pilnie potrzebuję przepisów na chleb bezglutenowy

dzisiaj mąż mi kupił maszyne do pieczenia chleba firmy mulinex,ale potrzebuje teraz sprawdzone przepisy na chleb bezglutenowy,szukałam na forum,ale jakoś mało tego,będę wdzięczna za każdy sprawdzony przez Was przepis.Dziękuję bardzo:)

14 odpowiedzi na pytanie: pilnie potrzebuję przepisów na chleb bezglutenowy

  1. Viola
    z książeczki którą miałam dołączoną do mojego automatu:

    bezglutenowy chleb ziemniaczany
    440 ml wody
    1,5 łyżki oleju
    400 g mąki bezglutenowej (np. MIX B firmy Schar
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
    1,5 kostki drożdży
    230 g gotowanych ziemniaków bez skórki tłuczonych

    ps. nie piekłam

    dopisuję bo jeszcze mam na drugiej stronie

    Bezglutenowy chleb jogutrowy
    350 ml wody
    150 g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżki oleju
    1,5 łyżki octu
    100 g mąki bezglutenowej (np. mąka z prosa, ryżowa, gryczana)
    400 g mąki bezglutenowej (np. MIX B firmy Schar)
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
    1,5 kostki drożdży
    1 łyżeczka mąki gumy guar lub mąki chlebka świętojańskiego

    Bezglutenowy chleb zbożowy
    250 ml wody
    200 ml mleka
    1,5 łyżki oleju
    500 g bezglutenowej mieszanki mąk
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
    1,5 kostki drożdży
    100 g nasion (np. słonecznika)

    Bezglutenowy chleb ryżowy
    350 ml wody
    200 g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżki oleju
    1,5 łyżki octu
    200 g mąki ryżowej
    300 g bezglutenowej mieszanki mąk
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
    1,5 kostki drożdży
    1 łyżeczka mąki gumy guar lub mąki chlebka świętojańskiego

    • a tu na alergikach patrzyłaś?

      = – sprawdzony sklep, prowadzą też sprzedaż na allegro

      – ich mieszanki kupuję w tesco

      • Iza dzięki za odpowiedz:)będę metodą prób i błędów piec chleb,bo to dla mnie.kiedyś zrobiłam chleb na zakwasie z przepisu i wyszedł mi kamień,dlatego dałam ten post,bo może ktoś piecze chleb bezglutenowy i wychodzi super smaczny:)

        • to jeszcze raz ja 🙂
          szukałam na forach
          i znalazłąm coś takiego:
          moze skontaktuj się z mistrzem andrzejem i zapytaj się go 🙂

          i jeszcze to:

          ja nic sprawdzonego nie mam 🙁 bo nie musiałam

          • ja gdzie tu wklejam na alergikach przepisy bezglutenowe, wiekszosc sprawdzona, a chleb na pewno, bo sama pieklam:)
            Chociaz potem juz kupowalam mieszanki glutenexu, chleb smakowal….

            • Zamieszczone przez adonay
              dzisiaj mąż mi kupił maszyne do pieczenia chleba firmy mulinex,

              dobry mąż pozdrów go od nas :-)))

              • Zamieszczone przez kotuś
                dobry mąż pozdrów go od nas :-)))

                leszek powiedział,że jak jest kasa,to można kupować i też Was pozdrawia:)

                • dzis upieklam moj pierwszy chleb bezglutenowy w wypiekaczu i jestem szczesliwa jak male dziecko:))chlebus wyszedl taki pulchny super pyszny, ze moge go jesc i jesc a te kupne bezglutenowe -tylko sie nimi dusilam,bo takie jakies suche, zbite…teraz tylko maki bezglutenowe,drozdze i do dziela,jutro pieke dla dzieci chleb orkiszowy:)

                  • Zamieszczone przez adonay
                    dzis upieklam moj pierwszy chleb bezglutenowy w wypiekaczu i jestem szczesliwa jak male dziecko:))chlebus wyszedl taki pulchny super pyszny, ze moge go jesc i jesc a te kupne bezglutenowe -tylko sie nimi dusilam,bo takie jakies suche, zbite…teraz tylko maki bezglutenowe,drozdze i do dziela,jutro pieke dla dzieci chleb orkiszowy:)

                    to może pochwali się pani przepisem 🙂

                    • Zamieszczone przez adonay
                      dzis upieklam moj pierwszy chleb bezglutenowy w wypiekaczu i jestem szczesliwa jak male dziecko:))chlebus wyszedl taki pulchny super pyszny, ze moge go jesc i jesc a te kupne bezglutenowe -tylko sie nimi dusilam,bo takie jakies suche, zbite…teraz tylko maki bezglutenowe,drozdze i do dziela,jutro pieke dla dzieci chleb orkiszowy:)

                      ja tez pieklam H. chlebek, bo kupny byl bleeeeeeeeeeeeeee….i szkoda mi bylo go dac….

                      • Zamieszczone przez Klucha
                        to może pochwali się pani przepisem 🙂

                        kochana jaki to przepis wrzucilam -1,5lyzki oleju z sezamu,190ml wody,troche soli,cukru,350g maki bezglutenowej,1lyzeczke drozdzy suchych -to na wage chleba 500g. Nastawilam na program podstawowy i chlebus wyszedl przepyszny taki pulchny caly go zjadlam,az maz sie ze mnie smial.bo jak unikalam chleba,to teraz go po prostu wszamalam:)pieklam tez z maki gryczanej,amarantusa,ryzowej,ale musze dopracowac wagowow i z programem,bo chlebek wyszedl troche za wilgotny,mysle, ze czas pieczenia musze zwiekszyc,bo w tych makach jest wiecej wody,ale coz metoda prob cos zawsze wyjdzie,no nie?:)

                        • Ja piekę taki chleb. Używam piekarnika więc nie wiem jak wyjdzie w urządzeniu do pieczenia chleba.
                          Chlebek gryczany. Składniki: 500g mąki gryczanej, 25 g drożdży świeżych, 220 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 mleka, sól, cukier
                          Wykonanie:
                          Drożdże rozmieszaj ze 100 ml ciepłego mleka (ja używam koziego) i łyżeczką cukru lub fruktozy, odstaw na 10-15 minut. Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj oliwę i rozpuszczone drożdże, zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wody (ilość wody może różnić się od podanej). Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste, odchodzić od rąk i blatu, a po naciśnięciu, wracać do pierwotnego kształtu. Teraz możesz odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz przez około 2-3 minuty. Uformuj bochenki (ja używam podłużnych foremek bo ciasto ma tendencje do „rozpływania się” na blasze. i powtórnie zostaw je na godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra/dół) i piecz chlebek przez ok. 35-45 minut.

                          Lub dodaj 300 g mąki ryżowej i odpowiednio zmień proporcje: 40 g drożdży, ok. 350 ml ciepłej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek.

                          Mam też przepis na oryginalne francuskie galettes de blé noir (czyli naleśniki z mąki gryczanej). Składniki: 250 g mąki gryczanej, 1 jajko (lub 3-4 jajka przepiórcze), 1/2 litra mleka lub wody, sól.

                          Wsyp mąkę, sól do naczynia dodaj jajka i część wody/mleka. Rób ciasto powoli dodając płynu. Wstaw ciasto na 1h do lodówki przykryte folią. Jeżeli po godzinie ciasto okaże się zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Konsystencja ciasta ma być jak na tradycyjne naleśniki. Naleśniki można jeść na słodko (polecam z kremem z kasztanów ) lub tak jak Francuzi – rozbić na naleśniku jako, rozsmarować, dodać wędlinę, warzywa i ser, złożyć na pół lub na ćwiartkę (w zależności od wielkości naleśnika) i potrzymać na patelni aż ser się rozpuści.

                          Polecam też książkę kucharską dla alergików A. Sherwood.

                          • Zamieszczone przez MalenaJ
                            Ja piekę taki chleb. Używam piekarnika więc nie wiem jak wyjdzie w urządzeniu do pieczenia chleba.
                            Chlebek gryczany. Składniki: 500g mąki gryczanej, 25 g drożdży świeżych, 220 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 mleka, sól, cukier
                            Wykonanie:
                            Drożdże rozmieszaj ze 100 ml ciepłego mleka (ja używam koziego) i łyżeczką cukru lub fruktozy, odstaw na 10-15 minut. Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj oliwę i rozpuszczone drożdże, zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wody (ilość wody może różnić się od podanej). Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste, odchodzić od rąk i blatu, a po naciśnięciu, wracać do pierwotnego kształtu. Teraz możesz odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz przez około 2-3 minuty. Uformuj bochenki (ja używam podłużnych foremek bo ciasto ma tendencje do „rozpływania się” na blasze. i powtórnie zostaw je na godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra/dół) i piecz chlebek przez ok. 35-45 minut.

                            Lub dodaj 300 g mąki ryżowej i odpowiednio zmień proporcje: 40 g drożdży, ok. 350 ml ciepłej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek.

                            Mam też przepis na oryginalne francuskie galettes de blé noir (czyli naleśniki z mąki gryczanej). Składniki: 250 g mąki gryczanej, 1 jajko (lub 3-4 jajka przepiórcze), 1/2 litra mleka lub wody, sól.

                            Wsyp mąkę, sól do naczynia dodaj jajka i część wody/mleka. Rób ciasto powoli dodając płynu. Wstaw ciasto na 1h do lodówki przykryte folią. Jeżeli po godzinie ciasto okaże się zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Konsystencja ciasta ma być jak na tradycyjne naleśniki. Naleśniki można jeść na słodko (polecam z kremem z kasztanów ) lub tak jak Francuzi – rozbić na naleśniku jako, rozsmarować, dodać wędlinę, warzywa i ser, złożyć na pół lub na ćwiartkę (w zależności od wielkości naleśnika) i potrzymać na patelni aż ser się rozpuści.

                            Polecam też książkę kucharską dla alergików A. Sherwood.

                            a ja poszlam na wygode,kupuje gotowe miszanki mak bezglutenowych i pieke chleb dodaje nasiona slonecznika dyni i mam juz chlebus:)

                            • Najważniejsze żeby chlebuś był smaczny. A gdzie się kupuje mąkę bezglutenową?

                              Znasz odpowiedź na pytanie: pilnie potrzebuję przepisów na chleb bezglutenowy

                              Dodaj komentarz

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general