Chyba jak sie robi placki nie musze opisywac
Potrzebne jest oprocz skladnikow na placki
z 70,80dkg mieska na gulasz(ja kupuje swinskie,szybciej sie smazy)
cebula
czosnek do smaku jak kto woli
przyprawy(ostra papryka obowiazkowo, bo to ma byc po wegiersku:)
smietana i maka do zageszczenia
Miesko kroimy na mini kosteczki. Musza byc naprawde tyci.
Smazymy cebulke a jak sie zeszkli dodajemy miesko i przyprawy.Gdy juz sie troszke podsmazy podlewamy woda i gdy miesko bedzie mieciutkie dodajemy smietane z maka do zagestnienia.
Uwaga!! z woda nie przesadzac bo sos musi byc bardzo gesty,nie rozlazly tak by po polozeniu na placek sie nie rosplywal po bokach.
Na upieczony placuszek nakladamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Na gore mozna dac kleksa z gestej smietany do ustrojenia.
Typ:Poniewaz jest to danie na goraco,proponuje by placki smazyc na 2 patelniach i nie robic tego dla gosci bo mozna dostac zawalu w kuchni ale na romantyczna kolacje lub obiad we dwoje polecam 🙂
1 odpowiedzi na pytanie: Placki ziemniaczane po wegiersku
Re: dzięki !!!
…placki uwielbiam…tylko że jest 2 w nocy, a ja mam ochotę…
Monika (05.10)
Znasz odpowiedź na pytanie: Placki ziemniaczane po wegiersku