Forum: Książka kucharska
piernik??????
Kochane mamusie, potrzebuję przepis na pyszny pierniczek, jakiś pulchniutki, pachnący, może przekładany???????
tylko jakiś w miarę prosty, bo nie przewiduję rpzed świętami nadmiaru ani czasu ani siły.
Kochane mamusie, potrzebuję przepis na pyszny pierniczek, jakiś pulchniutki, pachnący, może przekładany???????
tylko jakiś w miarę prosty, bo nie przewiduję rpzed świętami nadmiaru ani czasu ani siły.
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
10 odpowiedzi na pytanie: piernik??????
Re: piernik??????
Przepis na pierniki
Wysępiony 🙂 od mamy koleżanki po zjedzeniu pysznych pierników 🙂 Podany mi troszkę niedokładnie. Proporcje już zmniejszyłam (było z 2 kg mąki) ale z 1 kg mąki też wychodzi bardzo dużo. Miękkie od razu, a przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku trzymają się do wielkanocy. Miękkość tą daje amoniak.
Składniki
125 g masła
200 g cukru
400 g miodu sztucznego
100g miodu prawdziwego
50 g kakao
2 jajka
przyprawa do pierników (proporcje na opakowaniu pisze na ile mąki)
cynamon,
goździki
kawa prawdziwa ( zaparzyc w niewielkiej ilości wody łyżeczkę czy dwie)
rodzynki
orzechy, migdały
125 g śmietany
1kg mąki
amoniak ( proporcje na opakowaniu)
masło, cukier, miód wrzucam do miski, stawiam na lekkim ogniu, mieszam aż się rozpuści, dodaję kakao i przyprawy takie jakie mam pod ręką ( nie musza być wszystkie wymienione) nastepnie dodaję jajka, śmietanę no i mąkę z amoniakiem i wyrabiam ciasto. Ma się odstać ale nie powiedziane ile. Często wieczorem zarabiam, a następnego dnoia piekę. Ten przepis stosuje się do pierniczków wykrawanych foremką. Jeśli ma to być piernik na blaszce to dajemy 250 g mąki mniej. Rozkładamy warstwę piernika, smarujemy warstwą marmolady i nakładamy drugą warstwę piernika
Ewike i lipcowa Poziomka
Re: piernik??????
Mam pytank9o, jeżeli zostawiasz ciasto na noc, to wkladasz je do lodówki?
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Re: piernik??????
Tak, zafoliowane co by cała lodówka nie przesiąkła zapachem. Równie dobrze może to być balkon lub inne zimne miejsce w domu.
Ewike i lipcowa Poziomka
Re: piernik??????
Mam jeszcze jedną prośbę…. na opakowaniu amoniaku nie mam podanych proporcji, może Ty masz jakąś torebkę to mogłabyś mi podać?
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Re: piernik??????
Co pisze na opakowaniu amoniaku, który zakupiłam (50g):
Amoniak (kwaśny węglan amonu)
Zastosowanie do spulchniania ciast np.:
keks – na 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku rozpuszczonej w 2 łyzkach zimnej wody
Piernik domowy – na 1 kg mąki 1 łyżeczka amoniaku rozpuszczona w kilku łyżkach zimnej wody
placek ze śliwkami – na 40 dag mąki 1 łyżeczka amoniaku. Amoniak wymieszać z mąką.
Ciasteczka amoniaczki – na 2 szklanki mąki 1 dag amoniaku rozpuszczonego w kilku łyżkach zimnej wody
Uwaga: po otwarciu środek łatwo przechodzi w stan lotny
W oryginalnym przepisie jest 50 g. amoniaku na 1 kg mąki. Ja będę dawać 1/2 łyżeczki amoniaku na każde 20 dag mąki. Nigdy nie rozpuszczałam w wodzie tylko mieszałam go z mąką. Jak się da za dużo to pierniczki wykrawane foremką
za bardzo rosną w trakcie pieczenia i tracą na kształcie. I jeszcze jedno w trakcie pieczenia amoniak ulatnia się i daje specyficzny zapach
Ewike i lipcowa Poziomka
Re: piernik??????
ale jak ja mam to włożyć do folii, skoro to ma taką luźną konzystencję? a może ciasto ma być takie luźne?
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Re: piernik??????
naczynie w którym jest ciasto owijamy folią taką cieniutką, przeźroczystą, przylegającą do naczynia 🙂
Jak odstanie nie pomoże to musisz dodać trochę mąki aż przestanie się tak bardzo kleić.
Ewike i lipcowa Poziomka
Re: piernik??????
I ostatnie pytanie (mam nadzieję) ile piec te cuda? Właśnie wstawiłam pierwszą rundę do piekarnika 🙂
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Re: piernik??????
hi, hi nie wiem czy zdążę odpowiedzieć, mam nadzieję, że tak
przez 10 minut nic nie powinno sie stać, a potem to juz trzeba uważać zależy od pieca i jak grubo rozwałkowałaś ciasto.
Mam nadzieję, że wyszły 🙂
Ewike i lipcowa Poziomka
Re: piernik??????
No dopiero teraz przeczytałam Twoją wiadomość, ale wszystko w porządku! Pierniczki są przepyszne, chociaż chyba ze dwie blachy dosyć twardawe, bo chyba trochę za długo były w piekarniku, ale i tak są pyszne! Tylko chyba przesadziłam z amoniakiem ;-), bo oprócz serc, robiłam też anioły, które z żadnej strony ich nie przypominają 😉 Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Pa, pa
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Znasz odpowiedź na pytanie: piernik??????