nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)
Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)
Popełnię w niedzielę, ale bezę upiekę jutro wieczorem 🙂 Mam kiwi, gruszki i morele
EDIT Pavlova gotowa, siedzi w lodówce. Wygląda bosko – do kiwi i moreli dałam jeszcze truskawki i delikatnie obsypałam kakao. Bo sosów czekoladwych M nie jada 🙂
Moja Pavlova – juz sie nie mogę doczekać konsumpcji
Wygląda pysznie 😀
Hejka:) ja zrobiłam pavlovą w sobote 🙂 zdjecia nie zdążyłam zrobić bo szybko ja wchłonelismy. Ja jako owoce dodałam jagody i polałam sosem z czerwonej porzeczki (własnej roboty) :)wyglądała nieziemsko i była pyszna. Nie sądziałm, ze to jest takie proste 🙂
dzięki 🙂
ztforka cudo:)
Upiekłam, zżarłam …. będę gruba…. ale to pyyyyyyszne było.
nasza urodzinowa:
Super
A mi beza opadła 🙁 Co mam zrobić następnym razem, żeby się trzymała??
nie mam pojęcia…
powiem ci jak ja robię, zawsze mam wysoką,choć jak pęknie to też troszke opadnie
białka ubijamy bardzo długo,potem długo z cukrem i wsypuję go po łyżce,a bezę na papierze układamy delikatnie,nie dociskam tylko kładę łyżką takie kleksy najpierw dookoła potem wypełniam środek i góra:)
moja siostra długo układa,dociska,wyrównuje i wychodzi jej dużo mniejsza
popelniłam bezę z okazji nowego roku chinskiego i żeby się nieco odstresować od zakuwania do sesji… siedzi w piekarniku i zobaczymy co z niej będzie :)… A ślinka mi cieknie po kolana
Co za czort to wyciagnął:Rogaty:
zrobie ją moim nowym mikserem……
cała będzie moja:Taniec:
No własnie co za czort tu kusi takimi słodkosciami 🙂
No własciwie białka mam zamrozone od jakiegoś czasu więc wnet też zrobię tę pavlową no 🙂
Dla mnie beza zawsze była czarną magią. I chyba nigdy nie spróbuję sama zrobić.
I tego się trzymaj! Bo jak już raz wyjdzie, to…
Nie czuję się podpuszczana
no i wyszła.. i zeżarli w mgnieniu oka ! ja wyciągnęłam i nie żałuję… co mam sama być gruba… lepiej w grupie 😉
to ja tez dzisiaj popelnie ale niestety sama nie zjem, wiem, ze dopadnie ja moja mama i wciagnie wiecej niz ja 😉
A ja jeszcze nigdy jej nie robiłam :-/
strasznie długo cię tu nie widziałam
ja tez strasznie sie stesknilam i chyba troche sie tu pokrece 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)