CIASTO na pierogi
½ kg mąki
½ kostki masła śmietankowego
1 szklanka wody.
Wodę gotujemy w garnuszku dodajemy masło. Gorącą wodę z masłem dodajemy powoli do mąki, uważać bo na początku jest gorące, najlepiej mieszać łyżką drewnianą, potem już wyrabiać ręcznie.
MASA
½ kg twarogu tłustego, mielony
1 szklanka masy makowej np. z Bakkalandu (najlepiej kupić w supermarkecie), jeśli nie ma gotowej masy to trzeba mak namoczyć na noc w mleku, potem odcisnąć z mleka, zmielić mak 3-krotnie, dodać kandyzową skórkę pomarańczową, rodzynki, zapach rumowy i trochę miodu.
Twaróg mieszamy z masą makową mniej więcej pół na pół, chociaż proporcje sera do masy można ustalić już wg własnego gustu.
Ciasto rozałkowujemy dobrze jest posypać je leciutko makiem co daje potem fajny efekt bo pierogi są piegowate.
Z ciasta wycinamy kółka, pakujemy masę do środka, zawijamy i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą (wodę lekko solimy). Gotujemy 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Najsmaczniejsze są polane śmietaną z odrobiną cynamonu.
Ps. Masę można też użyć do naleśników.
smacznego
staś 11.11.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: