Znane są powszechnie pierogi ruskie z nadzieniem serowo-ziemniaczanym, a moja mama nie wiem kiedy i skąd wynalazła przepis na pierogi z samymi ziemniakami. Znacie takowe?
Ziemniaki trzeba utrzeć jak na racuchy. Na patelni rumienimy cebulkę i dodajemy utarte ziemniaki (mozna dodać trochę soku, on i tak wyparuje, a będzie sie lepiej smażyć). Smażymy, aż będzie dosyć gęsta masa, no i oczywiście porządnie przyprawiamy pieprzem, vegetą, solą. To ma być naprawdę pikantne. Można tę masę wzbogacic o przysmażone małe kawałki kiełbaski, czy boczku. Chyba przypomina to troche kiszkę ziemniaczaną. Ta masa tak mi smakuje, że mogłabym ją samą jeść;-)
No i takim farszem nadziewamy pierożki. Gorące polewamy zrumienioną cebulką (dla odważnych skwareczki…mnie wystarcza samo masełko) i…chyba jestem głodna;-)
Iwonka i dzidzia (27.01.05)
Znasz odpowiedź na pytanie: