Pizza by smoki

Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży

Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.

Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut

Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)

Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.

Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.

Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon

Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki

  1. A ja daję albo żółty albo mozarellę lub pizzarellę, taką z bloków na wagę 🙂 Wolę te drugie opcje, bo ser się fajnie ciągnie.

    • smoki bardzo dziękuję za przepis – dziewczyny miały racje pizza REWELACJA !!! Właśnie zakończyłam poszukiwania dobrego ciasta na pizzę 🙂
      Jeszcze raz dziękuję 🙂

      • I ja dziś zrobiłam. Tylko pomyliłam proporcje i zrobiłam z kilograma mąki Zorientowałam się dopiero przy wyrabianu, bo jakieś twarde ciasto było. I co? Nic, dolałam wody, bo drożdży więcej nie miałam.
        Zostawiłam do wrośnięcia i ciasto i tak wyszło pyyyszne. To co zostało, zamroziłam.
        A dodatki mieliśmy takie – pieczarki, surowa cebula, kukurydza, boczek, kiełbasa, ogórek z octu i pomidor. Na górę żółty ser 😀

        • Zamieszczone przez wronka
          smoki bardzo dziękuję za przepis – dziewczyny miały racje pizza REWELACJA !!! Właśnie zakończyłam poszukiwania dobrego ciasta na pizzę 🙂
          Jeszcze raz dziękuję 🙂

          Cieszę się, że smakowało

          • M na śniadanie odgrzał sobie kawałek wczorajszej pizzy 🙂 Pyszniutka była.

            • A ja dzisiaj zrobiłam drugą i wyszła jeszcze lepsza – choć byłam pewna, że ta wczorajsza była najlepsza 😉
              Pyszności

              • Ostatnio szukałam tego przepisu, ale nie moglam znalezc i kupilam jakas mrożoną ochydę..
                Teraz zapisze sie w subkrycjach i na pewno wykorzystam 🙂

                • no i wpadlam w sidla tej pizzy 🙂 pyszne ciasto!!

                  • Zamieszczone przez smoki
                    Ciasto:
                    300ml wody
                    1 łyżka oliwy
                    450 g maki
                    2 łyżeczki cukru
                    1 niepełna łyżeczka soli
                    1 opakowanie suchych drożdży

                    Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.

                    Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
                    Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut

                    Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)

                    Sosem smarujemy pizze.
                    Ser.
                    Dodatki dowolne.

                    Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.

                    Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon

                    Jaki przecier??

                    • Zamieszczone przez evela
                      Jaki przecier??

                      Pomidorowy 😀

                      • Zamieszczone przez evela
                        Jaki przecier??

                        Łowicz, Pudliszki albo inny jaki Ci w łapki wpadnie 🙂

                        • Dziękuje 😀
                          Nie wiedziałam, czy chodzi o taki zwykły co do zupy dodaję :p

                          • Zamieszczone przez smoki
                            Łowicz, Pudliszki albo inny jaki Ci w łapki wpadnie 🙂

                            mężu zawsze kupuje na pizzę te pomidory . doprawiamy je jeszcze ciutkę i na ciasto! wychodzi o wiele smaczniejsze niż sos z przecieru. polecam.

                            • rewelacja! a pomysł z odłożeniem części ciasta sprawdzony;)

                              • Dołączam do grona uzależnionych.

                                Łatwizna, a potem… niebo w gębie. A takiego miałam cykora, że spapram robotę…

                                A, i jeszcze dorzucę, że następnego dnia, odgrzana w mikrofali też zjadliwa. Nawet bardzo.

                                • Cenna informacja. U nas nigdy nie dotrwała do odgrzewania

                                  • Zamieszczone przez smoki
                                    Cenna informacja. U nas nigdy nie dotrwała do odgrzewania

                                    Wierzę. 🙂
                                    Bałam się, że spitolę, więc zaserwowałam wczesniej michę gęstego krupniku (w lodówce trzymałam cycki kurze w pogotowiu – na szybkie kotlety). A do pizzy oczywiście sałatkę warzywno-owocową. Nie było szans pochłonąć na raz to wszystko. Tzn. MY nie mieliśmy szans.;)

                                    Edytuję: smoki, dzięki za przepis.:)

                                    • Zamieszczone przez smoki
                                      Cenna informacja. U nas nigdy nie dotrwała do odgrzewania

                                      U nas też nie

                                      • Mam kilka pytań:
                                        ile to jest 450g mąki? Bo w inetrnecie szukam i raz jest ze to 3szklanki raz co innego i w końcu zgłupiałam.

                                        I jeżeli dzielę ciasto na dwa kawałki, żeby z nich zrobi dwie pizze, to jeżeli bym chciała ten jeden kawałek zrobi to ten drugi może zostac w lodówce na następny dzien, czy trzeba robi od razu dwie pizze.

                                        Z góry dziękuję.

                                        • Zamieszczone przez mloda
                                          Mam kilka pytań:
                                          ile to jest 450g mąki? Bo w inetrnecie szukam i raz jest ze to 3szklanki raz co innego i w końcu zgłupiałam.

                                          I jeżeli dzielę ciasto na dwa kawałki, żeby z nich zrobi dwie pizze, to jeżeli bym chciała ten jeden kawałek zrobi to ten drugi może zostac w lodówce na następny dzien, czy trzeba robi od razu dwie pizze.

                                          Z góry dziękuję.

                                          Ciasto nie może zostać w lodówce, bo nawet szczelnie zawinięte i w zimnym, nadal rośnie. Kiedyś próbowałam i po kilku godzinach “wyszło” przez szczeliny w folii.

                                          Nie wiem niestety ile to 450g ale podziel całą mąkę na pół i odsyp trochę.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general