piersi w krakersach

nie wiem czy było ale robie jutro na obiad
a że to danie przy którym bynajmniej nie da sie przepracować wiec gorąco polecam

składniki:

2 duże lub trzy małe pojedyncze piersi z kuraka
maślanka
duża paczka krakersów

piersi kroimy na kawałeczki (ja np z jednej robię ok pięć kawałeczków) przecinając również w poprzek aby były to kawałki raczej płaskie, następnie zalewamy na ok 12godz. maślanką (na noc np.)

krakersy drobno kruszymy i panierujemy w tym wymoczone w maślance piersi

pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok.20 minut

kotleciki te polecam również na impreski – np. na zimno z dipami – super!!!

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: piersi w krakersach

  1. fajny przepis:)
    gdzies jadłam coś podobnego, ale maślanka była doprawiona coś na kształt tzazików i bez krakersów:) aha, i jadłam to z grilla:)

    • Zamieszczone przez JaEwa
      ”Twoje piersi” weszły do naszego menu na stałę 🙂

      Zamieszczone przez zewunia
      avi, a co na to Twoj maz? 😉

      Zamieszczone przez avi

      jeszcze mu nie powiedziałam…

      A mój się cieszy 🙂

      • a czy moze byc folia aluminiowa zamiast papieru?

        • Zamieszczone przez avi
          nie wiem czy było ale robie jutro na obiad
          a że to danie przy którym bynajmniej nie da sie przepracować wiec gorąco polecam

          składniki:

          2 duże lub trzy małe pojedyncze piersi z kuraka
          maślanka
          duża paczka krakersów

          piersi kroimy na kawałeczki (ja np z jednej robię ok pięć kawałeczków) przecinając również w poprzek aby były to kawałki raczej płaskie, następnie zalewamy na ok 12godz. maślanką (na noc np.)

          krakersy drobno kruszymy i panierujemy w tym wymoczone w maślance piersi

          pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok.20 minut

          kotleciki te polecam również na impreski – np. na zimno z dipami – super!!!

          ja cos takiego robilam z rok temu, Nigella Lawson robila w programie, musze przyznac ze wszystkim smakowaly ale niestety nie mi:(

          • To było absolutnie pyszne!!!!!!!!

            • przymierzam sie,a z czym podajesz na obiad? i nadal nie wiem czy folia aluminiowa tez moze byc?

              • Zamieszczone przez Leah
                przymierzam sie,a z czym podajesz na obiad? i nadal nie wiem czy folia aluminiowa tez moze byc?

                Posmarowałam blaszkę olejem i rozłożyłam na tym mięsko w panierce. Upiekło się błyskawicznie.

                Na obiad były do tego ziemniaki i sałatka z ogórka świeżego, kiszonego, pomidora i cebulki.

                Dziś dzieci chcą powtórkę a ja nie mam zamarynowanego mięsa

                • Zamieszczone przez Leah
                  a czy moze byc folia aluminiowa zamiast papieru?

                  można 😉 wypróbowane 😉

                  • dzis zrobilam:) moj M zapytal co to cos bialego w lodowce:) niespodzianka:) domowej roboty paluszki kurakowe:) dodam, ze sama nie umialabym tak szybko rozgniesc krakersow:) smakowalo mu bardzo, ale chce sprobowac na oleju,te ” wspaniale kruchosci” 🙂 mniam:)

                    • Zamieszczone przez Balbina2006
                      dzis zrobilam:) moj M zapytal co to cos bialego w lodowce:) niespodzianka:) domowej roboty paluszki kurakowe:) dodam, ze sama nie umialabym tak szybko rozgniesc krakersow:) smakowalo mu bardzo, ale chce sprobowac na oleju,te ” wspaniale kruchosci” 🙂 mniam:)

                      Hehehe u mnie identyczny tekst 😉
                      Jeszcze czuję smak obiadu 🙂
                      Następnym razem zrobię na oleju. Może będą bardziej chrupiące? Mam wrażenie, że 25 minut to było za mało. Niby upieczone, ale jednak mało chrupiące i nie zdążyły się zarumienić. Tak ma być?

                      • [QUOTE=Gosia;2054310]Hehehe u mnie identyczny tekst 😉
                        Jeszcze czuję smak obiadu 🙂
                        Następnym razem zrobię na oleju. Może będą bardziej chrupiące? Mam wrażenie, że 25 minut to było za mało. Niby upieczone, ale jednak mało chrupiące i nie zdążyły się zarumienić. Tak ma być?[/QU
                        to samo u mnie:)

                        • Zamieszczone przez Balbina2006
                          [QUOTE=Gosia;2054310]Hehehe u mnie identyczny tekst 😉
                          Jeszcze czuję smak obiadu 🙂
                          Następnym razem zrobię na oleju. Może będą bardziej chrupiące? Mam wrażenie, że 25 minut to było za mało. Niby upieczone, ale jednak mało chrupiące i nie zdążyły się zarumienić. Tak ma być?[/QU
                          to samo u mnie:)

                          to samo u mnie:) uszy mu sie trzesly wiec smakowalo 🙂

                          • Zamieszczone przez Balbina2006
                            [QUOTE=Gosia;2054310]Hehehe u mnie identyczny tekst 😉
                            Jeszcze czuję smak obiadu 🙂
                            Następnym razem zrobię na oleju. Może będą bardziej chrupiące? Mam wrażenie, że 25 minut to było za mało. Niby upieczone, ale jednak mało chrupiące i nie zdążyły się zarumienić. Tak ma być?[/QU
                            to samo u mnie:)

                            U mnie były chrupiące z góry ale od dołu rozmiękły trochę.

                            • Zamieszczone przez smoki
                              [QUOTE=Balbina2006;2054962]

                              U mnie były chrupiące z góry ale od dołu rozmiękły trochę.

                              Zostało mi trochę z wczoraj, więc je dzisiaj na gorący tłuszcz wrzuciłam – pycha.

                              • avi – dzięki za superprzepis
                                zrobiłam indyka bo akurat miałam w lodówce
                                moja prawie 6-cio letnia córka pierwszego w życiu kotleta całego zjadła!

                                • Ale mi smaka robicie
                                  No cóż, zrobię i ja

                                  • Dziś się skusiłam na te kuraki w krakersach i muszę przyznać że to banalnie proste a jakie pyszne. Naprawdę będziemy z całą pewnością powtarzać. Ja potrzymałam 30 minut na 180 stopniach w piekarniku i dzięki temu było naprawdę rumiane a lekka wilgoć od maślanki podsuszyła się i było chrupiące, że hej. Pychota.Dzięki fajny za przepis.

                                    • Mam dwa pytania:
                                      – czy krakersy muszą być bardzo drobniutko pokruszone, czy powinny byc raczej kawałeczki, niż “śrut”? 😉
                                      – czy próbowałyscie czegoś innego zamiast maślanki? Nie wiem, majonezu albo jakiejś marynaty? Może to się sprawdzić?

                                      Przymierzam się na jutro do pierwszej próby

                                      • Zamieszczone przez Lea
                                        Mam dwa pytania:
                                        – czy krakersy muszą być bardzo drobniutko pokruszone, czy powinny byc raczej kawałeczki, niż “śrut”? 😉
                                        – czy próbowałyscie czegoś innego zamiast maślanki? Nie wiem, majonezu albo jakiejś marynaty? Może to się sprawdzić?

                                        Przymierzam się na jutro do pierwszej próby

                                        Drobniutko jak bułka 🙂 Na razie robiłam raz – w maślance.

                                        • czyli np. wpakowac do wora i poskakac po ciachach?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: piersi w krakersach

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general