Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
a właśnie, jeszcze się miałam zapytać – to ciasto do wyrośnięcia to ile trzymacie? może ja za krótko czekałam?
ale i tak wyszła pyszna!
już mam zapas suchych drożdży…
kasiu, ja roznie, bo zalezy czy kaloryfery grzeja czy nie
ostatnio zrobilam rano jak mlodzi spali o 9 a pizze wyrabialam o 14….ciasta uroslo mi chyba z 3 krotnie jak nie wiecej
Ja odpalam piekarnik na 40 -50 stopni i uchylam i wkładam michę z ciastem – pięknie rosnie w 25 min
no na to nie wpadlam:)
dzieki wykorzystam nastepnym razem, mam nadzieje, ze bedzzie to za bardzo dlugi okres czasu:)
REWELKA!!!!!!!!!!
narobiłam sobie smaka tą pizzą i powiedzcie mi dziewczyny czy te dwa placki mozna jednoczesnie piec w piekarniku?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Bez problemu 🙂
no to jutro biorę się do dzieła:) najwyżej się uzależnię:)
I jak było?
Smokidopiero zaczynam:)ale powiem jak było:)
no to jestem po i powiem szczerze że jestem rozczarowana bo
prawie nic nie zjadłam, nie zdążyłamA najstarszy już chce znowu tak im smakowało, dzięki Smoczku A ciasto mi wyrosło jak szalone ale może dlatego że przesiałam mąkę, prawie wyszło z miski:)
Witaj w gronie uzależnionych
dziś ja robię pizze 🙂
Marta zrobiła w piątek na kolację, nietrudno się domyślić, że w sobotę też mieliśmy pizzę na koalcję.
Ciasto REWELACJA !!!
Nam zdecydowanie bardziej smakuje cienkie
Chicałam powiedziec że znów w piatek robilam pizzę 🙂 Jesli moge dodać to to że na termoobiegu dałam ciut niższą temperatukę, wyszła rewelka !
Też chciałam zrobić tą pizzę, ale nie mam pojęcia gdzie (Carrefour? Real?) mogę kupić suche drożdże i w jakim dziale ich szukać?
Każdy market. Tam gdzie cukier wanilinowy, proszek do pieczenia itp
Dziękuję 🙂 Poszukam w sobotę 🙂
Znalazłam suche drożdże, chociaż ciężko było.
Zagniotłam właśnie ciasto. Czekam aż wyrośnie. Ile to powinno trwać (jestem dość głodna)? Zresztą nie czytałam całego wątku i pomyślałam sobie, że skoro zaczynu robić nie trzeba, to woda pewnie też zwykła wystarczy i nalalam zimnej z kranu. Teraz to już na pewno nie wyrośnie 🙁
Edit (po 3 godzinach): pizza prawie w całości zjedzona. Pyszna!
Tej pizzy nie da się popsuć 🙂
Wpadłam w poszukiwaniu tego wątku-i proszę:)
też dziś robię.
( a w sumie mój mąż)
Pierwszy raz! to nasz debiut:)
MOZNA CZESC CIASTA MROZIC????
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki