Dostalam w prezencie wielka ksiazke wypiekow wg. Marthy Stewart
Mam w planie przetestowac wszystkie przepisy, ktore wydaja mi sie smaczne.
Pomyslalam, ze sie podziele, bo po pierwszych probach widze, ze jednak cos w tej Marcie jest;)
Chleb razowy z zurawina i pecanami (mozna uzyc orzechow wloskich, tez wychodzi)
100 g pecanow w kawalkach (lub orzechow wloskich)
olej roslinny (do smarowania misy i blaszki)
300 ml cieplej wody (plus ciut wiecej, bo moze sie przydac)
1 opakowanie suchych drozdzy (7g)
200 g maki chlebowej (z powodzeniem uzywam zwyklej pszennej)
100 g maki razowej
2 1/2 lyzeczki soli kuchennej
1 lyzka cukru
1 1/2 lyzeczki nasion kminku (daje mniej, bo nie przepadam w nadmiarze)
male opakowanie suszonej zurawiny (jesli taka naprawde wysuszona, to mozna najpierw zalac woda, bo ma wygladac tak, jakby byla kandyzowana)
1 duze jajo
sol morska do posypania chleba
Nagrzej piekarnik do 180st, wyloz pecany na blaszke i zostaw w piecu na 10-13 minut
Wyjmij z pieca, odloz na polmisek i pozwol im ostygnac
Uzyj elektrycznego mixera:
wymieszaj mikserek wode z drozdzami i odstaw na ok. 5 min. az zacznie sie lekko spieniac
Stopniowo dodawaj make, sol, cukier i kminek i dalej miksuj az sie wszystko ladnie polaczy (tutaj uzywam juz koncowki do coasta chlebowego)
Jesli ciasto jest zbyt twarde, mozna dodac po lyce wody
Ciasto musi byc elastyczne, ale bedzie klejace, wychodzi okolo 4-5 minut krecenia
Dodaj zurawine i orzechy i jeszcze chwile mieszaj
Ciasto przenies do duzej misy nasmarowanej olejem, nakryj folia spozywcza (nasmaruj koniecznie olejem od wewnatrz, zeby rosnace ciasto nie przyklejalo sie do niej)
Odstaw w cieple miejsce, daj wyrosnac az podwoi wielkosc (ok. 1 godziny)
Tymczasem mozesz przygotowac jajo do glazury – wymieszaj trzepaczka z ok. 1 lyzka wody i odstaw
Kiedy ciasto wyrosnie, przenies je na stolnice wysypana maka
Rozwalkuj (ja uzywam rak po prostu) na prostokat wielkosci mw. 30 x 25 cm, ok 2.5 cm gruby
Uluz ciasto tak, zeby bylo skerowane wezsza strona ku tobie
Zawin ok. 2 cm brzeg od gory do wewnatrz, a potem delikatnie zroluj ciasto w swoim kierunku dociskajac, zeby bylo dosc ciasno zwiniete w rulon
Koncowke dobrze poroluj, zeby sie przykleila do ciasta (jesli nie chce przystawac, uzyj jaja z woda do sklejenia)
Uluz bochen na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, zaklejona powierzchnia ku dolowi
Nakryj folia spozywcza luzno (zeby nie sciskala ciasta) i odstaw w cieple miejsce na ok. 35-40 minut
Ma wyrosnac tak, zeby przy nacisku palcem zostawalo w powierzchni wglebienie
Rozgrzej piec do 180 stopni
Bochen dobrze nasmaruj bialkiem i posyp sola morska
Wstaw do pieca na ok. 35 – 40 minut
Jesli masz termometr do miesa, mozesz uzyc go do srawdzenia czy chleb jest gotowy – srodek powinien miec ok. 70 stopni wewnatrz
Skroka w moim piekarniku sie nie rumieni zbyt pieknie (mam kijowy piec), ale wedlug przepisu powinna byc zloto-brazowa
Nawet z niewypieczona skorka to fantastyczny, lekko slodki chleb, doskonaly do podania z deska serow
3 odpowiedzi na pytanie: Pieke z Martha Stewart
Orzechowe polksiezyce – latwe i smaczne
50g drobno orzechow wloskich
120 g migdalow (albo ok. 75 g platkow migdalowych
150 g maki
1/4 lyzeczki soli
180 g masla (w temperaturze pokojowej)
niecale 200 g cukru pudru
1 lyzeczka waniliowej esencji (lub kilka kropelek olejku)
Nagrzej piec dop 180 st
Rozsyp rzechy i migdaly na blaszce i wstaw do rozgrzanego pieca na ok. 10 minut
Wyjmij z pieca i odloz do ostygniecia
Maslo utrzyj mikserem z 1/3 cukru pudru na gladka mase
Tymczasem do blendera wrzuc orzechy i 1/3 maki i utrzyj pulsacyjnie az orzechy i migday bede niemal w proszku
Wymieszaj te miksture z pozostala maka i sola
Stopniowo dodawaj make do miksera az sie wszystko polaczy
Zawartosc ok. jednej lyzki masy formuj w rekach na waleczek dl. 5-6 cm i zawin konce, zeby mialo ksztalt polksiezyca (ale brzezki nie moga byc ciensze od srodka, bo sie przypala)
Ukladaj na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, w odstepach dwoch centymetrow
Ulozone na blaszce ciastka wstaw do lodowki na ok. 30 minut (maja stwardniec, zeby sie nie rozplynely po wstawieniu do pieca.
Piecz ok. 15 minut
Wyjmij z pieca, odstaw do ostygniecia
Schlodzone obsyp duza iloscia cukru pudru (przez sito koniecznie, zeby sie ciastka chwycil i na nim zostal)
Naprawde smaczne, kruche ciacha
ale fajnie masz Kanta
ja z jej strony korzystam, polecam całym sercem christmas stollen wreath, pyyyychaaaaa, i wczle nie szkodzi, że na Boze Narodzenie…
a testuję obecnie Sophie Dahl’s voluptuous delights, podoba mi się, i jak pięknie wydana
wrzucaj, wrzucaj,
Ja nie mogę-bo bym pożarła zaraz;)
Znasz odpowiedź na pytanie: Pieke z Martha Stewart