Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Ale ona nie jest MM? ( jeszcze się łudzę)
MM to raczej nie
Jest za to mmmmmmmmmmmmm….
Ech…;) wiedziałam.
ale powaznie z tego przepisu wychodzi????
Ręczę głową 😀
ok, to zrobie w weekend,ale jak nie wyjdzie to mozesz zaczac sie bac….
Luzik
prosze o odpowieddz na kilka pytan:)
czy oliwa to oliwa z oliwek???
co to sa suszone drozdze bo domyslam sie ze te hmmm w kostkach to nie suszone;)
Oliwa z oliwek.
Takie drożdże piekarskie w malutkiej torebeczce.
kto mi powie dlaczego moje ciasto ZAWSZE jest zbyt klejące i potem przywiera do blachy (trzeba zeskrobywać)
ostatnio juz nawet dałam 500 g mąki i 270 ml wody i dalej nie ma mowy o jakimkolwiek wałkowaniu ciasta – po prostu kładę je na blachę i rozciągam palcami
Ciasto jest klejące. Robisz kulkę. posypujesz ja dobrze mąką z każdej strony i rozciągasz dłonią na placek. Przewracasz, posypujesz, rozciągasz i tak do skutku. Wychodzi cieniutkie ciasto i zero przyklejania.
Jak dojdziesz do wprawy to kręcisz i podrzucasz 😀
Dzisiaj robimy znowu, ciasto bedzie podrzucal L.
aaaa…. ja nie podsypywałam
a blache posmarować?
ciasto czeka do wyrosniecia….ile to rosnie???
pycha!!!!!!!!!!!!!!
dziecie zezarlo margarithe:)
my z szyneczka i pieczarkami:)
i dziecie oszalalo, maz powiedzial ze koniec z kupnymi!!!!
ciasto rewelka:)
i mi wyszlo:)
Ja daje papier
Widzisz. Mój łeb był bezpieczny
ja nie dalam nic, bylo tam troche maki od posypywania i walkowania i nic sie nie przykleilo:)
szok jak dla mnie, bo mi wogole wyszla pychota…rodzina dzis znowu jeczy….
Dziś będę robić. Mam nadzieję, że wyjdzie bo ja jestem antytalencie kulinarne.
Chociaż poczytuję sobie trochę forumową książkę kucharską i są postępy.
Ile to jest w przeliczeniu na szklanki?
Edytuję bo już znalazłam
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki