Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
A ja daję albo żółty albo mozarellę lub pizzarellę, taką z bloków na wagę 🙂 Wolę te drugie opcje, bo ser się fajnie ciągnie.
smoki bardzo dziękuję za przepis – dziewczyny miały racje pizza REWELACJA !!! Właśnie zakończyłam poszukiwania dobrego ciasta na pizzę 🙂
Jeszcze raz dziękuję 🙂
I ja dziś zrobiłam. Tylko pomyliłam proporcje i zrobiłam z kilograma mąki Zorientowałam się dopiero przy wyrabianu, bo jakieś twarde ciasto było. I co? Nic, dolałam wody, bo drożdży więcej nie miałam.
Zostawiłam do wrośnięcia i ciasto i tak wyszło pyyyszne. To co zostało, zamroziłam.
A dodatki mieliśmy takie – pieczarki, surowa cebula, kukurydza, boczek, kiełbasa, ogórek z octu i pomidor. Na górę żółty ser 😀
Cieszę się, że smakowało
M na śniadanie odgrzał sobie kawałek wczorajszej pizzy 🙂 Pyszniutka była.
A ja dzisiaj zrobiłam drugą i wyszła jeszcze lepsza – choć byłam pewna, że ta wczorajsza była najlepsza 😉
Pyszności
Ostatnio szukałam tego przepisu, ale nie moglam znalezc i kupilam jakas mrożoną ochydę..
Teraz zapisze sie w subkrycjach i na pewno wykorzystam 🙂
no i wpadlam w sidla tej pizzy 🙂 pyszne ciasto!!
Jaki przecier??
Pomidorowy 😀
Łowicz, Pudliszki albo inny jaki Ci w łapki wpadnie 🙂
Dziękuje 😀
Nie wiedziałam, czy chodzi o taki zwykły co do zupy dodaję :p
mężu zawsze kupuje na pizzę te pomidory . doprawiamy je jeszcze ciutkę i na ciasto! wychodzi o wiele smaczniejsze niż sos z przecieru. polecam.
rewelacja! a pomysł z odłożeniem części ciasta sprawdzony;)
Dołączam do grona uzależnionych.
Łatwizna, a potem… niebo w gębie. A takiego miałam cykora, że spapram robotę…
A, i jeszcze dorzucę, że następnego dnia, odgrzana w mikrofali też zjadliwa. Nawet bardzo.
Cenna informacja. U nas nigdy nie dotrwała do odgrzewania
Wierzę. 🙂
Bałam się, że spitolę, więc zaserwowałam wczesniej michę gęstego krupniku (w lodówce trzymałam cycki kurze w pogotowiu – na szybkie kotlety). A do pizzy oczywiście sałatkę warzywno-owocową. Nie było szans pochłonąć na raz to wszystko. Tzn. MY nie mieliśmy szans.;)
Edytuję: smoki, dzięki za przepis.:)
U nas też nie
Mam kilka pytań:
ile to jest 450g mąki? Bo w inetrnecie szukam i raz jest ze to 3szklanki raz co innego i w końcu zgłupiałam.
I jeżeli dzielę ciasto na dwa kawałki, żeby z nich zrobi dwie pizze, to jeżeli bym chciała ten jeden kawałek zrobi to ten drugi może zostac w lodówce na następny dzien, czy trzeba robi od razu dwie pizze.
Z góry dziękuję.
Ciasto nie może zostać w lodówce, bo nawet szczelnie zawinięte i w zimnym, nadal rośnie. Kiedyś próbowałam i po kilku godzinach “wyszło” przez szczeliny w folii.
Nie wiem niestety ile to 450g ale podziel całą mąkę na pół i odsyp trochę.
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki