pierś z kurczaka – jak upiec??

dzisiaj zrobiłam pieczony schabik – taki na kanapki…
i tak sie zastanawiam czy do sie to zrobić z piersią z kurczaka… ba zeby suche nie było…
ktos próbował?? moze mnie zainspirujecie…

16 odpowiedzi na pytanie: pierś z kurczaka – jak upiec??

  1. Zamieszczone przez moni2003
    dzisiaj zrobiłam pieczony schabik – taki na kanapki…
    i tak sie zastanawiam czy do sie to zrobić z piersią z kurczaka… ba zeby suche nie było…
    ktos próbował?? moze mnie zainspirujecie…

    Piersi kurczaka są suche, niesmaczne, a do tego nafaszerowane hormonami.
    Po co się męczyć ;)?

    • Zamieszczone przez kurczak
      Piersi kurczaka są suche, niesmaczne, a do tego nafaszerowane hormonami.
      Po co się męczyć ;)?

      ŚmiechUbawiłam się, przepraszam, nie mam nic złego na myśli..tylko ten Twój nick tak jakoś..w tym wszystkim..Hura!

      • Rzeczywiście toście sobie pogadały Fiu fiu

        • Zamieszczone przez moni2003
          dzisiaj zrobiłam pieczony schabik – taki na kanapki…

          To ja może zapytam jak taki schabik zrobić?

          • Zamieszczone przez kurczak
            Piersi kurczaka są suche, niesmaczne, a do tego nafaszerowane hormonami.
            Po co się męczyć ;)?

            ja tam lubie takie piersi kurczaka 😀

            obsypuje przyprawa zlocista, wlewam troche oleju na spod naczynie zaroodpornego, pieke do skutku, czyli miękkości. nigdy nie jest suche. na kanapki kroic zimne, zeby sie nie rozwalilo.

            schab a la moja mama – troche obsolic, wierzch posmarowac musztarda, pokrojonym w plasterki czosnkiem, mozna tez kminek. i piec do skutku. po wyjeciu, jak troche ostygnie, zawinac w folie aluminiowa (soczki zostaja).

            • Zamieszczone przez k8_77
              schab a la moja mama – troche obsolic, wierzch posmarowac musztarda, pokrojonym w plasterki czosnkiem, mozna tez kminek. i piec do skutku. po wyjeciu, jak troche ostygnie, zawinac w folie aluminiowa (soczki zostaja).

              czosnek i kminek to nie dla mnie zestaw;)

              Przypomniało mi się jak zrobiłam cyca, który podobno był mokry… ugotowałam w kostce bulionowejFiu fiu Podobno był nawet całkiem smacznyHyhy – tak mężuś twierdzi, no ale on musi mieć dietkę.

              • Zamieszczone przez gotka
                ŚmiechUbawiłam się, przepraszam, nie mam nic złego na myśli..tylko ten Twój nick tak jakoś..w tym wszystkim..Hura!

                A wiesz, że jakoś tak nawet nie zauważyłam Śmiech?

                Już się nie będę o kurczakach (a na pewno nie o piersiach) wypowiadać Wstyd

                • Zamieszczone przez gotka
                  ŚmiechUbawiłam się, przepraszam, nie mam nic złego na myśli..tylko ten Twój nick tak jakoś..w tym wszystkim..Hura!

                  ŚmiechŚmiechŚmiech

                  • A co do kurzęcych cycków:
                    Rozklepujesz je, kilka pod rząd.
                    Układasz jak na roladę.
                    Nakładasz farsz z mielonego (mielone + przyprawy + bułka tarta + rodzynki, śliwki, czy tam morwela suszone oczywiście). Zwijasz w roladę. Posypujesz z wierzchu przyprawami i obkładasz skórką z udek kurzęcych. Wow!
                    I do piekarnika. Najpierw pod przykryciem, podtem zdejmujesz dla koloru 🙂
                    Pyyyyyyyyyyyyycha taka rolada.

                    • dziękuję za przepisy 🙂

                      Zamieszczone przez Kasiasta
                      To ja może zapytam jak taki schabik zrobić?

                      mieszam sobie przyprawy w miseczce – takie na jakie mam chęć… do tego sól jako ‘baza’ no chyba że używasz przyprawy typu ‘marynata staropolska do mięs i drobiu’ to bym sól odpuściła…
                      delikatnie dźgam schabik i nacieram najpierw samym czosneczkiem… potem mieszanką przypraw, pakuję w folię aluminiową, i do lodówki na min 12h; potem piekę w piekarniku 200st w zależności od wagi ja przyjmuję 1h na 1kg mięsa…
                      smacznego

                      • piersi z kuraka czy indyka, żeby suche nie były polecam zawinąć w boczek tzn. plastry surowego boczku rozbijamy tłuczkiem przez torebkę foliową przyprawiamy wszystko wg uznania a potem mięcho (można tez schab, szynkę itp) obkładamy tym boczkiem po całości i zawijamy sznurkiem (tak żeby się kupy trzymało) po upieczeniu mamy soczyste mięsko w przypieczonej boczkowej skorupce drób na bank się ładnie kroi i nie kruszy ;o)

                        • cycek kurzy rozbity lekko, zeby nie byl zbyt gruby
                          posmarowany od serca pesto (takim zwyklym barilla ze sloika), zwiniety w rolade i na jakie 30 minut do pieca na 200 stopni
                          na cieplo, na zimno, zawsze smakuje:)

                          • Zamieszczone przez kantalupa
                            cycek kurzy rozbity lekko, zeby nie byl zbyt gruby
                            posmarowany od serca pesto (takim zwyklym barilla ze sloika), zwiniety w rolade i na jakie 30 minut do pieca na 200 stopni
                            na cieplo, na zimno, zawsze smakuje:)

                            co to znaczy zwinięty w roladę?

                            • Zamieszczone przez alina24
                              co to znaczy zwinięty w roladę?

                              rolujesz (zawijasz) takj jak nalesniki:)

                              • Zamieszczone przez kiara2003
                                rolujesz (zawijasz) takj jak nalesniki:)

                                dzięki 🙂
                                rozumiem, ze każdy pojedyńczy rozklepany kotlet, tak

                                bo ja już myślałam, ze to coś trudniejszego 😉

                                • Zamieszczone przez alina24
                                  dzięki 🙂
                                  rozumiem, ze każdy pojedyńczy rozklepany kotlet, tak

                                  bo ja już myślałam, ze to coś trudniejszego 😉

                                  w tym przepisie z kilkoma kotletami, to wydaje mi sie, kotletu uklada sie warstwowo jeden na drugim w wtedy sie wszystkie razem zwija

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: pierś z kurczaka – jak upiec??

                                  Dodaj komentarz

                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo