pierogi leniwe?
Jak sie robi pierogi leniwe?
Znalazlam kilka przepisow na necie ale szukam takie sprawdzonego:)
Asia & Gaba -11.02.2004
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Książeczki sensoryczne dla najmłodszych na Dzień Dziecka. Które wybrać na prezent?
Co się wkłada do koszyczka wielkanocnego? Tych pokarmów nie może zabraknąć. Każdy ma swoją symbolikę
Lany poniedziałek 2024. Tradycja sięga naprawdę dawnych czasów. Czy tego dnia trzeba iść do kościoła?
Czy w Wielką Sobotę trzeba iść do kościoła? W weekend obchodzone są najważniejsze katolickie święta
Zbigniew Ziobro – ile ma dzieci? Wybrał dla nich bardzo tradycyjne imiona, jedno było hitem w PRL
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- pierogi leniwe?
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
6 odpowiedzi na pytanie: pierogi leniwe?
Re: pierogi leniwe?
Znalazlam 2 przepisy zblizone do tego jak robila pierogi leniwe moja mama, w czasach mojej mlodosci ;-)) tzn. dziecinstwa, ktory na oko, bez dzwonienia do mamy wygladal nastepujaco, choc moge cos namieszac, ale ostatnio robilam wlasnie tak i wyszly, choc troche je rozgotowalam… Ale to juz moja wina.
Ser bialy ugniotlam widelcem mocno, zeby bylo jak najmniej grudek (mama mielila ser). wymieszalam z jajkiem i maka ( na oko, tyle zeby cisto sie nie rozpadlo). Formowalam dwa dlugie kawalki, ktore pokroilam na rowne mniejsze i rzucalam je na wrzatek do wyplyniecia plus chwile podgotowalam.
Podawalam z posmazona bulka tarta i cukrem.
A to przepisy z netu:
Ser zemleć w maszynce. Oddzielić żółtka od białek. Masło roztopić w garnku. Z białek ubić sztywną pianę. Ser, żółtka i masło zagnieść z mąką, dodać sól a następnie wymieszać z pianą. Ciasto podzielić na części. Formować wałeczki grubości palca i kroić na skos pod kątem 450 o długości ok. 3 cm. Gotować ok. 3 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać okraszone podsmażoną bułką z masłem oraz posypane cukrem i cynamonem.
Składniki:
500 g białego sera, 3 łyżki masła, 3 jajka, 150 g mąki pszennej, sól, do okraszenia: ˝ kostki masła, 3 łyżki bułki tartej; do posypania: cukier, Cynamon Kamis.
__
Przygotuj:
75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
2 świeże jaja
żółtko
kopiastą szklankę mąki (ok. 25 dag)
8-10 dag masła
2-3 łyżki świeżo startej suchej bułki
sól.
Będą ci również potrzebne:
spora miska
duży płaski garnek
mała patelnia lub rondelek
wysoki kubek
metalowe sito lub maszynka do mielenia
stolnica
nóż o szerokim ostrzu
drewniana pałka
łyżka cedzakowa
płaska stalowa łopatka (do tortów)
mikser lub trzepaczka do ubijania piany.
Wybierz odpowiedni ser i zmiel go.
Powinien być ścisły, ale nie grudowaty i niekwaśny. Z sera, który ma nawet bardzo malutkie grudki lub jest zbyt kwaśny, nie zrobisz smacznych kluseczek, choćbyś nie wiem jak się starała. I jeszcze jedna przestroga – nie próbuj sobie zbytnio ułatwiać zadania, kupując np. serek homogenizowany. Co prawda nie ma grudek, ale jest stanowczo za rzadki! Odradzam też ser już zmielony, często bowiem bywa zbyt wilgotny. Przepuść dobrze ser przez maszynkę lub przetrzyj przez sito wprost do miski. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu.
Przyrządź ciasto.
Rozbij jaja. Białka niech spłyną do suchego kubka, a żółtka przełóż do miski z serem. Wsyp do niej także mniej więcej połowę przygotowanej przesianej mąki i drewnianą pałką lub mikserem (końcówkami do ciasta) utrzyj wszystko na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę. Wyłącz mikser, już nie będzie ci potrzebny. Dodaj do masy pianę z białek i bardzo delikatnie – rózgą, łyżką lub dłonią – wszystko wymieszaj. Oczywiście możesz sobie uprościć robotę i użyć całych jaj, kluski też będą smaczne, jednak – trzeba przyznać – nieco mniej puszyste.
Sprawdź, czy ciasto ma właściwą gęstość.
Musisz ocenić, czy jest już na tyle ścisłe, że da się z niego uformować wałek, czy też trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. To bardzo ważne, bo jeśli będzie jej za mało, zamiast klusek wyjmiesz z garnka breję, a jeśli za dużo – kluski będą za twarde. Dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się (nie rozpłaszcza się na niej) i jest plastyczne. Jeśli jednak chcesz mieć całkowitą pewność, że wyjdą z niego dobre kluski, wrzuć na wrzącą wodę jedną kluseczkę, a gdy wypłynie, wyjmij łyżką cedzakową i sprawdź, czy nie jest zbyt maziowata. Jeśli jest – musisz w surowe ciasto wmieszać łyżką, widelcem lub dłonią jeszcze troszeczkę mąki. Pamiętaj, że do leniwych bezpieczniej jest dosypywać po odrobinie mąki niż całą porcję naraz.
Uformuj kluski i ugotuj je.
Zwiększ ogień pod garnkiem z wodą. Posyp stolnicę i wewnętrzną stronę dłoni mąką. Odrywaj po sporym kawałku ciasta, tocz z każdej porcji wałek o średnicy około 2 cm, spłaszcz go lekko powierzchnią szerokiego ostrza noża lub dłonią. Teraz tępą stroną noża lub zwykłym tłuczkiem zrób płyciutkie nacięcia na powierzchni ciasta (z obu stron) układające się w kratkę. Dzięki temu będzie lepiej się trzymało w czasie gotowania, a kluski uzyskają dekoracyjny wzorek. Pokrój każdy wałek skośnie jak kopytka, na nieduże romby. Nabieraj je płaską łopatką do tortów, żeby się nie zdeformowały, i partiami (leniwe rosną podczas gotowania!) wkładaj do wrzącej wody. Delikatnie zamieszaj w garnku i pilnuj, by woda nie za ostro się gotowała – silnie bulgoczący wrzątek po prostu porozrywałby kluski. Gdy wypłyną, zgaś ogień i po 2 minutach ostrożnie powyjmuj wszystkie łyżką cedzakową, osącz, przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Musisz wiedzieć, że najlepiej smakują świeżo zrobione leniwe, raczej więc nie rób ich na zapas. A jeśli zostanie ci trochę kluseczek, odgrzej je potem na parze, nie w wodzie.
Zrumień bułkę tartą i polej nią kluski.
Zostało ci już tylko przygotować okrasę dla serowych poduszeczek. Rozgrzej zatem suchą patelnię, wsyp na nią bułkę tartą i mieszaj. Gdy lekko się zrumieni, zestaw patelnię z ognia, włóż do niej masło i znów mieszaj, aż się stopi. Jeśli zaplanowałaś leniwe jako danie obiadowe, polej kluseczki masłem i od razu podawaj – gorące są najsmaczniejsze. Możesz też zaserwować je na deser. Wówczas najpierw posyp je cukrem (najlepiej brązowym, ale może też być zwykły), a potem polej bułką tartą. Obok postaw dzbanuszek ze śmietaną, cukier i mielony cynamon, by każdy, kto zechce, mógł jeszcze dodatkowo dosmaczyć swoją porcję.
Ola (16.10.03)
Re: pierogi leniwe?
Skonsultowalam sie z mama. Mama tez nie mielila sera. Make sypala na oko-najpierw 2 lyzki, a potem jeszcze troche jesli jeszcze za bardzo sie rozpadaly, tak zeby uzyskac odpowiednia konsystencje nie rozwalajaca sie rekach plus troszeczke soli do smaku. No i oczywiscie nie zapomnij o jajku. Powodzenia i smacznego:-)) Sama sobie narobilam smaka na te leniwe, musze leciec po ser do sklepu:-)) pozdrawiam
Ola (16.10.03)
Re: pierogi leniwe?
Ja też robię leniwe “na oko”. Sera również nie mielę, tylko porządnie ugniatam tym czymś do ziemniaków. dodaję jajo i tyle mąki żeby się ładnie zagniotło i nie lepiło; troche soli do smaku.
raz zrobiłam leniwe z sera homogenizowanego i też były pyszne.
strasznie lubię te pierogi i uważam że to świetne i szybie danie.
Iwona & dzidzia
Re: pierogi leniwe?
Ja robie tak: pol kg sera ( nie miele a gniote), do tego 1 jajko i 2 zoltka i do tego 2.5 szkl maki. Wyrobic. wrzucic na osolona wode i podawac z buleczka tarta na maselku + cukier. Jutro u mnie beda na obiad:))
Kacperek 12.02.04
dziekuje
Dzieki dziewczyny za przepisy:))
Wczoraj robilam w pierogi z jakiegos przepisu na necie w proporcjach 2 x wiecej sera niz maki + jajko i maz stwierdzil, ze dobre tylko za duzo maki.
Dzisiaj bede testowala kolejne przepisy:)
Asia & Gaba -11.02.2004
Re: pierogi leniwe?
To się nazywa przepis:). Ja muszę mieć podane wszystkie ilości produktów żebym potem godzinę nie myślała, czy ciasto już jest jednolite czy nie:).
Zrobiłam wczoraj.
Pyszności.
Pozdrawiam
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Znasz odpowiedź na pytanie: pierogi leniwe?