Pesto

Szukam przepisu 🙂

Wiem że łatwe,
że świeża bazylia, orzeszki piniowe, oliwa, parmezan…
ale…
w jakich sprawdzonych proporcjach na jeden obiad?
Dla dwóch osób powiedzmy.

Makaronu sobie ugotuję ile potrzeba, ale mam problem ile zrobić pesto żeby nie zostało.

No i gdzie kupię orzeszki piniowe?

19 odpowiedzi na pytanie: Pesto

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:Szukam przepisu 🙂

Wiem że łatwe,
że świeża bazylia, orzeszki piniowe, oliwa, parmezan…
ale…
w jakich sprawdzonych proporcjach na jeden obiad?
Dla dwóch osób powiedzmy.

Makaronu sobie ugotuję ile potrzeba, ale mam problem ile zrobić pesto żeby nie zostało.

No i gdzie kupię orzeszki piniowe?

na oko to najlepsza miara;)
peczek bazylii (taki z 5-6 caluch glazek)
50 g orzeszkow
jakies 75-100 g parmeznu
pol szklanki oliwy

dosolic, dodac pieprzu
a potem dodawac wszystkiego wedle upodobania i smaku

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:na oko to najlepsza miara;)
peczek bazylii (taki z 5-6 caluch glazek)
50 g orzeszkow
jakies 75-100 g parmeznu
pol szklanki oliwy

dosolic, dodac pieprzu
a potem dodawac wszystkiego wedle upodobania i smaku

dziękuję bardzo 🙂

tosia Dodane ponad rok temu,

Ja robię z dwóch pęczków bazylii i przechowuje w lodôwce w słoiczku.. Najczęściej po dwóch dniach znika całość 😉
Aaaa i zamiast orzeszków daję prażonego na suchej patelni słonecznika…

Ależ mam smaka… Idę do Almy po 2 doniczki bazylii 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tosia…:Ja robię z dwóch pęczków bazylii i przechowuje w lodôwce w słoiczku.. Najczęściej po dwóch dniach znika całość 😉
Aaaa i zamiast orzeszków daję prażonego na suchej patelni słonecznika…

Ależ mam smaka… Idę do Almy po 2 doniczki bazylii 🙂

Ja będę robić pierwszy raz i obawiam się że taka duża ilość można się nam popsuć,
jeśli coś mi nie pójdzie i okaże się niezjadliwe 🙂
Albo M stwierdzi że mu nie smakuje.

I zastanawiam się czy dostanę orzeszki piniowe bez problemu.
Ty robisz ze słonecznikiem ze względu na oszczędność?

tosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:Ja będę robić pierwszy raz i obawiam się że taka duża ilość można się nam popsuć,
jeśli coś mi nie pójdzie i okaże się niezjadliwe 🙂
Albo M stwierdzi że mu nie smakuje.

I zastanawiam się czy dostanę orzeszki piniowe bez problemu.
Ty robisz ze słonecznikiem ze względu na oszczędność?

Kiedyś naszło mnie na pesto i w domu miałam wszystko prócz tych orzeszków, mam za to zawsze słonecznika, więc zrobiłam z nim.. Wyszło pyszne i od tej pory zawsze robię ze słonecznikiem 😉

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tosia…:Kiedyś naszło mnie na pesto i w domu miałam wszystko prócz tych orzeszków, mam za to zawsze słonecznika, więc zrobiłam z nim.. Wyszło pyszne i od tej pory zawsze robię ze słonecznikiem 😉

Spróbuję i tak 🙂

Jecie zawsze z makaronem?
Czym innym można jeszcze spróbować? 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Dzisiaj zrobiłam !

To jest fantastyczne
Moje wyszło dużo lepsze niż jadłam wcześniej 🙂
I nawet jak zrobiłam z jednej doniczki bazylii to zostało mi spokojnie na jutrzejszy obiad.

Ile czasu trzymacie takie zrobione pesto w lodówce?

tosia Dodane ponad rok temu,

No jasne, że to jest fantastyczne! Pyszne, łatwe i szybkie..

U mnie max 3 dni stoi, ale to dlatego, że my makaronowi baaardzo i uwielbiamy pesto 🙂

tosia Dodane ponad rok temu,

Właśnie zblenderowałam 2 pęczki aromatycznej bazylii 🙂 makaron dochodzi… Zaraz będzie uczta! 😀

tosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:Spróbuję i tak 🙂

Jecie zawsze z makaronem?
Czym innym można jeszcze spróbować? 🙂

Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich

tosia Dodane ponad rok temu,

Smacznego!

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tosia…:Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich

No, w knajpie, w której mieliśmy przyjecie komunijne 😉

mama-janka Dodane ponad rok temu,

Będę robić w weekend. 😀 Uwielbiam pesto, ale zawsze jadłam ze sklepu (z Tesco zwykle kupowałam, bardzo dobre), dopiero jak spróbowałam we Włoszech naturalnego zauważyłam różnice…jest jeszcze pyszniejsze. Mam nadzieje, że wyjdzie mi podobne.:)

mama-janka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tosia…:Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich

Polecam na tostach, grzankach, na pizzy albo z ciastem francuskim. 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tosia…:Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich

Widziałam ^^
wyglądało ciekawie.

U nas znowu niedługo będzie.
Ale ja mielę bazylię, oliwę, słonecznika i ser razem 🙂
a nie tak jak u Ciebie że posypane słonecznikiem.

tosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:Widziałam ^^
wyglądało ciekawie.

U nas znowu niedługo będzie.
Ale ja mielę bazylię, oliwę, słonecznika i ser razem 🙂
a nie tak jak u Ciebie że posypane słonecznikiem.

Ja też mielę razem.
Część uprażonego zostawiam do posypania właśnie, bo uwielbiam taki chrupiący słonecznik ( i parmezan tarty też) 😉

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

Zamiast piniowych można dac orzeszki nerkowca 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Nie przepadam za nerkowcami.

Tosia przekonała mnie do słonecznika 🙂
Nie widzę znaczącej różnicy w pesto między piniowymi a słonecznikiem,
więc wybieram tańszą alternatywę.

marnat Dodane ponad rok temu,

U nas dzisiaj znowu pesto 🙂
mniammm

Znasz odpowiedź na pytanie: Pesto

Dodaj komentarz

Książka kucharska
jak pozbyc sie jesiennych owocow w nadmiarze
...zrobic fruit crumble! plytka laszke narzec tluszczem owoce pokroic w kawalki (pamietajac, zeby zawsze yl jakis super soczysty owoc, np. malina, zmieszana z jablkiem, gruszka, morela, brzoskwinia --- co tam w zapasie
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Zacieki po zmywaniu w zmywarce
nie wiedziałam gdzie umieścic ten wątek mam nadzieje ze mi pomozecie mam nowa zmywarke,gdzies od niespełna 2m-cy boscha używam tabletek Finisha (pierwsze opakowanie) all in one i tu sie zaczyna problem,bo naczynia mają zacieki przez
Czytaj dalej