Właśnie znów przygotowuję i pomyślałam, że podzielę się przepisem. Bardzo smakuje nam i gościom – jako danie główne i jako przystawka. Kurki dokładnie płuczę (to najbardziej pracochłonna część) – zazwyczaj 0,5 kg. 2 małe cebule drobno kroję i rumienię na maśle, na zrumienioną cebulkę wrzucamy kurki (te większe kroję na połówki). Solimy. Dusimy, aż będą miękkie – ok. 20 min. Kurki puszczają wodę, ale czasem dolewam jeszcze trochę przegotowanej. Wodę nie odparowywujemy do końca, bo z niej będzie pyszny sosik. Pieprzymy, dolewamy słodkiej śmietanki 12%, ja trochę zagęszczam mąką, i pół serka topionego śmietankowego (albo taką kiełbaskę albo taki prostokątny Hochlanda w złotku). I gotowe!!! Placki ziemniaczane albo robię sama, albo z proszku Knorra – bardzo smaczne, a i tak gwoździem programu są kurki. Polecam!!!
Pacia z Tosią – 7.06.04r.
3 odpowiedzi na pytanie: Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Re: Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
hm trzeba miec kurki 🙁 a ja nie mam niestety dostepu do takich rarytasow. Ale sosik musi byc pyszny.
Laura i Mateuszek
Re: Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Kurki w sezonie kurkowym są dostępne u nas w każdym markecie. Są czasem pod nazwą pieprznik jadalny czy jakoś tak.
Pacia z Tosią – 7.06.04r.
Re: Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Wlasnie dzisiaj zrobilam placki z kurkami i sa PRZEPYSZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dziekuje za ten przepis napewno na stale zagosci w mojej kuchni :o)
Znasz odpowiedź na pytanie: Placki ziemniaczane z sosem kurkowym