Pavlova :)

nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)

Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)

  1. Chcę zrobić to cudo – a proszę podpowiedzcie mi z jakimi owocami – z puszki czy nie. Teraz nie ma sezonowych..
    Dzięki

    • Zamieszczone przez rudasek2
      Chcę zrobić to cudo – a proszę podpowiedzcie mi z jakimi owocami – z puszki czy nie. Teraz nie ma sezonowych..
      Dzięki

      Z brzoskwiniami.

      Polej stopioną gorzką czekoladą i posyp pistacjami.

      • Zamieszczone przez smoki
        Z brzoskwiniami.

        Polej stopioną gorzką czekoladą i posyp pistacjami.

        dzięki – akurat mam puszkę brzoskwiń – jutro robię

        • Zrobilam z 5 białek i usiedliśmy w 3 osoby – i zjedliśmy…. na raz:o
          CUDO – już to czuję z truskawkami

          • Pavlova wyszla super. Niebo w gebie. Wygladala tak

            Pozniej zrobilam jeszcze jedna z brzoskwiniami ale nie bylo juz takiego efektu.

            • Rany jaka piekna 🙂

              • moja pierwsza pavlova siedzi w piekarniku.
                Nie mam pojęcia co z niej wyjdzie.

                A teraz idę faworki zrobić, bo co się żółtka mają zmarnować;)

                • No i za bardzo przypiekłam:(

                  • właśnie moja “pierwsza” siedzi w piekarniku
                    m uwielbia, dzieciaki też, no i ja też
                    mamy borówki, mango i kiwi
                    ew. polewę czekoladową i płatki migdałowe

                    • Zdecydowanie fajny deser. Niestety jadłem tylko raz w życiu u siostry i chyba zasugeruje jej coś:). Mój piekarnik jest jeszcze z poprzedniej epoki i nie wiem czy by się wysuszyła ładnie.

                      • beza mi nie wyszła

                        ale góra była pyszna

                        niedługo spróbuję jeszcze raz

                        • U mnie w rodzinie robi się 2 bezy i przekłada bitą śmietaną.

                          Aby beza była taka jak ma wyjść, czyli sucha i biała, na każde białko daję 60g cukru pudru i piekę najpierw 10-15 min w 200st a potem skręcam do 100st, wkładam w drzwiczki piekarnika drewnianą łyżkę (aby był lufcik-piekę bez termoobiegu, bo spaliłam raz) i suszę w ten sposób 1,5-2h. zawsze się udaje.

                          • ja robiłam ten torcik z malinami i borówkami ale zrobiłam błąd bo posłodziłam bitą śmietanę i przedobrzyłam,,, była tak potwornie slodka że nikt prócz mnie nie chciał tknąć….

                            next time zrobie z truskawami

                            • podciągam
                              mnie sie osobiście już taka tradycyjna lekko znudziła, za często robię, ale ostatnio jadłam takie coś pyszne w wersji mrożonej, Bezę- moga być małe kupne, ale lepsza pewnie w domową- rozkruszyć na spore kawałki, wymieszać z ubitą śmietaną i wywalić do tortownicy wyłozonej folią spożywczą. Zamrozić. Jak stwardnieje zawinąć szczelnie i trzymać nadal w zamrażarce. Wyjąć troche wcześniej, przed podaniem, polać gorącymi malinami, takimi odparowanymi z cukrem. Pycha

                              • Zrobilam z pierwszego przepisu..rewelacja tylko w srodku mokro bylo ale tak jak lubie 🙂 miala byc na swieta jako tort ale rodzina zezarla 🙂
                                Bede robic druga tylko jak zeby sucha cala byla?

                                • Może za krótko piekłaś? Beza dość długo siedzi w piekarniku. Zakryj ją np folią aluminiową na górze gdyby na górze się spiekała za szybko.

                                  • Zamieszczone przez Agaz.
                                    Zrobilam z pierwszego przepisu..rewelacja tylko w srodku mokro bylo ale tak jak lubie 🙂 miala byc na swieta jako tort ale rodzina zezarla 🙂
                                    Bede robic druga tylko jak zeby sucha cala byla?

                                    upiec jako 2 placki 😀
                                    ja nie lubie jak jest w srodku mokra i ten ‘zapaszek’ niedopieczonego białka mi przeszkadza;)
                                    piekę jako 2 lub nawet 3 placki (z 7-8 białek) i jest gites:)

                                    • Zamieszczone przez maduxia
                                      podciągam
                                      mnie sie osobiście już taka tradycyjna lekko znudziła, za często robię, ale ostatnio jadłam takie coś pyszne w wersji mrożonej, Bezę- moga być małe kupne, ale lepsza pewnie w domową- rozkruszyć na spore kawałki, wymieszać z ubitą śmietaną i wywalić do tortownicy wyłozonej folią spożywczą. Zamrozić. Jak stwardnieje zawinąć szczelnie i trzymać nadal w zamrażarce. Wyjąć troche wcześniej, przed podaniem, polać gorącymi malinami, takimi odparowanymi z cukrem. Pycha

                                      to prawda pycha

                                      • Zamieszczone przez gobin
                                        to prawda pycha

                                        rewelacyjna jest wpadłam wylukac jak sie ja robi i chyba nie dam rady

                                        • Ale nabralam ochoty na zrobienie tego cuda!! Mialam robic wczoraj ale caly czas sie waham bo mam przedziwne przeczucie ze mi nie wyjdzie 🙁

                                          Pytanko-jak mniemam ocet jest niezbedny? Mozna dac inny? Mam w domu jablkowy no i zwykly

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general