pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

Postanowiłam w tym roku upiec pierniczki na choinkę, bombek powieszę mało, tylko na samej górze, na wspólne robienie ozdób jeszcze za wcześnie, więc w tym roku choinka pod znakiem i zapachem pierniczków….
Zagniotłam ciasto zgodnie z przepisem, powinno dojrzewać około 3 tygodni, a pierniczki powinno się upiec jakieś cztery dni przed świętami.
Ale ja oczywiście nie wytrzymałam, poza tym kto ma czas cztery dni przed świętami jeszcze na lukrowanie góry pierniczków.
Upiekłam, pyszne, kruche… dwa pudełka, były….zostało już tylko jedno…gdzie je schować przed tymi łasuchami? 😉

ps. pzrynajmniej zaoszczędzę czasu na lukrowaniu 🙂

Monia i Olgutek 06.05.2003

13 odpowiedzi na pytanie: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

  1. Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

    Tak,tak…..pora na świąteczne ciasteczka…….pychotka.
    Ja też muszę upiec ozdoby na choinkę…bo inaczej Marcel bedzie zjadał te prawdziwe ozdoby z choinki….już dziś była próba bo przyniosłam pudło z piwnicy ze świątecznymi ozdobami (w końcu w poniedziałek przyjdzie Mikołaj to będzie mu miło wskoczyć w przystrojone okno )…. No i razem rozpakowaliśmy…i większość rzeczy Marcel musiał posmakować….chyba apetycznie wyglądają niektóre…hi!hi!….
    Także w tym roku chyba lepiej coś jadalnego powiesimy na choince…
    … No i nie wiem jak to zrobię…bo też mam w domu łasuchów….upiekę chyba tone…to i dla nich wystarczy i choinka się załapie….

    monika i marcel (03.03.03)

    • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

      A możesz ten przepis zamieścić ? Moje by były akurat przed świętami.

      Aga i Kuba (25.06.2003)

      • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

        Ewentualnie trzeba się wstrzymać z zakupem choinki do ostatniej chwili i dopasować jej rozmiar do ilości pozostałych pierniczków ;)…jak tak dalej pójdzie to namwystarczy taka “samosiejka” ledwo wystająca z ziemi 🙂

        Monia i Olgutek 06.05.2003

        • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

          wieczorkiem skrobnę przepis 🙂

          Monia i Olgutek 06.05.2003

          • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

            Właśnie kupiliśmy choinkę, w doniczce, ma tak około metr…. A ciasto piernikowe już leżakuje w zamrażarce (przepis znalazłam na KSIĄŻKA KUCHARSKA)….i będę piekła po troszkę…troche dla łasuchów trochę dla choinki….. A jak kupowaliśmy choinkę to Marcelowi najbardziej podobały się największe… A mój mąż stwierdził,że wystarczyłaby taka 30 cm…ha!ha!ha!…chyba dla krasnala…
            Czekam też na Twój przepis…..może jeszcze dorobię ciasta…

            monika i marcel (03.03.03)

            • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

              OOO!! Możesz mi podać ten przepis na ciasto, może ja wytrzymam do świąt :))

              Agus i Kamilek (24.03.2003)

              • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                Dojrzewający piernik

                ½ kg miodu
                2 szklanki cukru
                25dag smalcu lub masła
                1kg mąki pszennej
                3 jaja
                3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
                ½ szklanki mleka
                ½ łyżeczki soli
                2-3 torebki przyprawy do piernika

                + ewentualnie lukier, polewa czekoladowa (ja znalazłam taką o aromacie piernikowym ), orzechy, migdały,posypka – do przyozdobienia pierników

                miód, cukier, masło podgrzewamy wolno, prawie do zawrzenia, odstawiamy do ostygnięcia

                gdy będzie letnia dodajemy pozostałe składniki, stopniowo, wyrabiając ciasto, nadajemy kształt kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce.

                można rozwałkować ciasto na cienkie pierniczki, pieczemy 10minut w 180stopniach
                z tej ilości składników, naprawdę wychodzi ich dużo ! I nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, jeśli chcecie je wieszać !

                można rozwałkować na trzy placki, pieczemy 30minut w 180 stopniach i przekładamy powidłami

                smacznego

                ps. ja musiałam dodać garść mąki więcej żeby uformować kulę

                Monia i Olgutek 06.05.2003

                • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                  proszę bardzo

                  Dojrzewający piernik

                  ½ kg miodu
                  2 szklanki cukru
                  25dag smalcu lub masła
                  1kg mąki pszennej
                  3 jaja
                  3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
                  ½ szklanki mleka
                  ½ łyżeczki soli
                  2-3 torebki przyprawy do piernika

                  + ewentualnie lukier, polewa czekoladowa (ja znalazłam taką o aromacie piernikowym ), orzechy, migdały,posypka – do przyozdobienia pierników

                  miód, cukier, masło podgrzewamy wolno, prawie do zawrzenia, odstawiamy do ostygnięcia

                  gdy będzie letnia dodajemy pozostałe składniki, stopniowo, wyrabiając ciasto, nadajemy kształt kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce.

                  można rozwałkować ciasto na cienkie pierniczki, pieczemy 10minut w 180stopniach
                  z tej ilości składników, naprawdę wychodzi ich dużo ! I nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, jeśli chcecie je wieszać !

                  można rozwałkować na trzy placki, pieczemy 30minut w 180 stopniach i przekładamy powidłami

                  smacznego

                  ps. ja musiałam dodać garść mąki więcej żeby uformować kulę

                  Monia i Olgutek 06.05.2003

                  • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                    proszę bardzo, dla Ciebie też

                    Dojrzewający piernik

                    ½ kg miodu
                    2 szklanki cukru
                    25dag smalcu lub masła
                    1kg mąki pszennej
                    3 jaja
                    3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
                    ½ szklanki mleka
                    ½ łyżeczki soli
                    2-3 torebki przyprawy do piernika

                    + ewentualnie lukier, polewa czekoladowa (ja znalazłam taką o aromacie piernikowym ), orzechy, migdały,posypka – do przyozdobienia pierników

                    miód, cukier, masło podgrzewamy wolno, prawie do zawrzenia, odstawiamy do ostygnięcia

                    gdy będzie letnia dodajemy pozostałe składniki, stopniowo, wyrabiając ciasto, nadajemy kształt kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce.

                    można rozwałkować ciasto na cienkie pierniczki, pieczemy 10minut w 180stopniach
                    z tej ilości składników, naprawdę wychodzi ich dużo ! I nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, jeśli chcecie je wieszać !

                    można rozwałkować na trzy placki, pieczemy 30minut w 180 stopniach i przekładamy powidłami

                    smacznego

                    ps. ja musiałam dodać garść mąki więcej żeby uformować kulę

                    Monia i Olgutek 06.05.2003

                    • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                      Dziękuję bardzo. W poniedziałek zaczynam.

                      Aga i Kuba (25.06.2003)

                      • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                        DZIĘKI MONIA!!!!!!

                        …też kiedyś na mnie mówili monia… Ale kiedy to było….ech!…

                        z chaty pachnącej piernikami !!

                        monika i marcel (03.03.03)

                        • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                          zapomniałam napisać żeby sodę rozpuścić w mleku !

                          Monia i Olgutek 06.05.2003

                          • Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                            nie napisałam żeby rozpuścić sodę w mleku 🙂

                            Monia i Olgutek 06.05.2003

                            Znasz odpowiedź na pytanie: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis

                            Dodaj komentarz

                            Angina u dwulatka

                            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                            Czytaj dalej →

                            Mozarella w ciąży

                            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                            Czytaj dalej →

                            Ile kosztuje żłobek?

                            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                            Czytaj dalej →

                            Dziewczyny po cc – dreny

                            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                            Czytaj dalej →

                            Meskie imie miedzynarodowe.

                            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                            Czytaj dalej →

                            Wielotorbielowatość nerek

                            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                            Czytaj dalej →

                            Ruchome kolano

                            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                            Czytaj dalej →
                            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                            Logo
                            Enable registration in settings - general