starszy ostatnio wyciągnął z zamrażarki, poczekał pół godzinki i…… zeżarł takie jeszcze nie rozmrożone i chrupiące

                                      LOL to jest normalnie hicior i najlepsza reklama pasztetu

                                      My się zastanawiamy nad maszynką do mięsa, na razie tak luźno, ale następnym razem boimy się, że blender nie uciągnie i wtedy bida, bo język do d.pska by uciekał a tu towar nieprzekręcony, hehehe

                                      Dobra zmykam stąd czym prędzej bo mam nerki filtrować, a nie produkować ślinę w takiej ilości

                                      Pyszny jest ten pasztet, pyyyyyyyyyyyyyyszny:o

                                      • Miesko w garze

                                        • Ja wczoraj siłą woli chyba tylko nie wyjęłam kolejnej porcji do rozmrożenia;)
                                          Ciekawe jest to, że ta silna wola jakoś pozwala mi wyjmować batoniki z szafy ze słodkim

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general