Forum: Książka kucharska
pierogi leniwe?
Jak sie robi pierogi leniwe?
Znalazlam kilka przepisow na necie ale szukam takie sprawdzonego:)
Asia & Gaba -11.02.2004
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
6 odpowiedzi na pytanie: pierogi leniwe?
Re: pierogi leniwe?
Znalazlam 2 przepisy zblizone do tego jak robila pierogi leniwe moja mama, w czasach mojej mlodosci ;-)) tzn. dziecinstwa, ktory na oko, bez dzwonienia do mamy wygladal nastepujaco, choc moge cos namieszac, ale ostatnio robilam wlasnie tak i wyszly, choc troche je rozgotowalam… Ale to juz moja wina.
Ser bialy ugniotlam widelcem mocno, zeby bylo jak najmniej grudek (mama mielila ser). wymieszalam z jajkiem i maka ( na oko, tyle zeby cisto sie nie rozpadlo). Formowalam dwa dlugie kawalki, ktore pokroilam na rowne mniejsze i rzucalam je na wrzatek do wyplyniecia plus chwile podgotowalam.
Podawalam z posmazona bulka tarta i cukrem.
A to przepisy z netu:
Ser zemleć w maszynce. Oddzielić żółtka od białek. Masło roztopić w garnku. Z białek ubić sztywną pianę. Ser, żółtka i masło zagnieść z mąką, dodać sól a następnie wymieszać z pianą. Ciasto podzielić na części. Formować wałeczki grubości palca i kroić na skos pod kątem 450 o długości ok. 3 cm. Gotować ok. 3 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać okraszone podsmażoną bułką z masłem oraz posypane cukrem i cynamonem.
Składniki:
500 g białego sera, 3 łyżki masła, 3 jajka, 150 g mąki pszennej, sól, do okraszenia: ˝ kostki masła, 3 łyżki bułki tartej; do posypania: cukier, Cynamon Kamis.
__
Przygotuj:
75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
2 świeże jaja
żółtko
kopiastą szklankę mąki (ok. 25 dag)
8-10 dag masła
2-3 łyżki świeżo startej suchej bułki
sól.
Będą ci również potrzebne:
spora miska
duży płaski garnek
mała patelnia lub rondelek
wysoki kubek
metalowe sito lub maszynka do mielenia
stolnica
nóż o szerokim ostrzu
drewniana pałka
łyżka cedzakowa
płaska stalowa łopatka (do tortów)
mikser lub trzepaczka do ubijania piany.
Wybierz odpowiedni ser i zmiel go.
Powinien być ścisły, ale nie grudowaty i niekwaśny. Z sera, który ma nawet bardzo malutkie grudki lub jest zbyt kwaśny, nie zrobisz smacznych kluseczek, choćbyś nie wiem jak się starała. I jeszcze jedna przestroga – nie próbuj sobie zbytnio ułatwiać zadania, kupując np. serek homogenizowany. Co prawda nie ma grudek, ale jest stanowczo za rzadki! Odradzam też ser już zmielony, często bowiem bywa zbyt wilgotny. Przepuść dobrze ser przez maszynkę lub przetrzyj przez sito wprost do miski. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu.
Przyrządź ciasto.
Rozbij jaja. Białka niech spłyną do suchego kubka, a żółtka przełóż do miski z serem. Wsyp do niej także mniej więcej połowę przygotowanej przesianej mąki i drewnianą pałką lub mikserem (końcówkami do ciasta) utrzyj wszystko na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę. Wyłącz mikser, już nie będzie ci potrzebny. Dodaj do masy pianę z białek i bardzo delikatnie – rózgą, łyżką lub dłonią – wszystko wymieszaj. Oczywiście możesz sobie uprościć robotę i użyć całych jaj, kluski też będą smaczne, jednak – trzeba przyznać – nieco mniej puszyste.
Sprawdź, czy ciasto ma właściwą gęstość.
Musisz ocenić, czy jest już na tyle ścisłe, że da się z niego uformować wałek, czy też trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. To bardzo ważne, bo jeśli będzie jej za mało, zamiast klusek wyjmiesz z garnka breję, a jeśli za dużo – kluski będą za twarde. Dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się (nie rozpłaszcza się na niej) i jest plastyczne. Jeśli jednak chcesz mieć całkowitą pewność, że wyjdą z niego dobre kluski, wrzuć na wrzącą wodę jedną kluseczkę, a gdy wypłynie, wyjmij łyżką cedzakową i sprawdź, czy nie jest zbyt maziowata. Jeśli jest – musisz w surowe ciasto wmieszać łyżką, widelcem lub dłonią jeszcze troszeczkę mąki. Pamiętaj, że do leniwych bezpieczniej jest dosypywać po odrobinie mąki niż całą porcję naraz.
Uformuj kluski i ugotuj je.
Zwiększ ogień pod garnkiem z wodą. Posyp stolnicę i wewnętrzną stronę dłoni mąką. Odrywaj po sporym kawałku ciasta, tocz z każdej porcji wałek o średnicy około 2 cm, spłaszcz go lekko powierzchnią szerokiego ostrza noża lub dłonią. Teraz tępą stroną noża lub zwykłym tłuczkiem zrób płyciutkie nacięcia na powierzchni ciasta (z obu stron) układające się w kratkę. Dzięki temu będzie lepiej się trzymało w czasie gotowania, a kluski uzyskają dekoracyjny wzorek. Pokrój każdy wałek skośnie jak kopytka, na nieduże romby. Nabieraj je płaską łopatką do tortów, żeby się nie zdeformowały, i partiami (leniwe rosną podczas gotowania!) wkładaj do wrzącej wody. Delikatnie zamieszaj w garnku i pilnuj, by woda nie za ostro się gotowała – silnie bulgoczący wrzątek po prostu porozrywałby kluski. Gdy wypłyną, zgaś ogień i po 2 minutach ostrożnie powyjmuj wszystkie łyżką cedzakową, osącz, przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Musisz wiedzieć, że najlepiej smakują świeżo zrobione leniwe, raczej więc nie rób ich na zapas. A jeśli zostanie ci trochę kluseczek, odgrzej je potem na parze, nie w wodzie.
Zrumień bułkę tartą i polej nią kluski.
Zostało ci już tylko przygotować okrasę dla serowych poduszeczek. Rozgrzej zatem suchą patelnię, wsyp na nią bułkę tartą i mieszaj. Gdy lekko się zrumieni, zestaw patelnię z ognia, włóż do niej masło i znów mieszaj, aż się stopi. Jeśli zaplanowałaś leniwe jako danie obiadowe, polej kluseczki masłem i od razu podawaj – gorące są najsmaczniejsze. Możesz też zaserwować je na deser. Wówczas najpierw posyp je cukrem (najlepiej brązowym, ale może też być zwykły), a potem polej bułką tartą. Obok postaw dzbanuszek ze śmietaną, cukier i mielony cynamon, by każdy, kto zechce, mógł jeszcze dodatkowo dosmaczyć swoją porcję.
Ola (16.10.03)
Re: pierogi leniwe?
Skonsultowalam sie z mama. Mama tez nie mielila sera. Make sypala na oko-najpierw 2 lyzki, a potem jeszcze troche jesli jeszcze za bardzo sie rozpadaly, tak zeby uzyskac odpowiednia konsystencje nie rozwalajaca sie rekach plus troszeczke soli do smaku. No i oczywiscie nie zapomnij o jajku. Powodzenia i smacznego:-)) Sama sobie narobilam smaka na te leniwe, musze leciec po ser do sklepu:-)) pozdrawiam
Ola (16.10.03)
Re: pierogi leniwe?
Ja też robię leniwe “na oko”. Sera również nie mielę, tylko porządnie ugniatam tym czymś do ziemniaków. dodaję jajo i tyle mąki żeby się ładnie zagniotło i nie lepiło; troche soli do smaku.
raz zrobiłam leniwe z sera homogenizowanego i też były pyszne.
strasznie lubię te pierogi i uważam że to świetne i szybie danie.
Iwona & dzidzia
Re: pierogi leniwe?
Ja robie tak: pol kg sera ( nie miele a gniote), do tego 1 jajko i 2 zoltka i do tego 2.5 szkl maki. Wyrobic. wrzucic na osolona wode i podawac z buleczka tarta na maselku + cukier. Jutro u mnie beda na obiad:))
Kacperek 12.02.04
dziekuje
Dzieki dziewczyny za przepisy:))
Wczoraj robilam w pierogi z jakiegos przepisu na necie w proporcjach 2 x wiecej sera niz maki + jajko i maz stwierdzil, ze dobre tylko za duzo maki.
Dzisiaj bede testowala kolejne przepisy:)
Asia & Gaba -11.02.2004
Re: pierogi leniwe?
To się nazywa przepis:). Ja muszę mieć podane wszystkie ilości produktów żebym potem godzinę nie myślała, czy ciasto już jest jednolite czy nie:).
Zrobiłam wczoraj.
Pyszności.
Pozdrawiam
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Znasz odpowiedź na pytanie: pierogi leniwe?