Przepis znaleziony na stronce wloskiej troche przerobiony
i sprawdzony
dobre i wystarczajaco lekkie
Skladniki:
125 gr piersi z kurczaka
50 gr szpinaku
1 pomidor
1 cebulka
1/2 szklanki wina bialego
troche grana padano lub parmeggiano
SOL; PIEPRZ na ile komu
oliwa z oliwek
maka
No i :
Wyczyscic, umyc i wrzucic do wrzatku na minutke szpinak, (mozecie uzyc tez szpinaku mrozonego) i pozniej ladnie odcisniete wrzucuc na patelnie z pomidorem pokrojonym w kostke, dodac lyzeczke oliwy z oliwek, lyzeczke grana padano, sol i pieprz
Piersi z kurczaka pokrojone w plastry owiac maka.
W srodek kawalka miesa wlozyc szpinak ktory wczesniej przygotowalyscie, zlozyc miesko jak portfel i zapiac za pomoca wykalaczki
Cebulke pokroic w cienkie plasterki i na tej samej patelni co byl szpinak podsmazyc leciuko.. Nastepnie dodajcie zlozone juz i gotowe miesko i zalejcie winem ktore musi wyparowac. Posolic i smazyc na zloto lecitko.
GOTOWE
2 odpowiedzi na pytanie: Piers kurczka z farszem ze szpinaku.
mniam
musze to zrobic
To ja dodam wersję prostszą.
Pierś kurczaka – rozbite kotlety posypane pieprzem, solą.
1″kiełbaska” sera topionego, najlepiej naturalnego bez dodatków
szpinak mrożony
czosnek, inne przyprawy
oliwa/ olej
trochę mąki
Na oleju podgrzewamy pokrojony/ zmiażdżony czosnek, dodajemy szpinak, przyprawiamy. Podsmażamy chwilę. Dodajemy serek topiony ok. 2/3 “kiełbaski”. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Piersiowe kotlety smarujemy odrobiną serka i farszem, zwijamy.
Obsypujemy mąką i smażymy na oleju (niedużo oleju). Jak się obrumienią ze wszystkich stron, to zmniejszamy gaz, dodajemy odrobinę wody i podduszamy, żeby na pewno były usmażone w środku i żeby zrobił się sosik (wycieka ze środka).
Ja je uwielbiam z surówką z pekinki, ogórka kiszonego, szczypiorku, pestek słonecznika z sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym.
Smacznego.
Znasz odpowiedź na pytanie: Piers kurczka z farszem ze szpinaku.