Nie robi się za szybko, ale smakuje wyśmienicie. Przygotowałam to dla większej ilości osób i wszyscy byli zachwyceni(a może tylko tak mówili).
Nadziewane piersi kurczaka z ryżem
Dla 6 osób:
6 piersi z kurczaka (najlepiej małe)
450 g ryżu
200 g rera feta
3 łyżki orzechów włoskich
1-2 lyżki gęstej śmietany
50 g suszonych śliwek
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 gałązki selera naciowego
4 szklanki rosołu z drobiu z kostki
sól
mielona papryka
olej
Mięso opłukać, osączyć, ponacinać tworząc kieszenie, natrzeć papryką i solą.
Śliwki i orzechy posiekać, wymieszać z seem i śmietaną, tym farszem napełnić kieszonki w filetach.
Pomidory odcedzić, seler oczycić i pokroić na kawałki, ryż wypłukać i osączyć. Pomidory wymieszać z ryżem i połową selera, doprawić solą.
Blachę posmarować olejem, na spodzie ułożyć ryż z warzywami, na tym filety. Każdy filet udekorować farszem. Zalać 3 szklankami rosołu wymieszanego z sokiem z pomidorów. Piec 40 min w 220 stopniach. W połowie pieczenia mięso polać pozostałym bulionem, a prawie na samym końcu posypać resztą selera.
Życze SMACZNEGO!!
Gwarantuję jest pyszne
Ania i Patrycja
2 odpowiedzi na pytanie: Piersi z kurczaka inaczej :)
Re: Piersi z kurczaka inaczej 🙂
No nieżle to brzmi.
Zaskoczyły mnie troche te śliwki z fetą…
Czy dobrze zrozumiałam, że to ma być ryż surowy, tzn. nie ugotowany?
Pozdrawiam
Antoś (24.11.03) i? 16.09.05
Re: Piersi z kurczaka inaczej 🙂
Tak ryż ma być surowy 🙂
Pozdrawiam
ps. Napisz czy smakowało 🙂
Ania i Patrycja
Znasz odpowiedź na pytanie: Piersi z kurczaka inaczej :)