piers kurczaka z nadzieniem

przypomnial mi sie ten przepis sprzed kilku lat, zrobilam wczoraj i znowu jestem oczarowana

1 duza cebula drobno pokrojona
dwa zabki czosnku
dwa spore pomidory krojone w kostke (mozna dac pol puszki pomidorow w puszce, ups, ale maslo maslane mi wyszlo:))
swieza szalwia drobno siekana (ewentualnie szalwia suszona, rozkruszona)
nac pietruszki, dobra garsc, drobno siekana
kilka czarnych oliwek krojonych na drobne krazki
garsc kaparow

oliwa, ewentualnie olej
bulka tarta (ja uzywam bialej suchej bagietki, ktora ladnie namacza sie w sosie i rozpada w nim)
ewentualnie tarty parmezan

piers z kurczaka
sol, pieprz, papryka w proszku (moze byc ostra)

nadzienie:
cebule zeszklic na oliwie (ale nie usmazyc, tylko zrobic taka duszona bardziej, zeby oliwa sie nie przypalila), dodacz czosnek i szalwie i dusic pod przykryciem az zmieknie
dodac pomidora, pietruszke i dusic dalej, az sie pomidor rozpadnie (dla wybrednych radze sparzyc pomidora i pozbyc sie skorki)
dodac oliwki i kapary i dusic az sie wszystko ladnie polaczy

wrzucic bulke tarta dla zageszczenia, ewentualnie doprawic sola (choc kapary powinny sprawe zalatwic) i pieprzem, zostawic do przestygniecia (ewentualnie dodac parmezan)

piers z kurczaka mozna podac jako calosc (wowczas delikatnie rozcinamy ja tworzac “torebke” na nadzienie) lub pokroic na cienkie kotleciki i zrobic roladki
w kazdym razie piers musi byc dosc cienka, zeby doszla do siebie w piecu bez poblemow

pirs nadziac, zamknac wykalaczkami, nasmarowac oliwa, sola, pieprzem, posypac papryka i piec w naczyniu zaroodoprnym ok 40minut, piec nagrzany do ok 180-200 stopni
mniej wiecej w polowie pieczenia naczynie odkryc, zeby odparowala reszta wody a piers sie ladnie zrumienila

dla tych, co maja czas, mozna piers zapiekac w sosie smietanowym z czosnkiem, tez fajnie smakuje

6 odpowiedzi na pytanie: piers kurczaka z nadzieniem

  1. Zamieszczone przez kantalupa
    przypomnial mi sie ten przepis sprzed kilku lat, zrobilam wczoraj i znowu jestem oczarowana

    1 duza cebula drobno pokrojona
    dwa zabki czosnku
    dwa spore pomidory krojone w kostke (mozna dac pol puszki pomidorow w puszce, ups, ale maslo maslane mi wyszlo:))
    swieza szalwia drobno siekana (ewentualnie szalwia suszona, rozkruszona)
    nac pietruszki, dobra garsc, drobno siekana
    kilka czarnych oliwek krojonych na drobne krazki
    garsc kaparow

    oliwa, ewentualnie olej
    bulka tarta (ja uzywam bialej suchej bagietki, ktora ladnie namacza sie w sosie i rozpada w nim)
    ewentualnie tarty parmezan

    piers z kurczaka
    sol, pieprz, papryka w proszku (moze byc ostra)

    nadzienie:
    cebule zeszklic na oliwie (ale nie usmazyc, tylko zrobic taka duszona bardziej, zeby oliwa sie nie przypalila), dodacz czosnek i szalwie i dusic pod przykryciem az zmieknie
    dodac pomidora, pietruszke i dusic dalej, az sie pomidor rozpadnie (dla wybrednych radze sparzyc pomidora i pozbyc sie skorki)
    dodac oliwki i kapary i dusic az sie wszystko ladnie polaczy

    wrzucic bulke tarta dla zageszczenia, ewentualnie doprawic sola (choc kapary powinny sprawe zalatwic) i pieprzem, zostawic do przestygniecia (ewentualnie dodac parmezan)

    piers z kurczaka mozna podac jako calosc (wowczas delikatnie rozcinamy ja tworzac “torebke” na nadzienie) lub pokroic na cienkie kotleciki i zrobic roladki
    w kazdym razie piers musi byc dosc cienka, zeby doszla do siebie w piecu bez poblemow

    pirs nadziac, zamknac wykalaczkami, nasmarowac oliwa, sola, pieprzem, posypac papryka i piec w naczyniu zaroodoprnym ok 40minut, piec nagrzany do ok 180-200 stopni
    mniej wiecej w polowie pieczenia naczynie odkryc, zeby odparowala reszta wody a piers sie ladnie zrumienila

    dla tych, co maja czas, mozna piers zapiekac w sosie smietanowym z czosnkiem, tez fajnie smakuje

    mniam, od samego opisu nabrałam ochoty – wypróbuję 🙂

    • I ja się skuszę, wykorzystam ten przepis jutro 🙂

      • świetnie brzmi, tylko gdzie ja w moich stronach szałwię kupię hmmm

        • Zamieszczone przez alina24
          świetnie brzmi, tylko gdzie ja w moich stronach szałwię kupię hmmm

          czesto widywalam w supermarketach, pakowana swieza szalwie na plastikowych tackach przy stoiskach z warzywami
          no i zawsze mozna suszona wrzucic

          poza tym wlasnie na potrzeby takich roznych przepisow z ziolkami, zalozylam sobie sielny ogrodek na balkonie, cztery skrzynki z bazylia, szalwia, mieta, koprem, oregano, prawdziwym majerankiem, estragonem
          na jesieni wszytsko wyrwalam posiekalam i zamrozilam
          i do teraz w sumie korzystam, polecam, swoja droga:)

          • Zamieszczone przez kantalupa
            czesto widywalam w supermarketach, pakowana swieza szalwie na plastikowych tackach przy stoiskach z warzywami
            no i zawsze mozna suszona wrzucic

            poza tym wlasnie na potrzeby takich roznych przepisow z ziolkami, zalozylam sobie sielny ogrodek na balkonie, cztery skrzynki z bazylia, szalwia, mieta, koprem, oregano, prawdziwym majerankiem, estragonem
            na jesieni wszytsko wyrwalam posiekalam i zamrozilam
            i do teraz w sumie korzystam, polecam, swoja droga:)

            poszukam w warzywniakach ale musze się gdziec do miasta wybrać 😉

            a za ten “ogródek” to wielkie brawa! i podziwiam!! pomysł jest świetny!
            ja mam ogród ale chęci brak 😉

            • zrobie napewno:)
              mniam

              Znasz odpowiedź na pytanie: piers kurczaka z nadzieniem

              Dodaj komentarz

              Mozarella w ciąży

              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

              Czytaj dalej →

              Ile kosztuje żłobek?

              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

              Czytaj dalej →

              Dziewczyny po cc – dreny

              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

              Czytaj dalej →

              Meskie imie miedzynarodowe.

              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

              Czytaj dalej →

              Wielotorbielowatość nerek

              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

              Czytaj dalej →

              Ruchome kolano

              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

              Czytaj dalej →
              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo
              Enable registration in settings - general