Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 8 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Zainspirowałyście mnie – pobabrałam sie i tez zrobiłam pizzę! MIałam tak samo jak zuzelka 😛 Ale liczy się smak. inna rzecz, że to moja pierwsza pizza. Moge sie jeszcze nauczyć 😀
Ale zróbcie tak, że na blaszce na pergaminie przygotujcie placek i tam niech jeszcze trochę podrośnie. Wtedy nie opadnie przy przekładaniu 🙂
Tak jest szefowo! Zrobię tak następnym razem 🙂
Wyciągnę a co,u nas właśnie pizza zaraz wjedzie na stół
już się doczekać nie mogę:):):)
Godzina 18.54
Pizzy na pewno już nie ma
Daaaaaaaaaaaaaaawno nie ma,siedzę i się ruszyć nie mogęne ma szans żeby coś na później zostało
Tylko biedny Franio patrzył na nas i mlaskał dziobem,wreszcie wkurzył się chyba i prawie mi talerz wywalił bo siedział u mnie na kolanach
My dzisiaj robimy, ciasto rośnie tak jak u Ciapy, tzn stoi w poblizu piekarnika. Zobaczymy jak będzie z tym przekładaniam na blachę. Mąż chce bardzo cienkie ciasto, a my z Nikolą grubsze:)
I jakie ciasto jedliście?
My na szczęście wszyscy wolimy grubsze:)
Mąż sobie zrobił cieniutkie, ale za cienkie, nam troche grubsze i wyszło super.
Bardzo smaczna pizza, robilismy peperoni, i margeritte.
po tych opisach nie mam wyjścia – jutro zakupię drożdże i się zobaczy co wyjdzie
no to wpadłam;)
pizza wyszła rewelacyjna choc ciasto mogło byc bardziej słone…
mąż chce przynajmniej raz w tygodniu repetę
Posmaruj bardziej słonym sosem pomidorowym 🙂
na drugi raz sypne do ciasta wiecej soli i po sprawie:)
a sos pomidorowy robiłam na bazie przecieru pudliszki z ziołami i był rewelacyjny bo walnełam do niego te twoje przyprawy of kors
mało tego – Iza zrobiła sobie swoja i ją ZJADŁA! Pierwsza jej pizza w zyciu – do tej pory jadła tylko ciasto z naszych bez dodatków.
Pizza jest rewelacyjna!!!!!!!!!!!!!
wczoraj robiłam 1 raz- wyszło duuużo ale wszystko poszło na wczorajszą kolację i dziś na śniadanie 😀
no u nas też się robiła dziś… PYCHOTA.
rewelacja
problem tylko w tym, że już nikt w rodzince się nie da namówić na zamawianie pizzy… no i mama do roboty
Wyszła mi duża blacha mega grubej pizzy 😀 Pyszności!!
W moim carrefourze zabrakło suchych drożdży a ja gości na pizzę zaprosiłam
Zakupiłam drożdże i inne składniki i jutro biorę się ostro do roboty 🙂 Jedno małe pytanie (pewnie głupie i banalne ) – jaki ser dajecie do pizzy: żółty czy mozarellę? A jesli mozarellę to taką “do pizzy” na wagę czy w kulkach?
Mam nadzieje, że do jutra ktoś tu zajrzy
Robiłam w piątek z żółtym serem:)
Kiedyś robiłam z mozarellą w kulkach bo akurat miałam:)dobre było.
U mnie jednak dzieć woli z żółtym:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki