Upiec biszkopt z 6 jaj. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
2 paczki słonecznika łuskanego po 10dkg paczka wsypać do roztopionych 2 łyżek margaryny,3 łyżek cukru i 2 łyżek mleka..Wymieszać i wylać na blaszke wyłożoną folią i zapiec na złoty kolor. Po ostygnięciu pokruszyć i zmielić.
Mleko w puszce slodzone gotować na małym ogniu 2-3 godzin.Zimne utrzeć z 2 margarynami i potem wsypać zmielony słonecznik.
Biszkopt-masa-biszkopt-masa. Na wierzch układamy herbatniki maczane w wódce (ok 3 paczek), a na góre wylewamy polewę.
Ciasto jest super do kawki i bardzo eleganckie do podania gościom.
p.s Folie najlepiej posmarować margaryną i posypać lekko bułką tartą,wtedy ciasto nie przywiera.
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
1 odpowiedzi na pytanie: Placek z ziarnem słonecznika
Jeszcze jedna sprawa:
W przepisie który dostałam pisało zmielić ciasto słonecznikowe.Ja natomiast polecam pokruszyć je drobno w palcach,jest lepsze.
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: Placek z ziarnem słonecznika