nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)
Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)
Chcę zrobić to cudo – a proszę podpowiedzcie mi z jakimi owocami – z puszki czy nie. Teraz nie ma sezonowych..
Dzięki
Z brzoskwiniami.
Polej stopioną gorzką czekoladą i posyp pistacjami.
dzięki – akurat mam puszkę brzoskwiń – jutro robię
Zrobilam z 5 białek i usiedliśmy w 3 osoby – i zjedliśmy…. na raz:o
CUDO – już to czuję z truskawkami
Pavlova wyszla super. Niebo w gebie. Wygladala tak
Pozniej zrobilam jeszcze jedna z brzoskwiniami ale nie bylo juz takiego efektu.
Rany jaka piekna 🙂
moja pierwsza pavlova siedzi w piekarniku.
Nie mam pojęcia co z niej wyjdzie.
A teraz idę faworki zrobić, bo co się żółtka mają zmarnować;)
No i za bardzo przypiekłam:(
właśnie moja “pierwsza” siedzi w piekarniku
m uwielbia, dzieciaki też, no i ja też
mamy borówki, mango i kiwi
ew. polewę czekoladową i płatki migdałowe
Zdecydowanie fajny deser. Niestety jadłem tylko raz w życiu u siostry i chyba zasugeruje jej coś:). Mój piekarnik jest jeszcze z poprzedniej epoki i nie wiem czy by się wysuszyła ładnie.
beza mi nie wyszła
ale góra była pyszna
niedługo spróbuję jeszcze raz
U mnie w rodzinie robi się 2 bezy i przekłada bitą śmietaną.
Aby beza była taka jak ma wyjść, czyli sucha i biała, na każde białko daję 60g cukru pudru i piekę najpierw 10-15 min w 200st a potem skręcam do 100st, wkładam w drzwiczki piekarnika drewnianą łyżkę (aby był lufcik-piekę bez termoobiegu, bo spaliłam raz) i suszę w ten sposób 1,5-2h. zawsze się udaje.
ja robiłam ten torcik z malinami i borówkami ale zrobiłam błąd bo posłodziłam bitą śmietanę i przedobrzyłam,,, była tak potwornie slodka że nikt prócz mnie nie chciał tknąć….
next time zrobie z truskawami
podciągam
mnie sie osobiście już taka tradycyjna lekko znudziła, za często robię, ale ostatnio jadłam takie coś pyszne w wersji mrożonej, Bezę- moga być małe kupne, ale lepsza pewnie w domową- rozkruszyć na spore kawałki, wymieszać z ubitą śmietaną i wywalić do tortownicy wyłozonej folią spożywczą. Zamrozić. Jak stwardnieje zawinąć szczelnie i trzymać nadal w zamrażarce. Wyjąć troche wcześniej, przed podaniem, polać gorącymi malinami, takimi odparowanymi z cukrem. Pycha
Zrobilam z pierwszego przepisu..rewelacja tylko w srodku mokro bylo ale tak jak lubie 🙂 miala byc na swieta jako tort ale rodzina zezarla 🙂
Bede robic druga tylko jak zeby sucha cala byla?
Może za krótko piekłaś? Beza dość długo siedzi w piekarniku. Zakryj ją np folią aluminiową na górze gdyby na górze się spiekała za szybko.
upiec jako 2 placki 😀
ja nie lubie jak jest w srodku mokra i ten ‘zapaszek’ niedopieczonego białka mi przeszkadza;)
piekę jako 2 lub nawet 3 placki (z 7-8 białek) i jest gites:)
to prawda pycha
rewelacyjna jest wpadłam wylukac jak sie ja robi i chyba nie dam rady
Ale nabralam ochoty na zrobienie tego cuda!! Mialam robic wczoraj ale caly czas sie waham bo mam przedziwne przeczucie ze mi nie wyjdzie 🙁
Pytanko-jak mniemam ocet jest niezbedny? Mozna dac inny? Mam w domu jablkowy no i zwykly
Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)